Η χειρότερη χρονιά μετά την κρίση του 2008 για τις αγορές – Ετήσιες απώλειες 13% για Ευρώπη, στο -6,2% η Wall Street μετά το χειρότερο Δεκέμβρη από τη Μεγάλη Ύφεση του 1931, σε bear market οι μισές μετοχές του πλανήτη – Ούτε ένας κλάδος δεν έκλεισε με κέρδη – Μεγάλοι χαμένοι: ευρώ, πετρέλαιο και αυτοκινητοβιομηχανίες – Το «ταμείο» της χρονιάς μέσα από διαγράμματα

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με κέρδη αποχαιρέτησαν το έτος Ευρώπη και ΗΠΑ, δίνοντας έτσι μια γλυκιά «επίγευση» σε ένα κατά τα άλλα πικρό, πολύ πικρό έτος που πολλοί θα ήθελαν να ξεχάσουν.

Ένα έτος στο οποίο πάνω από τις μισές μετοχές του πλανήτη εισήλθαν σε bear market, ευρωαγορές και Wall Street κατέγραψαν τη χειρότερη επίδοσή τους από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, ενώ ειδικά για τις ΗΠΑ ο Δεκέμβριος υπήρξε ο χειρότερος από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του 1931!

Οι πλούσιοι του πλανήτη έχασαν περισσότερο από 550 δισ. στις αμερικανικές μετοχές, καμιά 400αριά ακόμα οι μέτοχοι των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ το πετρέλαιο σημείωσε ετήσιες απώλειες για πρώτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια, έχοντας μάλιστα βουτήξει σχεδόν 40% από τα ιστορικά υψηλά του, κάτω από τα 53 δολ/βαρέλι πλέον.

Μεγάλος χαμένος του έτους και το ευρώ που απόλεσε σχεδόν 5% της αξίας του έναντι δολαρίου, στο 1,145 EUR/USD, ενώ τις πληγές τους μετρούν οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες (-28%) λόγω εμπορικού πολέμου. Στο -14% οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ 10 δισ. ευρώ έχασε το Ελληνικό Χρηματιστήριο το 2018…

Κανένας βασικός κλάδος τόσο σε Ευρώπη όσο και σε ΗΠΑ δεν κλείνει το έτος σε θετικό έδαφος. Μονάχα τα «βαρετά» ευρωομόλογα απέφεραν κάποια αξιόλογα κέρδη σε όσους πόνταραν σε αυτά από την αρχή ως το τέλος. Για τα κρυπτονομίσματα δε, ούτε λόγος! (-80% από πέρυσι).

Πάμε να δούμε αναλυτικότερα τι ταμείο έκαναν στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς οι αγορές.

ΕΥΡΩΠΗ

Ετήσιες απώλειες 13%, στο «κόκκινο» όλοι οι κλάδοι – Ούτε μια ευρωπαϊκή εταιρεία στο top20 τεχνολογικών – Μεγάλος χαμένος το ευρώ με -4,7% – Ο απολογισμός της χρονιάς μέσα από έξι διαγράμματα

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 μετρά ετήσιες απώλειες 13% και τη χειρότερη επίδοση από το 2008. Ταυτόχρονα οι τζίροι υπήρξαν οι χαμηλότεροι από το 2000, παρά τα ισχυρά sell-off και τις μεγάλες εκροές ειδικά στις μετοχές.

«Το οικονομικό μομέντουμ φθίνει στις ΗΠΑ και δε διαφαίνεται σταθεροποίηση, πόσο μάλλον βελτίωση στον υπόλοιπο πλανήτη», αναφέρει ο Fabrizio Quirighetti, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Syz Asset Management.

Τη Δευτέρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,5%, κλείνοντας το Δεκέμβρη με απώλειες 5,5%. Σημειώνεται ότι και για τη Wall Street, υπήρξε ο χειρότερος Δεκέμβριος από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης το 1931. Το κλίμα επιβάρυνε και το πετρέλαιο, που επίσης αποχαιρετά το έτος με απώλειες, για πρώτη φορά από το 2015. Το Brent διαπραγματεύεται κάτω από τα 53 δολάρια/βαρέλι.

Εμπορικός πόλεμος, οικονομική επιβράδυνση, Brexit, Ιταλία και… Κίτρινα Γιλέκα

Στο σύνολο του έτους ο Stoxx 600 σημείωσε απώλειες στους οχτώ από τους 12 μήνες. Πάντως ο δείκτης κατάφερε να αποφύγει τη bear market, σε αντίθεση με τον Stoxx 50, καθώς και τους επιμέρους DAX και MIB σε Γερμανία και Ιταλία αντίστοιχα, που βυθίστηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος σε bear market (πτωτική αγορά με καθοδική τάση που ξεκινά όταν η διόρθωση ξεπερνά το 20% από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά).

