Το δολάριο σημείωσε μια κάποια ανάκαμψη από την πρόσφατη πτώση του, στον απόηχο μιας σειράς επιθετικών ομιλιών από στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα δεν υπήρχαν πολλές ειδήσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, και από αυτές, οι περισσότερες ήταν γενικά καλύτερες του αναμενομένου, ενισχύοντας το μήνυμα ότι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες εξακολουθεί να είναι ο πληθωρισμός.

Η στερλίνα ήταν η σταρ της εβδομάδας, τερματίζοντας κοντά στην κορυφή της κατάταξης, με βάση τα ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό και την απασχόληση. Πέρα από τα νομίσματα των G10, ήταν μια δύσκολη εβδομάδα για τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής, τα οποία υποχώρησαν εν μέσω ασθενέστερων τιμών των εμπορευμάτων και ανησυχιών για λανθασμένες δημοσιονομικές πολιτικές.

Η εβδομάδα που αρχίζει θα είναι πιο σύντομη στις συναλλαγές στις ΗΠΑ λόγω της γιορτής των Ευχαριστιών. Το οικονομικό ημερολόγιο θα κυριαρχείται από την ανακοίνωση των δεικτών PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι οι προβλέψεις είναι ζοφερές, κάτι που δίνει πιθανότητες για μια θετική έκπληξη. Η ατζέντα για ομιλίες στελεχών κεντρικών τραπεζών είναι ασυνήθιστα πυκνή αυτή την εβδομάδα, και περιλαμβάνει αρκετούς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τουλάχιστον τέσσερις από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Στερλίνα

Η έκθεση για την απασχόληση στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα ενίσχυσε την άποψή μας ότι η ύφεση στη χώρα θα είναι σύντομη και ρηχή. Οι θέσεις εργασίας συνεχίζουν να αυξάνονται με υγιή ρυθμό, ακόμη και όταν τα νούμερα της ανεργίας είναι συνεπή με μια οικονομία σε πλήρη απασχόληση ή ίσως ακόμη και πάνω από αυτήν, χωρίς καμία νύξη για περικοπή θέσεων εργασίας μέχρι στιγμής. Όπως αναμενόταν, η ανακοίνωση για τη δημοσιονομική πολιτική περιείχε επιθετικές περικοπές του ελλείμματος, αλλά ως επί το πλείστον ήταν εμπροσθοβαρείς και θα είχαν μικρή επίδραση βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Πιστεύουμε ότι οι προσδοκίες της αγοράς ότι η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων σε ποσοστό πολύ χαμηλότερο του 5% είναι εντελώς αβάσιμες, και αναμένουμε ότι η στερλίνα θα έχει καλύτερη απόδοση, καθώς οι εκτιμήσεις της αγοράς θα προσεγγίζουν την άποψή μας.

Ευρώ

Την περασμένη εβδομάδα δεν είχαμε κανένα μακροοικονομικό ή πολιτικό νέο από την Ευρωζώνη, οπότε το κοινό νόμισμα αφέθηκε να μεταβάλλεται άσκοπα για να καταλήξει κοντά στη μέση της κατάταξης, σχεδόν σταθερό έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά το ράλι – ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας. Όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στους δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ίσως οι πιο αξιόπιστοι δείκτες για την Ευρωζώνη. Οι προσδοκίες είναι για νέα πτώση σε επίπεδα συρρίκνωσης. Άλλοι δείκτες εμπιστοσύνης ξεπέρασαν τις προσδοκίες και η διάθεση φαίνεται να είναι καλύτερη από τον προηγούμενο μήνα. Μια θετική έκπληξη σε δείκτες θα οδηγούσε σε μεγάλο βαθμό το ράλι του ευρώ περαιτέρω.

Δολάριο

Όπως και στην Ευρωζώνη, οι οικονομικές ειδήσεις ήταν ως επί το πλείστον δευτερευούσης σημασίας την περασμένη εβδομάδα, αλλά ακόμη και αυτές, ήρθαν να διαψεύσουν την ιδέα ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε ύφεση. Οι λιανικές πωλήσεις διέλυσαν τις εκτιμήσεις, με αύξηση 1,3% τον μήνα Οκτώβριο. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού σημείωσε επίσης πτώση, όπως και ο ΔΤΚ την περασμένη εβδομάδα. Φαίνεται ότι η εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αρχίζει να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ οι περισσότεροι από τους ομολόγους της στην G10 εξακολουθούν να υστερούν και θα πρέπει να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο το 2023. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και είναι ένας από τους λόγους που αναμένουμε ότι το ευρώ θα κινηθεί ανοδικά έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

 

*O Enrique Diaz – Alvarez, είναι ο Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury

 

Διαβάστε ακόμη:

Η υπόθεση Κιβωτός και το Μαξίμου, το λογισμικό-πασπαρτού, το ακίνητο του Μπακολίτσα και τα… αλώνια της Καλαμάτας

Γιατί κατάρρευσαν τα Crypto – Οι επενδυτικές απάτες και τα χαμένα λεφτά των επενδυτών

Μύκονος Vs Iμπιζα και πώς ένας τόπος γίνεται προορισμός. Ο Νο1 PR agent του Λονδίνου στο newmoney