Το πετρέλαιο διατηρεί τα κέρδη του, την ώρα που η Κίνα οδεύει προς τον τερματισμό της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων στις 8 Ιανουαρίου, ενώ η πρωτοφανούς έντασης κακοκαιρία στις ΗΠΑ προκάλεσε το κλείσιμο των διυλιστηρίων στη ζωτικής σημασίας περιοχή της Ακτής του Κόλπου του Τέξας.
Το West Texas Intermediate διαπραγματεύτηκε κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι αφού το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι δεν θα βάζει πλέον σε καραντίνα τους εισερχόμενους ταξιδιώτες από τις αρχές Ιανουαρίου, σε ένα τελευταίο βήμα για την κατάργηση των αυστηρών κανόνων για τον ιό. Περισσότερο από το ένα τρίτο της ικανότητας διύλισης του Texas Gulf Coast έκλεισε τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων εργοστασίων στις ΗΠΑ.
Το αργό διεθνούς προέλευσης τύπου μπρεντ διαπραγματεύεται στα 84 δολ/βαρέλι.
Τα νέα από την Κίνα «προκάλεσαν έκπληξη – ιδιαίτερα το χρονοδιάγραμμα – λαμβάνοντας υπόψη τα αυξανόμενα κρούσματα Covid», δήλωσε ο Τζιοβάνι Σταουνόβοo, αναλυτής της UBS Group AG. «Οι τιμές του πετρελαίου επωφελούνται από την άρση των περαιτέρω περιορισμών στις μετακινήσεις».
Το πετρέλαιο πρόκειται να κλείσει τη χρονιά με μέτρια άνοδο, αφού δέχθηκε πλήγμα φέτος από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τους φόβους για ύφεση στις μεγάλες οικονομίες και, πιο πρόσφατα, την νέα έξαρση της -19 στην Κίνα καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί. Το αργό αυξήθηκε περισσότερο από 7% την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Ρωσία προειδοποίησε ότι θα μειώσει την παραγωγή έως και κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα ως απάντηση στις κυρώσεις.
Στις ΗΠΑ, τα ακραία καιρικά φαινόμενα ανάγκασαν τα δύο μεγαλύτερα διυλιστήρια των ΗΠΑ — το Motiva Port Arthur και το Marathon Galveston Bay — να σταματήσουν να παράγουν βενζίνη και ντίζελ.
Ωστόσο, η μελλοντική καμπύλη του πετρελαίου δείχνει ότι δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την προσφορά.
Σημαντική αύξηση στη χονδρική αγορά ενέργειας – Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Στο μεταξύ, σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται στη χονδρική αγορά ενέργειας της Ευρώπης.
Η τιμή στην ελληνική αγορά σημειώνει ήπια άνοδο σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Αντίθετη πορεία ακολουθεί η τιμή του φυσικού αερίου με τον ολλανδικό δείκτη TTF να υποχωρεί σημαντικά.
Ειδικότερα, για σήμερα Τρίτη η τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 249,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα (ΜWh). Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 365,15 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 161,09 ευρώ/MWh.
Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 26% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης για σήμερα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες που ήταν αργίες. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 267,93 GWh.
Την ίδια ώρα οι τιμές στην Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκαν. Στη Γερμανία, η αύξηση ήταν στο 126,3% και η τιμή διαμορφώθηκε στα 91,73 ευρώ ανά MWh. Στην Τσεχία, η τιμή της MWh διαμορφώθηκε στα 91,94 ευρώ, με άνοδο 117,9% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία η τιμή ανέβηκε κατά 100%, στα 95,95 ευρώ ανά MWh. Και στην Πολωνία η τιμή είναι αυξημένη κατά 69,7% στα 104,04 ευρώ ανά MWh. Στη Γαλλία η αύξηση είναι στο 64,3%, στα 122,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στην Πορτογαλία και την Ισπανία,η τιμή διαμορφώνεται στα 109,49 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ακριβότερη κατά 41,6% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η μικρότερη άνοδος σημειώνεται στην Ιταλία με + 20,9% και από τις ακριβότερες χονδρεμπορικές τιμές στα 208,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Την ίδια στιγμή ο Ολλανδικός Δείκτης TTF καταγράφει εντυπωσιακή υποχώρηση, από τα 85 ευρώ την Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου πέριξ των 82 ευρώ ανά μεγαβατώρα σήμερα. Αιτίες, τα υψηλά ποσοστά πληρότητας των αποθεμάτων στην ΕΕ, η χρήση ΑΠΕ σε αγορές όπως η Γερμανία και η καλοκαιρία στη Βόρεια Ευρώπη.
Διαβάστε ακόμη:
ΑΔΜΗΕ: Πώς θωρακίζεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μέχρι το 2034
Market Pass: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Πλήρης οδηγός με παραδείγματα (Infographic)