Μεγάλοι χαμένοι:  Αυτοκινητοβιομηχανίες με ετήσιες απώλειες 28% λόγω εμπορικού πολέμου. Το ευρώ είχε επίσης απογοητευτική επίδοση, κόντρα στις προβλέψεις των αναλυτών, με συνολικές απώλειες 4,7% έναντι του «βασιλιά» δολαρίου, στο 1,145 EUR/USD. Στο newmoney.gr είχαμε μιλήσει από καιρό για το πως το δολάριο συνέχισε και θα συνεχίσει ισχυρό και το 2019, αναλυτικότερα εδώ.

Το outsider: Τα «βαρετά» ευρώ-ομόλογα, που όμως επέστρεψαν ελκυστικές αποδόσεις σε όσους πόνταραν σε αυτά από την αρχή μέχρι το τέλος, με «βασίλισσα» αποδόσεων την Πορτογαλία. Περισσότερα εδώ.

Η αρχική αισιοδοξία γύρω από τις ευρωπαϊκές μετοχές στις αρχές του 2018 εξανεμίστηκε καθώς υπέκυψαν στα σοκ από τον εμπορικό πόλεμο, την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εταιρειών που δεν πλησιάζουν καν αυτά των αμερικανών ανταγωνιστών τους (παρότι και αυτοί υπέφεραν στο φινάλε του έτους).

Ούτε μια ευρωπαϊκή εταιρεία στο top20 των ηγετών της τεχνολογίας

Δεν είναι τυχαίο ότι στη λίστα με τις 20 καλύτερες επιδόσεις τεχνολογικών εταιρειών που κινούν τον πλανήτη (όπως Amazon, Apple, κλπ) δεν υπάρχει ούτε μια ευρωπαϊκή εταιρεία… Η λίστα κυριαρχείται από αμερικανικές, ενώ υψηλές θέσεις κατέχουν και οι ασιατικές start-ups, αποδεικνύοντας πως η Ευρώπη έχει τελματώσει εν μέσω πολλαπλών «πονοκεφάλων», όπως το διπλό θρίλερ Brexit-Ιταλίας, το πρόσφατο χάος από τα Κίτρινα Γιλέκα αλλά και τις ανησυχίες για το ελληνικό χρέος, που όπως αναφέρει το Bloomberg, έχουν αναζωπυρωθεί.

top20texn.PNG

Πως έκλεισαν τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με Φρανκφούρτη και Μιλάνο κλειστές σήμερα, οι περισσότερες ευρωπαϊκές μετοχές επιχείρησαν «ωραιοποίηση» στο φινάλε του έτους, με τις μετοχές πρώτων υλών να καταγράφουν άνοδο 0,4%.

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,09% κι έκλεισε στις 6.728,13 μονάδες, ενώ στο σύνολο του 2018 κατέγραψε απώλειες άνω του 12%, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση από το 2008.

Ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 1,11% κι έκλεισε στις 4.730,69 μονάδες, με τις ετήσιες του απώλειες να «αγγίζουν» το 11%.

Ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη κατέγραψε άνοδο 0,54% στις 8.539,90 μονάδες, ενώ στο σύνολο του έτους βούλιαξε σχεδόν κατά 15%.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο γερμανικός DAX και ο ιταλικός FTSE MIB ολοκλήρωσαν το 2018 με βαριές απώλειες 18% και 16% αντίστοιχα, με τον γερμανικό δείκτη να καταγράφει τη χειρότερη επίδοση της τελευταίας 10ετίας, από τη «βουτιά» 43% του 2008.

Ο απολογισμός μέσα από έξι διαγράμματα

Η χειρότερη χρονιά των ευρωπαϊκών μετοχών από το 2008

euroworst1.png

Απογοητευτική η συναλλακτικότητα: Οι χαμηλότεροι τζίροι των τελευταίων 18 χρόνων

eurotziross.png

Καμία πίστη στις ευρωπαϊκές μετοχές: Οι επενδυτές ρευστοποιούν μανιωδώς τον τελευταίο χρόνο

eurosellofff.png

Όλοι οι ευρωπαϊκοί κλάδοι κλείνουν τη χρονιά στο «κόκκινο». Μεγάλος χαμένος φυσικά ο κλάδος αυτοκινητοβιομηχανιών που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών κραδασμών με απώλειες 28%. Μεγαλύτερο θύματα Volkswagen, BMW και Mercedes. Στο 14% οι απώλειες των τραπεζών.

allsectorsred.png

Οι μετοχές διαπραγματεύονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2013 – Υποτιμημένες;

cheapandgenerouss.png

Οι μετοχές έχουν πιάσει «ταβάνι» τα τελευταία 20 χρόνια. Τέσσερις φορές ο Stoxx 600 «βρίσκει» στην ισχυρή αντίσταση των 400 μονάδων και υποχωρεί. Φέτος μάλιστα διέσπασε καθοδικά κρίσιμη τεχνική στήριξη σε σχέση με τον Κινητό Μέσο του – αρνητικό σινιάλο για το ερχόμενο έτος…

capeuro.png

ΗΠΑ

Με ήπια κέρδη αποχαιρετά το 2018 η Wall Street, στην «κουτσουρεμένη» συνεδρίαση (λόγω ημι-αργίας) της Δευτέρας, η οποία δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση την εξαιρετικά ταραχώδη πορεία της αμερικανικής αγοράς φέτος.

