Η επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας στα προ-πανδημίας επίπεδα θα απαιτήσει χρόνο ενώ θα συνεχίσουν να υφίστανται προκλήσεις και η οικονομική ανισότητα διαφαίνεται ότι θα διευρυνθεί. Ωστόσο, οι προσδοκίες για έλεγχο της πανδημίας εντός του 2021 έχουν μεταβάλλει τα δεδομένα και ενισχύουν τις εκτιμήσεις για συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης, αν και απαιτείται να συνεχιστούν οι συντονισμένες δράσεις σε επίπεδο νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ισχυρή άνοδος για τα εταιρικά ομόλογα το 2021, ενώ η τάση για τις κυριότερες μετοχικές αγορές είναι μεσοπρόθεσμα ανοδική, με τα βραχυπρόθεσμα διαστήματα διορθώσεων να παρέχουν ευκαιρίες ενίσχυσης θέσεων.
Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Alpha Bank στην τριμηνιαία επενδυτική έκθεση “Navigator 2021 – Διεθνείς Αγορές και Επενδυτική Στρατηγική” τονίζοντας πως οι παρεμβάσεις των Κεντρικών Τραπεζών και των κυβερνήσεων εξακολουθούν να είναι καταλυτικής σημασίας για τη διατηρήσιμη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς παραμένουν καθοδικοί κίνδυνοι. Όπως τονίζεται στην έκθεση, οι ενθαρρυντικές εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων, ο περιορισμός της αβεβαιότητας για τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την πολιτική στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες και τις κυβερνήσεις και την πρόθεσή τους να υιοθετήσουν πρόσθετα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο, ευνοούν το επενδυτικό κλίμα.
“Εκτιμούμε ότι το επενδυτικό περιβάλλον θα παραμείνει ευνοϊκό μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, πιθανές είναι βραχυπρόθεσμα περίοδοι προσωρινής αύξησης της μεταβλητότητας και ρευστοποιήσεων σε επενδυτικές κατηγορίες που θεωρούνται υψηλότερου κινδύνου μετά τη σημαντική άνοδο που έχουν παρουσιάσει. Επίσης, ενδεχόμενη καθυστέρηση στη διαδικασία μαζικών εμβολιασμών θα μπορούσε να επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα”, επισημαίνεται στο “Navigator 2021”.
Οι αναλυτές της Αlpha Bank εκτιμούν πως για το επόμενο διάστημα η τοποθέτηση σε κρατικά ομόλογα υψηλής φερεγγυότητας δεν κρίνεται ιδιαίτερα ελκυστική, σε αντίθεση με τις μετοχικές αξίες. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει για:
* Κρατικά Ομόλογα. Οι τιμές των κρατικών ομολόγων (στις κύριες οικονομίες) παρουσιάζουν υποχώρηση, κυρίως λόγω της περαιτέρω βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος μετά τις ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της πανδημίας. Ωστόσο, η εκτίμηση ότι τα επιτόκια των Κεντρικών Τραπεζών θα παραμείνουν στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα για μακρά χρονική περίοδο, παρέχει στήριξη. Το 2020 τα κρατικά ομόλογα σε δολάριο κατέγραψαν απόδοση κατά 7,7% ενώ τα ομόλογα Ευρωζώνης άνοδο κατά 4,7%. Το 2021είναι δύσκολο να επαναληφθούν οι ισχυρές αποδόσεις του 2020, λέει η Alpha Bank. Οι κύριες οικονομίες αναμένεται να παρουσιάσουν ισχυρή ανάκαμψη το επόμενο έτος και περί τα τέλη του 2021 να επιτρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα, ωστόσο το συνολικό χρέος θα είναι σημαντικά υψηλότερο συγκριτικά με το 2019. Επίσης το 2021, εκτιμάται ότι τουλάχιστον προσωρινά σε ορισμένες οικονομίες θα εμφανιστούν πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως λόγω αύξησης της ζήτησης και της επίπτωσης βάσης εξαιτίας του χαμηλού επιπέδου του 2020. Σε αυτό το περιβάλλον, η τοποθέτηση τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα υψηλής φερεγγυότητας δεν κρίνεται ιδιαίτερα ελκυστική.
* Εταιρικά Ομόλογα. Τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης παρουσίασαν το 2020 εξαιρετική επίδοση (απόδοση από αρχή έτους σε δολάριο ΗΠΑ 9% και σε ευρώ 3%), καθώς πολύ σύντομα κάλυψαν τις απώλειες που κατέγραψαν κατά την περίοδο έξαρσης της πανδημίας τον Μάρτιο. Ο βασικός παράγοντας που επηρέασε θετικά την κατηγορία ήταν η απόφαση της Fed να αγοράσει για πρώτη φορά εταιρικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά. Επίσης, η αισιοδοξία για την πορεία των εταιρικών μεγεθών το επόμενο έτος, καθώς και η εκτίμηση ότι οι κυβερνήσεις θα προβούν στα κατάλληλα μέτρα αν χρειασθεί για να αποφευχθούν πιθανές χρεοκοπίες εταιρειών ευνόησαν περαιτέρω την κατηγορία. Για το 2021 η προοπτική της κατηγορίας θεωρείται ουδέτερη, καθώς οι περισσότεροι θετικοί παράγοντες έχουν ήδη ενσωματωθεί στις τιμές. Θετικά επηρεάζει η εκτίμηση για ισχυρή κερδοφορία των εταιρειών το 2021. Ωστόσο, από πλευράς αποτίμησης οι τιμές των ομολόγων θεωρούνται υψηλές και η εκτιμώμενη ήπια άνοδος των επιτοκίων αγοράς το 2021 έχει αρνητική επίπτωση λόγω της μεγάλης διάρκειας των περισσότερων χαρτοφυλακίων ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης. Σημειώνεται ότι το 50% των εταιρικών ομολόγων σε ευρώ έχει αρνητική απόδοση στη λήξη.
