Πολύ «σφιχτά» θα είναι τα περιθώρια στην αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου τουλάχιστον μέχρι και το 2026, καθώς τα επίπεδα ζήτησης θα παραμείνουν αυξημένα.
Αυτό υποστήριξε σε ομιλία του, τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού GECF (Gas Exporting Countries Forum), που εκπροσωπεί 19 χώρες παραγωγής φυσικού αερίου, οι οποίες ελέγχουν πάνω από το 71% των παγκόσμιων κοιτασμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, της Ρωσίας και του Ιράν.
Ο Μοχάμεντ Χαμέλ, στην ομιλία του, προέβλεψε πως ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης για LNG θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, με νέο άλμα ύψους 1,5% το 2024, φτάνοντας έτσι στο 22% μέχρι το 2050.
Μάλιστα, το μερίδιο του φυσικού αερίου ευρύτερα στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα θα αυξηθεί από το 23% που είναι σήμερα στο 26% μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Όσον αφορά στα επίπεδα τιμών, ο GECF έχει προειδοποιήσει πως η αυξημένη ζήτηση θα κρατήσει και τις τιμές ψηλά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, παρά την τωρινή κάμψη τους σε σχέση με τα επίπεδα καλοκαιριού του 2022. Στη κάμψη αυτή βοήθησαν και οι ήπιες καιρικές συνθήκες το πρώτο διάστημα του χειμώνα, ο οποίος όμως έχει πλέον «αγριέψει» φέρνοντας πολικές θερμοκρασίες στη δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Έτσι, ο οργανισμός εκτιμά πως οι τιμές θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις ειδικά σε Ευρώπη και Ασία, καθώς παρά την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής οι φόβοι για τα επίπεδα ενεργειακής ασφάλειας θα συνεχίσουν να έρχονται σε προτεραιότητα.
Διαβάστε ακόμη
Σφίγγει ο κλοιός για τα ανασφάλιστα Ι.Χ. – Έρχεται αυτόματο σύστημα εντοπισμού
Tο ελληνικό νηολόγιο στην 9η θέση της παγκόσμιας κατάταξης
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