Σε μια χρονιά η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της χαρακτηρίστηκε από οικονομική αβεβαιότητα εξαιτίας της κατάστασης που διαμόρφωσε η πανδημία, ορισμένες εταιρείες κατάφεραν να ξεχωρίσουν σημειώνοντας μάλιστα, τεράστια επιτυχία.

Παρά την οικονομική αβεβαιότητα, οι ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά κατά τη  διάρκεια του 2021 οδήγησαν σε μια χρονιά ρεκόρ όσον αφορά την παγκόσμια αξία IPO και τον αριθμό των προσφορών. Σύμφωνα με στοιχεία της EY, καταγράφηκαν συνολικά 1.635 IPOs μέσα στα τρία πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους, ενώ σε όλη τη διάρκεια του 2020 ο αριθμός αυτός άγγιξε τις 1.363.

Αυτές είναι οι 10 + 1 πιο αξιοσημείωτες IPO της χρονιάς που μας πέρασε.

1. Bumble

  • IPO: 11 Φεβρουαρίου
  • Αξία: 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Γουίτνεϊ Γουλφ Χερντ χαρακτηρίστηκε ως η βασίλισσα της τεχνολογικής σκηνής του Austin, πολύ πριν ακόμη η εταιρεία της, η Bumble, εισαχθεί για πρώτη φορά στο χρηματιστήριο συγκεντρώνοντας 2,15 δισεκατομμύρια δολάρια.

H δημοφιλής εφαρμογή γνωριμιών στην οποία οι γυναίκες κάνουν το πρώτο … βήμα ιδρύθηκε το 2014. Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2019, η 31χρονη Γουλφ Χερντ η οποία ήταν και συνιδρυτής του Tinder, ανέλαβε τα ηνία της μητρικής εταιρείας της Bumble, MagicLab. Διαδέχτηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, τον ιδιοκτήτης της εταιρείας, Αντρέι Αντρέεφ, λίγο αφότου ο τελευταίος κατηγορήθηκε για σεξισμό και ρατσισμό. Η δημόσια εγγραφή της Bumble στις 11 Φεβρουαρίου του 2021, έκανε τη Γουλφ Χερντ, στα 32 της, τη νεότερη γυναίκα που εισήγαγε μια startup στο χρηματιστήριο – καθώς και τη νεότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα δισεκατομμυριούχο.

2. Roblox

  • IPO: 10 Μαρτίου
  • Αξία: 30 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Roblox ιδρύθηκε το 2004 από τον Καναδό Αμερικανό επιχειρηματία Ντέιβιντ Μπασούκι. Πρόκειται για μία εξαιρετικά δημοφιλή διαδικτυακή πλατφόρμα τυχερών παιχνιδιών καθώς και ένα μέσο ψηφιακής επικοινωνίας. Με περισσότερους από 164 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες, το Roblox μπορεί να υπερηφανεύεται ότι σχεδόν τα μισά παιδιά στην Αμερική ηλικίας 16 ετών και κάτω, χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα. Η εταιρεία με έδρα το Σαν Ματέο της Καλιφόρνια είχε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο δημόσιο ντεμπούτο τον Μάρτιο με τις μετοχές της να αυξάνονται ραγδαία καθώς ολοένα και περισσότερα παιδιά μαζί με τις οικογένειές τους άρχισαν να διασκεδάζουν και να επικοινωνούν με τη βοήθεια της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

3.  Compass

  • IPO: 1 Απριλίου 
  • Αξία: 8 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Ρόμπερτ Ριφκιν μεγάλωσε σε μία μονογονεϊκή οικογένεια. Στο σχολείο. δεν έπαιρνε ποτέ καλούς βαθμούς, παρόλα αυτά, κατάφερε να ιδρύσει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Αμερικής. Το μεγαλύτερο μεσιτικό γραφείο ακινήτων της χώρας εκτοξεύτηκε χάρη στη ραγδαία έκρηξη της ζήτησης εν μέσω πανδημίας. Η Compass είχε συγκεντρώσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια προτού εισέλθει στο χρηματιστήριο φέτος – και όταν το έκανε, η μετοχή της Compass εκτινάχθηκε στα ύψη.

4. Coinbase

  • IPO: 14 Απριλίου
  • Αξία: 86 δισεκατομμύρια δολάρια

Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2012 από τον Μπράιαν Άρμστρονγκ, έναν πρώην  μηχανικό της Airbnb. Η έδρα της βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο. Στις αρχές του 2021, ήταν το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Ιανουάριο υπέβαλε αίτηση απευθείας εισαγωγής στο χρηματιστήριο. Χάρη στην τεράστια επιτυχία που σημειώνει, η Coinbase χαρακτηρίστηκε ως η εταιρεία της Χρονιάς για το 2021 της σύμφωνα με το Inc.

5. Robinhood

  • IPO: 29 Ιουλίου
  • Αξία: 32 δισεκατομμύρια δολάρια

Χωρίς καμία αμφιβολία, η Robinhood είναι η πιο πολυσυζητημένη εταιρεία της χρονιάς που μας πέρασε. Η δημοφιλής εφαρμογή συναλλαγών βρέθηκε στο προσκήνιο απασχολώντας τα media λόγω της φρενίτιδας που είχε προκαλέσει αναφορικά με τη μετοχή της GameStop νωρίτερα φέτος. Ο Βλαντ Τένεβ  μαζί με τον συμφοιτητή του Baiju Bhatt ξεκίνησαν να εργάζονται για την ίδρυση της εταιρείας το 2013. Από το δημόσιο ντεμπούτο της τον περασμένο Ιούλιο, η μετοχή της εταιρείας με έδρα την Καλιφόρνια έχει υποστεί έντονα σκαμπανεβάσματα.