* Ανεπτυγμένες vs Αναδυόμενων αγορών. Για τις μετοχικές αξίες, οι αναλυτές της Alpha Bank εκτιμούν μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση για τις κυριότερες αγορές. Διατηρείται η εκτίμηση για ευνοϊκή τάση των κυριότερων μετοχικών αγορών σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα (6 μήνες τουλάχιστον). Για τις ανεπτυγμένες αγορές αναφέρεται πως το 2021 είναι πιθανή η ενίσχυση εκτιμήσεων κερδοφορίας, καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει, αφήνοντας περιθώριο να καταγραφεί θετική συνολική απόδοση και παράλληλα να αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωση του δείκτη τιμή/αναμενόμενα κέρδη από υψηλό επίπεδο (22 φορές). Σε ότι αφορά στις αναδυόμενες, η υποχώρηση του δολαρίου θα λειτουργήσει ευνοϊκά.Ο ΟΟΣΑ στην πρόσφατη οικονομική έκθεση του εκτιμά ισχυρή ανάπτυξη στην Κίνα το 2021 (στο 8%), στην Ινδία (στο 7,9%), καθώς και ανάκαμψη σε Ρωσία (2,8%) και Βραζιλία (2,6%).
* Πετρέλαιο – Χρυσός -Ευρώ/δολάριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Alpha Bank, η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να διατηρηθεί στην περιοχή πλησίον ή ελαφρώς υψηλότερα των 45 δολ./βαρέλι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς διαδικασίας σταδιακού εμβολιασμού του πληθυσμού που θα περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμη ενίσχυση της μεταβλητότητας και ρευστοποιήσεις των τοποθετήσεων σε πετρέλαιο δεν μπορούν να αποκλειστούν καθώς τα αποθέματα σε κύριες οικονομίες παρουσιάζουν συχνές σημαντικές διακυμάνσεις επηρεάζοντας τις εκτιμήσεις για την πορεία της ζήτησης.
Σε ό,τι αφορά στο χρυσό, κατά την εκτίμηση των αναλυτών της Alpha η ιδιαίτερα υποστηρικτική νομισματική πολιτική από τις κυριότερες Κεντρικές Τράπεζες και η αβεβαιότητα αναφορικά με τη διαδικασία εμβολιασμού σε μεγάλη πληθυσμιακή έκταση, καθιστά την έκθεση σε χρυσό ελκυστική προκειμένου να επιτευχθεί διαφοροποίηση και αντιστάθμιση κινδύνου στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Τέλος, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα εκτιμάται ότι η ισοτιμία ευρώ/δολάριο θα κινηθεί ανοδικά προς την περιοχή των $1,25, καθώς συνεχίζεται η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται περισσότερο δυναμική το επόμενο έτος.
Κλάδοι που θα πρωταγωνιστήσουν. Μετά από σημαντικά γεγονότα παγκόσμιου ενδιαφέροντος και περιόδους κρίσεων παρατηρείται επιτάχυνση των κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων που είναι πιθανό να δημιουργήσουν νέες επενδυτικές επιλογές και ευκαιρίες. Όπως επισημαίνεται στο “Navigator 2021”, το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής στήριξης των κυβερνήσεων για την επανεκκίνηση και ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας διοχετεύεται μέσω προγραμμάτων βιώσιμης ανάπτυξης που αφορούν στην κλιματική αλλαγή και στην καθαρή ενέργεια αποτελεί σημαντική ένδειξη της επερχόμενης ανάπτυξης του τομέα. Εκτός από την ΕΕ που μέσω του ταμείου ανάκαμψης EU fund στοχεύει στην ‘πράσινη’ ανάπτυξη, δυναμικότερη αναμένεται το επόμενο έτος και η παρουσία των ΗΠΑ καθώς ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει προαναγγείλει την επιστροφή της χώρας στη συμφωνία του Παρισίου για την κλιματική αλλαγή. Το προεκλογικό του πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης σημαντικά μετρά υπέρ των υποδομών προκειμένου να ενισχυθεί η βιομηχανική παραγωγή. Ο τομέας των υποδομών ευνοείται από τα επεκτατικά δημοσιονομικά προγράμματα τα οποία ακολουθούν οι περισσότερες κυβερνήσεις. Η συσχέτιση του τομέα των υποδομών με επενδύσεις αξίας (value) τον καθιστά περισσότερο ελκυστικό στην τρέχουσα συγκυρία. Η ραγδαία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και της τηλεργασίας το 2020 καθιστούν τις υπηρεσίες ψηφιακών πληρωμών και 5G βασικούς πυλώνες στη διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης, με σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια να διοχετεύονται από κυβερνήσεις και εταιρείες για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ανάπτυξη των κλάδων.
Διαβάστε περισσότερα:
Χριστουγεννιάτικη ευφορία στο Χρηματιστήριο – «Έπιασε» και τις 810 μοναδες
Η Εφορία κυνηγά το Facebook – Γιατί έφυγε τρέχοντας από την Ιρλανδία
Γιώργος Χατζηγεωργίου: Ο άνθρωπος που έκανε τους Έλληνες… skroutz