search icon

Αγορές

Άλμα 24% στο φυσικό αέριο μετά το ρωσικό μπλόκο σε Πολωνία, Βουλγαρία

Ο δείκτης αναφοράς για τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσε άνοδο 24% στα 127,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου μετά την κίνηση της Ρωσίας να σταματήσει τις ροές προς Πολωνία και Βουλγαρία, κλιμακώνοντας με τον τρόπο αυτό τις εντάσεις στην περιοχή. Η εξέλιξη αυτή λειτουργεί και ως προειδοποίηση σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο ότι η Ρωσία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μειώσει την παροχή φ/α, την ώρα που αναμένει οι πληρωμές του να γίνονται από τα «μη φιλικά» προς αυτήν κράτη σε ρούβλια.

Ο δείκτης αναφοράς για τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσε άνοδο 24% στα 127,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου.

Επί αρκετές εβδομάδες, η Μόσχα και η ΕΕ είναι εγκλωβισμένες σε μια διαμάχη σχετική με την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια. Το ευρωπαϊκό μπλοκ υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με παραβίαση των κυρώσεων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και η κίνηση κατά της Πολωνίας και της Βουλγαρίας ουσιαστικά αφαιρεί από την εργαλειοθήκη της ΕΕ την επιλογή επιβολής κυρώσεων για το φυσικό αέριο. Η διακοπή της ροής από τη Μόσχα υποδηλώνει επίσης τη χρήση της ενέργειας ως «όπλο», καθώς η σύγκρουση ξεπερνά τα σύνορα της Ουκρανίας.

«Οποιοσδήποτε αγοραστής απορρίπτει τη νέα διαδικασία πληρωμής διατρέχει έναν πραγματικό κίνδυνο διακοπής των προμηθειών», δήλωσε η Κάτια Γιαφιμάβα, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

Η κίνηση δημιουργεί επίσης πρόσθετη ζήτηση καθώς η Πολωνία και η Βουλγαρία θα χρειαστεί να αγοράσουν φυσικό αέριο για να αντικαταστήσουν τις ροές, σύμφωνα με το Jefferies Group.

Στο επίκεντρο η Ευρώπη

Το βάρος πέφτει τώρα σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κυρίως της Γερμανίας και της Ιταλίας, που αποτελούν και οι δύο σημαντικούς εισαγωγείς ρωσικού αερίου. Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από το Βερολίνο, ενώ η Ρώμη παρακολουθεί την κατάσταση, αναφέρουν πηγές.

Μέτριος ο αντίκτυπος

Η διακοπή των ρωσικών ροών προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία αναμένεται να έχει ένα «μέτριο αντίκτυπο» στα ισοζύγια φυσικού αερίου της βορειοδυτικής Ευρώπης, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs.

Ωστόσο, αυξάνει το διακύβευμα για την ΕΕ «για το αν το νέο σύστημα πληρωμών φυσικού αερίου θα παραβίαζε τις κυρώσεις και, ως εκ τούτου, θα διατηρήσει πιθανότατα την αστάθεια της αγοράς σε υψηλά επίπεδα», πρόσθεσαν. Η κυβέρνηση της Πολωνίας δήλωσε ότι έχει αρκετά αποθέματα για να αντέξει τη διακοπή του εφοδιασμού.

Παράλληλα, το τέλος της χειμερινής περιόδου που σηματοδοτεί και το τέλος για τις ανάγκες θέρμανσης στην Ευρώπη, έχει μειώσει και τις ανάγκες για άμεση προμήθεια φ/α, αν και οι καταναλωτές αρχίζουν από τώρα να γεμίζουν τους αποθηκευτικούς χώρους ενέργειας για να είναι έτοιμοι για τον επόμενο χειμώνα.

Διαβάστε ακόμη:

Αυξημένη η επιβατική κίνηση στα λιμάνια – Άνοδος 150% σε σχέση με το 2021

Πετρέλαιο: Σταθερά πάνω από $100 το βαρέλι μετά την πτώση

Τι σηματοδοτεί η είσοδος της Commerzbank στα κρυπτονομίσματα

Exit mobile version