6. Freshworks

  • IPO: 22 Σεπτεμβρίου
  • Αξία: 10 δισεκατομμύρια δολάρια

Ιδρύθηκε στο Τσενάι της Ινδίας το 2010 από τον βετεράνο της Silicon Valley Γκιρίς Μαθρουμπούθαμ. Η Freshworks ξεκίνησε ως μια startup εξυπηρέτησης πελατών ελπίζοντας να μπορέσει να ανταγωνιστεί εταιρείες όπως η Salesforce και η Zoho. Μέσα σε λίγο καιρό, ο κατασκευαστής εταιρικού λογισμικού έγινε η πρώτη ινδική εταιρεία SaaS που κατάφερε να εισαχθεί στο Nasdaq.

7. Warby Parker

  • IPO: 29 Σεπτεμβρίου
  • Αξία: 6 δισεκατομμύρια δολάρια

Δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη το 2010 από τέσσερις αποφοίτους της Σχολής Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, η Warby Parker σχεδίασε σχολαστικά κάθε πτυχή της επωνυμίας, της τιμολόγησης και του επιχειρηματικού της μοντέλου πριν κυκλοφορήσει.

Η τιμή των προϊόντων της (οπτικά) κοστίζουν σχεδόν 100 δολάρια ανά ζευγάρι. Γρήγορα δημιουργήθηκε μια τεράστια αυτοκρατορία η οποία ενέπνευσε εκατοντάδες άλλες μικρότερες εταιρείες οπτικών. Η Warby Parker ανέφερε έσοδα 271 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2021, σχεδόν δηλαδή, 100 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020, όταν δέχθηκε μεγάλο πλήγμα εξαιτίας του κλεισίματος πολλών καταστημάτων εξαιτίας της πανδημίας.

8.GitLab

  • IPO: 14 Οκτωβρίου
  • Αξία: 11 δισεκατομμύρια δολάρια

Η πλατφόρμα κωδικοποίησης GitLab δημιουργήθηκε το 2011 από έναν Ουκρανό χάκερ, ο οποίος εργαζόταν σε ένα σπίτι χωρίς τρεχούμενο νερό. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η GitLab με περηφάνια ανέφερε ότι ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο με περισσότερους από 1.200 υπαλλήλους σε 65 διαφορετικές χώρες. Φέτος, η IPO της κατάφερε να συγκέντρωσε ένα δισεκατομμύριο δολάρια περισσότερα από το αναμενόμενο.

9. Rent the Runway

  • IPO: 27 Οκτωβρίου
  • Αξία: 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια

Ήταν μια σημαντική χρονιά για το διαδικτυακό οικοσύστημα επαναχρησιμοποίησης ρούχων. Μαζί με τις IPO από την Poshmark και την ThredUp, η Rent the Runway με έδρα τη Νέα Υόρκη κατάφερε και εκείνη με τη σειρά της να εισαχθεί για πρώτη φορά στο χρηματιστήριο. Η διαδικτυακή startup ιδρύθηκε το 2009 από την Τζένιφερ Φλέις και την επίσης, Τζένιφερ Ηάιμαν. Μέχρι το 2019, η startup είχε καταφέρει να γίνει εταιρεία αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Σημειώνεται μάλιστα, πως η Rent the Runway έγραψε ιστορία φέτος, καθώς ήταν η πρώτη εταιρεία που εισήχθη στο χρηματιστήριο με γυναίκες στις θέσεις: CEO, COO και CFO .

10. Udemy

  • IPO: 29 Οκτωβρίου
  • Αξία: 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια

Ακολουθώντας το παράδειγμα γνωστών εταιρειών στον τομέα της τεχνολογίας όπως οι Coursera και Duolingo νωρίτερα μέσα στο έτος, η  εταιρεία διαδικτυακής εκπαίδευσης Udemy με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έκανε το ντεμπούτο της στις δημόσιες αγορές τον Οκτώβριο. Η Udemy εστιάζει στην επαγγελματική εκπαίδευση και την εκπαίδευση που βασίζεται σε δεξιότητες και έχει περισσότερες από 200 εκατομμύρια εγγραφές μαθημάτων σε κατηγορίες όπως το μάρκετινγκ και η ανάπτυξη ιστού. Ο ιδρυτής της, Έρεν Μπαλί, οδήγησε επίσης και μια ακόμη, την Carbon Health, στην κορυφή πρόσφατα.

11. Rivian

  • IPO: 10 Νοεμβρίου
  • Αξία: 100 δισεκατομμύρια δολάρια

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη IPO της χρονιάς. Η υποστηριζόμενη από την Amazon κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Rivian βρέθηκε στη Νο. 2 θέση στη λίστα με τις εκτιμήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών των ΗΠΑ. (Η αξία της Tesla ανέρχεται σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.) Η εταιρεία με έδρα το Irvine της Καλιφόρνια, ιδρύθηκε το 2009 από τον RJ Scaringe, διαθέτει σχεδόν μηδενικά έσοδα, αφού το πρώτη της αυτοκίνητο κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, στόχος της είναι να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο οχήματα την επόμενη δεκαετία.

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Αυτές είναι οι 10 ελληνικές startups που «σήκωσαν» κεφάλαια €400 εκατ. το 2021

Σε ποια χώρα ξέμειναν από πατάτες – Τρία αεροπλάνα θα λύσουν το πρόβλημα

Το εφοπλιστικό κάλεσμα του ζεύγους Κούστα (pics)