search icon

Αγορές

Αχτίδα φωτός στις αγορές – Οι ελπίδες για «soft landing», το φρένο στα επιτόκια και η διάθεση για ρίσκο

H βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας ερμηνεύει απόλυτα το +5% της Wall Street, το +5,7% του Stoxx 600 αλλά και το +7,3% του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέσα στον Ιανουάριο - Πού ποντάρουν οι επενδυτές, γιατί αισιοδοξούν

Μία φωτεινή αχτίδα φωτός έχει «απλωθεί» τις τελευταίες ημέρες στις διεθνείς αγορές, καθώς όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι Ευρώπη και ΗΠΑ θα αποφύγουν τελικώς τη «βίαιη» συρρίκνωση του ΑΕΠ, με το σενάριο του… soft landing, δηλαδή της «ομαλής προσγείωσης», να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.  

Κι αυτό, οπωσδήποτε, έχει συνδράμει στη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας και στην ανάκαμψη της διάθεσης για την ανάληψη ρίσκου. Δύο παράγοντες, οι οποίοι ερμηνεύουν απόλυτα το +5% της Wall Street, το +5,7% του Stoxx 600 αλλά και το +7,3% του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέσα στον Ιανουάριο. 

Μάλιστα, οι εν λόγω επιδόσεις αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αν λάβουμε υπόψη το πρότερο μπαράζ προβλέψεων για νέα διόρθωση των αγορών εντός του 2023, ως απόρροια της υψηλής πιθανότητας για ύφεση. Ένα σενάριο, το οποίο απομακρύνεται ολοένα και πιο πολύ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης φόβου στις ΗΠΑ, γνωστός ως VIX, εμφανίζει διψήφια πτώση από τις αρχές του έτους, ενώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022 «μετράει» απώλειες της τάξης του 33%, αντανακλώντας το βελτιωμένο κλίμα στη «Μέκκα» των χρηματαγορών.  

Μη… αναπόφευκτη η ύφεση  

Τα πρώτα μακροοικονομικά μεγέθη στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού προμηνύουν ότι η οικονομία είναι πιθανό να αποφύγει την ύφεση για το 2023, ενώ ακόμη κι αν υπάρξει συρρίκνωση του ΑΕΠ θα πρόκειται για ένα μεμονωμένο και βραχύβιο «επεισόδιο», το οποίο πολύ γρήγορα θα αντιμετωπιστεί. 

Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατη έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 80 ειδικοί, έδειξε ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 0,4% το 2023, παρά το γεγονός ότι αναμένεται οριακή συρρίκνωση (0,1%) στο γ’ και στο δ’ τρίμηνο του 2022.  

Στο μεταξύ, ουδείς από τη Federal Reserve δεν έχει δηλώσει επισήμως ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη, παρότι όλοι αναγνωρίζουν ότι η αντιμετώπιση του πληθωριστικού φαινομένου απαιτεί μια «μακρά περίοδο με ανάπτυξη κάτω του μέσου όρου και απώλειες θέσεων εργασίας».  

Άλλωστε, οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων του 2022 έχουν ήδη αρχίσει να επιδρούν στην αγορά εργασίας -ιδίως των ΗΠΑ. Οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες της Wall Street -από την Google έως τη Spotify– έχουν ανακοινώσει μαζικές απολύσεις εργαζομένων, οι οποίες αντιστοιχούν έως το 10% του συνολικού εργατικού δυναμικού.  

«Φρένο» από τις κεντρικές τράπεζες 

Σε κάθε περίπτωση, ο πληθωρισμός συνεχίζει να βαίνει σταθερά μειούμενος. Στις ΗΠΑ, ενδεικτικά, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο στο 6,5% (από 7,1% τον Νοέμβριο), ενώ στην Ευρωζώνη έχει περιοριστεί σε μονοψήφια επίπεδα, αφήνοντας πίσω τα ιστορικά υψηλά του φθινοπώρου. 

