Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες της Ιαπωνίας, καθώς η διαπραγμάτευση των μετοχών της χώρας επανήλθε μετά από αργία, ενώ η ευρύτερη αγορά Ασίας-Ειρηνικού ήταν μεικτή.
Ο ιαπωνικός δείκτης αναφοράς Nikkei 225 σημείωσε άλμα άνω του 3% προτού περιορίσει τα κέρδη του στο 2,81%, ξεπερνώντας το επίπεδο των 36.000 μονάδων για πρώτη φορά από τις 2 Αυγούστου. Ο ευρύτερος δείκτης Topix κέρδισε 2,22%.
Η δυναμική προήλθε σε μεγάλο βαθμό από τους τεχνολογικούς και χρηματοπιστωτικούς τομείς της χώρας, με τις Rakuten Group και Trend Micro να σημειώνουν άλμα 8,7% και 7,6%, αντίστοιχα.
Το κοινοβούλιο της χώρας σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να αυξήσει τα επιτόκια τον περασμένο μήνα, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 3% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανεβαίνοντας με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το 2,9% τον Ιούνιο.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,17%, ενώ ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης έχασε 1,58%.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,10%. Οι μισθοί στην Αυστραλία αυξήθηκαν κατά 0,8% το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, ο βραδύτερος ρυθμός από το ίδιο τρίμηνο ένα χρόνο νωρίτερα, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,9%. Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 4,1% σε ετήσια βάση.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κέρδισε 0,10%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας διολίσθησε κατά 0,21%.
Στη Νοτιοανατολική Ασία, η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε ότι η οικονομία της αναπτύχθηκε κατά 2,9% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο. Το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας αναφέρθηκε στην ενίσχυση του χονδρικού εμπορίου, των χρηματοοικονομικών και των ασφαλίσεων, καθώς και των τομέων της πληροφορικής και των επικοινωνιών. Η πόλη-κράτος δήλωσε επίσης ότι βλέπει το 2024 αύξηση του ΑΕΠ από 2% έως 3%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψής της για 1% έως 3%.
Οι αμερικανικές αγορές αντιμετώπισαν μια ασταθή συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονταν για τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Ο S&P 500 ολοκλήρωσε την ημέρα αμετάβλητος στις 5.344,39 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 0,21% για να κλείσει στις 16.780,61 μονάδες, με οδηγό τις μετοχές της Nvidia που σημείωσαν άνοδο 4%. Στον αντίποδα, ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε κατά 140 μονάδες ή 0,36% και έκλεισε στις 39.357,01 μονάδες.
Σήμερα αναμένονται τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο, που αποτελεί βασικό δείκτη για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας. Οι επενδυτές θα αναλύσουν τα στοιχεία για ενδείξεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.
Διαβάστε ακόμη
Ηλεκτρική ενέργεια: «Φωτιά» στις τιμές που πέταξαν στα 146 ευρώ/MWh
ΑΑΔΕ: Έλεγχοι και πρόστιμα για 2.500 μεταβιβάσεις ακινήτων
Χρηματιστήριο Αθηνών: Το rebound μετά το sell off – Ποιες μετοχές είχαν «αντισώματα»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