search icon

Αγορές

«Ακούνητο» έμεινε το Χρηματιστήριο Αθηνών – Αντίρροπες δυνάμεις στο ταμπλό

Ο Γενικός Δείκτης, επηρεασμένος από την τάση των διεθνών αγορών, έκλεισε με οριακές διακυμάνσεις - Μικτά πρόσημα σε τράπεζες και blue chips - Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος - Ράλι 75% για την Attica Group σε 10 ημέρες – 7ο συνεχόμενο limit up και υψηλό 13 ετών

Μικρές μεταβολές εμφάνισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να υπερασπίζεται τα επίπεδα των 920 – 925 μονάδων, παρά το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό και την αποφυγή ανάληψης πρόσθετου ρίσκου. Στο επίκεντρο της προσοχής, εξάλλου, παρέμειναν οι κυοφορούμενες επιχειρηματικές εξελίξεις, οι οποίες συνεχίζουν να καθορίζουν την επενδυτική τάση. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,04% και διαμορφώθηκε στις 924,20 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (923,86 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε οκτώ μονάδες (από 920,81 έως 928,80 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μετά βίας στα 36,5 εκατομμύρια ευρώ.  

Μικρές μεταβολές στο ταμπλό 

Ο τραπεζικός κλάδος ακολούθησε τη στασιμότητα της υπόλοιπης αγοράς (+0,47% και τις 640 μονάδες), εν μέσω των διεργασιών για την απο-επένδυση του δημοσίου (ΤΧΣ). Το ενδιαφέρον εστίασε κυρίως στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία διευρύνθηκε στο +1% και το 1,42 ευρώ. Άνοδο έως 0,7% παρουσίασε, επίσης, η μετοχή της Εurobank, η οποία διαπραγματεύτηκε στο 1,05 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, από την πλευρά της, ενισχύθηκε στο +0,5% και τα 3,75 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank έμεινε αμετάβλητη στο 1 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (0% και 2.239 μονάδες), η μετοχή του ΟΠΑΠ υποχώρησε στο -1,6% και τα 12,9 ευρώ, χάνοντας το ψυχολογικό όριο των 13 ευρώ. Ρευστοποιήσεις της τάξης του 1,2% εμφάνισε, επίσης, η μετοχή της Coca Cola, ενώ η μετοχή των ΕΛΠΕ ακολούθησε στο -1%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Aegean – Viohalco ενισχύθηκαν κατά τουλάχιστον 1,2%, με τις μετοχές των Quest Συμμετοχών – EYΔΑΠ να αυξάνονται πέριξ του 1%. Η μετοχή της ΔΕΗ, από την πλευρά της, έκλεισε στο +1,2% και τα 6,6 ευρώ, ως απόρροια της απόκτησης του 51% της νέας μονάδας αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τέλος, συνέχισε την ανοδική πορεία (+0,4%) και σκαρφάλωσε στα 10,7 ευρώ, το υψηλότερο σημείο της τελευταίας 15ετίας.  

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,24% και 1.402 μονάδες), η μετοχή της Intracom ξεχώρισε αρνητικά στο -2% και το 1,77 ευρώ (τζίρος άνω των 500.000 ευρώ), διορθώνοντας από το χθεσινό ράλι (+7,8%), το οποίο προκλήθηκε από την προαναγγελία μετασχηματισμού σε εταιρεία επενδύσεων. Η μετοχή της Attica Συμμετοχών, στο μεταξύ, συνέχισε για 7η ημέρα το ξέφρενο ράλι (+9,8%) και εκτινάχθηκε στο 1,96 ευρώ (υψηλό 13 ετών), ως απόρροια του πρόσφατου deal Πειραιώς – MIG.  Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 52 μετοχές σημείωσαν άνοδο, 46 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 26 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 65,2 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Τετάρτη.  

Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο 

Στασιμότητα στις 920 – 925 μονάδες

Η Λεωφόρος Αθηνών, αναμφίβολα, επηρεάστηκε από την αρνητική τάση των διεθνών αγορών, με αποτέλεσμα αγοραστές και πωλητές να περάσουν σχεδόν ταυτόχρονα την κορδέλα του τερματισμού. Παρ’ όλα αυτά, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε στο τεχνικό σημείο των 920 – 925 μονάδων, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, δηλαδή των τελευταίων οκτώ μηνών.  

Μάλιστα, κόντρα στις μεγάλες ρευστοποιήσεις των προηγούμενων μηνών, ο Γενικός Δείκτης καταφέρνει να παρουσιάζει ένα θετικό ετήσιο ισοζύγιο, με τη μεταβολή από τις αρχές του 2022 να καθορίζεται στο +3,5%. Μια επίδοση άκρως ικανοποιητική, αν λάβουμε υπόψη και τη «σφαγή» που έχει επέλθει στις διεθνείς αγορές, με τον αμερικανικό S&P 500 να χάνει σχεδόν 20% και τον ευρωπαϊκό Stoxx 600 περίπου 12%.  

Οπωσδήποτε, τα ανθεκτικά εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου αλλά και η πληθώρα των επιχειρηματικών deals, σε συνδυασμό με τις θετικές επιδόσεις της οικονομίας (εκτιμήσεις για ανάπτυξη 6,2% το 2022), παρέχουν τα κατάλληλα στηρίγματα για μια ανοδική πορεία των μετοχών. 

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες ετοιμάζονται για νέες παρεμβάσεις εντός του 2023, με στόχο την αναχαίτιση του υψηλού πληθωρισμού.    

Δεδομένου ότι οι σφιχτές νομισματικές συνθήκες υπονομεύουν τη δυναμική της ανάπτυξης και «φουσκώνουν» το κόστος του κρατικού δανεισμού, αυτή η εξέλιξη δύναται να «πυροδοτήσει» νέες προκλήσεις, με όλες τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για απότομο «φρένο» της ανάπτυξης το 2023.  

Και μέσα σ’ όλα αυτά, η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί και την πολιτική αβεβαιότητα, καθώς μέσα στο β’ τρίμηνο του νέου έτους θα στηθούν βουλευτικές κάλπες, οι οποίες εκτός απροόπτου θα οδηγήσουν και σε επαναληπτική αναμέτρηση.  

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές                

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει μικρή κάμψη στο -0,44% και τις 429 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,80%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,53% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,54%. Αντίθετα, ο βρετανικός FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,17%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημειώνει πτώση κατά τουλάχιστον 400 μονάδες. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές επιχειρούν να ανακάμψουν, κόντρα στον φόβο περί επερχόμενης επιβράδυνσης της ανάπτυξης εντός του 2023. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +0,6% και τα 78,7 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +0,5% και τα 82,6 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, διολισθαίνει στο -0,9% και τα 1.808 δολάρια ανά ουγγιά.  

Διαβάστε επίσης

Ο Μητσοτάκης… δεν παίζει τον Ερντογάν, η Brown παίρνει τα χρυσά οικόπεδα της Βουλιαγμένης και τρεις εφοπλιστές πουλάνε μια τράπεζα 

Γλυκό – χρυσωρυχείο: Τι έχει πάθει ο πλανήτης με το διάσημο ιταλικό Panettone;

Βασίλης Τερλέγκας: Από το ιδιωτικό νησί στο… ηλεκτρονικό σφυρί (pics)

Exit mobile version