Κι αυτό, πάντως, με τον αστερίσκο ότι ο λεγόμενος «σκληρός» ή υποκείμενος πληθωρισμός, δηλαδή ο δείκτη που εξαιρεί τους ευμετάβλητους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων, εμφανίζει σημάδια υψηλής ανθεκτικότητας. 

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να «φρενάρουν» τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, ο οποίος κατά παράδοση οδηγεί μια οικονομία σε επιβράδυνση. Επομένως, μια απόφαση για ηπιότερες παρεμβάσεις στη νομισματική πολιτική θα παράσχει σημαντικές «ανάσες» τόσο στο ΑΕΠ, όσο και στις αγορές μετοχών. 

Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ στην προσεχή συνεδρίαση της 1ης Φεβρουαρίου θα αυξήσει τα επιτόκια κατά μόλις 25 μονάδες βάσης -και όχι κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης, όπως συνέβαινε τους προηγούμενους μήνες (σήμερα το επιτόκιο βρίσκεται στο 4,25% – 4,50%). Αυτό το σενάριο, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα φέρει σαφώς πιο κοντά την ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης. 

Από την άλλη πλευρά, ας έχουμε στο νου μας και την παρέμβαση του Μοχάμεντ Ελ-Αριάν, ο οποίος έσπευσε να χαρακτηρίσει ως λάθος τις μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων, καλώντας τη Federal Reserve να διατηρήσει τον ρυθμό σύσφιγξης στις 50 μονάδες βάσης. 

Σε υψηλό 9 μηνών ο Stoxx 600 

Ακόμη και στην Ευρώπη, πάντως, όπου η κεντρική τράπεζα στη Φρανκφούρτη ετοιμάζεται για αύξηση 50 μονάδων βάσης (σήμερα το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 2,5%), οι ειδικοί περιμένουν κορύφωση των επιτοκίων στις 3,5% – 3,75 μονάδες. Εν ολίγοις αναμένουν ακόμη δύο ή τρεις παρεμβάσεις, με την πρώτη να έρχεται στις 2 Φεβρουαρίου.  

Συνυπολογίζοντας τα άκρως ανθεκτικά μακροοικονομικά μεγέθη των χωρών της Ευρωζώνης (ο δείκτης PMI επέστρεψε στην ανάπτυξη τον Ιανουάριο), αλλά και τη μεγάλη αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών, η επιστροφή του Stoxx 600 στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών θεωρείται περισσότερο ως αναμενόμενη, παρά ως έκπληξη. 

Κι όπως είναι φυσικό, το βελτιωμένο κλίμα στη Γηραιά Ήπειρο ωφελεί και τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία εξακολουθεί να διαψεύδει τις «Κασσάνδρες» και αναρριχάται στη ζώνη των 1.000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014. 

Σε πρόσφατο report, η UBS επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες, χάρη στις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και στη δημοσιονομική στήριξη, η οποία έχει αποτρέψει τα χειρότερα. 

Εξηγεί δε, ότι το βασικό σενάριο για ύφεση στο δ’ τρίμηνο του 2022 και στο α’ τρίμηνο του 2023 υπόκειται σε ανοδικές πιέσεις, κάτι που σημαίνει ότι η οικονομία ενδεχομένως να «κλείσει» σε σταθεροποιητικό ή -έστω και- οριακά βελτιωμένο επίπεδο στο επίμαχο χρονικό διάστημα. Περαιτέρω ανάκαμψη δε, περιμένει για το β’ και στο γ’ τρίμηνο του 2023.  

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης, στρατηγική και Ιερώνυμος, ο stealth μπίζνεσμαν που έκοψαν οι τράπεζες, το PR boy και ο Μυστακίδης

Βίλα Μεταξά: Ξανά στο σφυρί με 12 εκατ. ευρώ το εμβληματικό ακίνητο του Σουνίου (pics)

Ακρίβεια: Νέο κύμα με ανατιμήσεις σε 400 προϊόντα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου (vid)

Exit mobile version