Το 2018 υπήρξε η χειρότερη χρονια τόσο της Wall Street όσο και των ευρωαγορών, από την εποχή της παγκόσμιας κρίσης του 2008. Αναλυτικότερα για Ευρώπη εδώ.

Ιστορικά υψηλά, ρεκόρ μεταβλητότητας, σκάνδαλα κολοσσών και ισχυρά sell-off σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει, με τον S&P 500 να μετρούν συσσωρευμένες ετήσιες απώλειες 6,2%, έχοντας καταγράψει το χειρότερο Δεκέμβρη από τη Μεγάλη Ύφεση του 1931.

Το 2008, οι S&P 500 και Dow είχαν «βουλιάξει» κατά 38,5% και 33,8% αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq είχε σημειώσει «βουτιά» 40%.

Τη Δευτέρα 31/12/18 ενισχύθηκε κατά 1,15% κι έκλεισε στις 23.327,46 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,85% κι έκλεισε στις 2.506,85 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 0,77% υψηλότερα στις 6.635,28 μονάδες.

Στο μήνα: Οι απώλειες Δεκεμβρίου έφτασαν το 9,2%.

Στο τρίμηνο: Για το τρίμηνο, S&P 500 και Nasdaq υποχώρησαν κατά 13,97% και 17,5% αντίστοιχα -οι χειρότερες τριμηνιαίες τους επιδόσεις από το δ’ τρίμηνο του 2008- ενώ ο Dow αναμένεται να καταγράψει το χειρότερο τρίμηνο από το πρώτο τρίμηνο του 2009, με πτώση 12%.

Στο έτος: Ο S&P 500 «αποχαιρέτισε» το 2018 με πτώση 6,2%, ο Dow Jones με απώλειες 5,6% και ο Nasdaq με πτώση 3,9%, με τους τρεις δείκτες να καταγράφουν τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από την κρίση του 2008.

Οι S&P 500 και Dow κατέγραψαν επίσης ετήσιες απώλειες για πρώτη φορά σε τρία χρόνια, ενώ ο Nasdaq ανέκοψε ένα ανοδικό σερί 6 ετών.

Το δολάριο, ίσως ο μεγαλύτερος νικητής του έτους, κερδίζει έδαφος στο 1,1431 EUR/USD, καθώς Brent και αργό υποχωρούν στα 53 και 45 δολ/βαρέλι αντίστοιχα, οι πρώτες ετήσιες απώλειες του μαύρου χρυσού εδώ και τέσσερα χρόνια.

Ο χρυσός ενισχύθηκε στα 1.281 δολ/ουγγιά, έχοντας επίσης καταγράψει καλήπ ορεία ιδίως στο δεύτερο μισό του έτους, ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο αποκλιμακώθηκε στο 2,174%, σε υψηλό 10 μηνών.

worstdecemberr.jpg

«Υπερβολικά αισιόδοξος ο Τραμπ», λέει η WSJ

Την άνοδο της Δευτέρας τροφοδότησαν τα ενθαρρυντικά tweets του Τραμπ, ο οποίος έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο με τον Κινέζο ομόλογό του σε ότι αφορά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Το εμπόριο θα βρεθεί στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και το 2019, και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την τάση των αγορών αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο το μίνι «year-end» ράλι που επιχείρησε να χαρίσει ο Αμερικανός Πρόεδρος στην αγορά προκειμένου να ωραιοποιήσει την άσχημη εικόνα του Δεκεμβρίου (ως είθισται άλλωστε) «ξεφούσκωσε» αρκετά, μετά και από αποθαρρυντικό δημοσίευμα της WSJ που προσγειώνει τους επενδυτές, κάνοντας λόγο για… υπερβολικό Τραμπ όπως πάντα.

Ειδικότερα, μετά τις δηλώσεις του, δημοσίευμα της «Wall Street Journal» ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενδεχομένως να εμφανίζεται υπερβολικά αισιόδοξος.

Πάντως η εφημερίδα ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ αναζητούν περισσότερες λεπτομέρειες από την Κίνα, όσον αφορά τις εμπορικές της προτάσεις, ευελπιστώντας οι δύο πλευρές να προχωρήσουν σε συμφωνία πριν από την 1η Μαρτίου.