Σημαντική άνοδο εμφανίζουν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η πρόσκαιρη υποχώρηση του δολαρίου καθιστά ελκυστικότερη την απόκτηση του πολύτιμου μετάλλου.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη αυξάνονται κατά 2,84% και ξεπερνούν τα 95 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διευρύνονται κατά 3,2% και επανέρχονται άνω των 90 δολαρίων ανά βαρέλι.
Οι ανοδικές πιέσεις επέρχονται, όπως προαναφέρθηκε, εν μέσω της υποχώρησης του αμερικανικού νομίσματος στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας. Αυτό, εύλογα, επηρεάζει και το πετρέλαιο, καθώς τα συμβόλαια του αργού καθίστανται πιο ελκυστικά για τους αγοραστές, οι οποίοι διαθέτουν ξένα νομίσματα.
Ας σημειωθεί ότι Brent και WTI αποχαιρέτησαν τον Οκτώβριο από αισθητά υψηλότερα επίπεδα, καθώς σημείωσαν τα πρώτα μηνιαία κέρδη από τον περασμένο Μάιο, ως απόρροια της σκόπιμης μείωσης της παραγωγής των χωρών του OPEC+ κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίων.
Μάλιστα, οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο και νέας περικοπής της παραγωγής, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με την πιθανή αύξηση της ζήτησης, θα επαναφέρει την τιμή του πετρελαίου άνω των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, όπως εκτιμά ο αναλυτής της PVM, Τάμας Βάργκα, μιλώντας στο CNBC.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο OPEC αναθεώρησε τη Δευτέρα επί τα βελτίω της εκτιμήσεις για την παγκόσμια ζήτηση, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις 12,1 τρισ. δολαρίων ώστε να ικανοποιηθεί πλήρως η ζήτηση.
Πολλά, βέβαια, θα εξαρτηθούν από τις οικονομικές εξελίξεις στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως, όπου οι ανησυχίες για την επιβολή νέων περιορισμών εξαιτίας της πολιτικής «μηδενικής ανοχής έναντι της Covid», επηρεάζουν δυσμενώς τη ζήτηση.
Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών (τα υψηλότερα επιτόκια επιδρούν αρνητικά στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ) συνιστά ακόμη έναν καθοριστικό παράγοντα, ο οποίος δύναται να επηρεάσει το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης.
Διαβάστε επίσης
Πλειστηριασμοί: Η ώρα της κρίσης για 3+1 «επώνυμα» σφυριά (pics)
Θεόδωρος Καρύδης: Ο Έλληνας «βαρόνος» του αλκοόλ, που έγινε «βασιλιάς» των ακινήτων