Ο ρόλος της Βιώσιμης Ανάπτυξης αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια και βέβαια αυτό συσχετίζεται με κάθε πτυχή της.
Μη εξαιρουμένου δηλαδή του κοινωνικού αποτυπώματος που οφείλουν να δημιουργούν αυτές, μέσα από τις δραστηριότητές τους, ανεξάρτητα από τον κλάδο και το αντικείμενό τους.
Όλοι αναγνωρίζουν ότι η εφαρμογή των κριτηρίων της Βιώσιμης Ανάπτυξης από πλήθος επιχειρήσεων ωφελεί την κοινωνία με πολλούς τρόπους, κυρίως αμβλύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες.
Ένας από τους πρωτεύοντες στόχους των επιχειρήσεων που ακολουθούν τα κριτήρια ESG αποτελεί η εδραίωση ασφαλών και βιώσιμων τοπικών κοινωνιών, χωρίς αποκλεισμούς, με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες και δράσεις.
Κάτι το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, προϋποθέτει την συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της τοπικής απασχόλησης και της αντίστοιχης τοπικής οικονομίας, με την προσφορά νέων θέσεων εργασίας και μέσω αυτών, της ενίσχυσης των εισοδημάτων των εργαζόμενων πολιτών ή και την καταπολέμηση της φτώχειας ακόμα.
Η προώθηση της κοινωνικής ένταξης, η εκπαίδευση και η βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων της νέας γενιάς, η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η στήριξη των γυναικών και των παιδιών, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών και της ευρύτερης κοινωνίας σαφώς συμπεριλαμβάνονται στις προτεραιότητες των εταιρειών που επιθυμούν να αναπτύξουν την κοινωνική τους ευθύνη, ενώ προστίθενται και άλλες παράμετροι σε αυτό, όπως είναι η αναβάθμιση των τοπικών υποδομών, η προστασία και η διαφύλαξη της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς, η στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας με την επιλογή τοπικών προμηθευτών, της τοπικής παραγωγής κ.ά.
Κατά πολλούς, η Βιώσιμη Ανάπτυξη (Sustainable Development) αποτελεί έννοια-κλειδί για την ανθρωπότητα στον 21ο αιώνα, μια πρόκληση η οποία αφορά όλες τις επιχειρήσεις και όλες τις κοινωνίες του κόσμου.
Στην Ελλάδα, οι μεγάλοι όμιλοι εφάρμοσαν χωρίς καθυστέρηση και παρεκκλίσεις, από την πρώτη στιγμή που αναδείχθηκε ο ρόλος της Βιώσιμης Ανάπτυξης, δράσεις σε επιλεγμένους τομείς οι οποίοι συνδέονται άμεσα με κοινωνικές ανάγκες που έγιναν πιο αισθητές κατά την περίοδο των απανωτών κρίσεων και παράλληλα έχουν ενεργοποιήσει συστήματα διαχείρισης και αξιολόγησης κοινωνικών αιτημάτων, που ανάμεσα σε άλλα εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα των κοινωνικών τους επενδύσεων σε όλα τα μέτωπα.
Βιώσιμη Ανάπτυξη ονομάζεται αλλιώς η βελτίωση της ποιότητας της ζωής μέσα στα πλαίσια της φέρουσας ικανότητας των υποστηρικτικών οικοσυστημάτων.
Οι 6 «άξονες»
Όπως έχει, επίσης, αναφερθεί χαρακτηριστικά εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επισκόπηση «Εργασιακές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη 2019», σε μια προσπάθεια της να συμβάλλει στην ανάλυση αυτών των θεμάτων και στους σχετικούς προβληματισμούς για την εύρεση λύσεων, τιτλοφορούμενη «Βιώσιμη Ανάπτυξη για όλους: επιλογές για το μέλλον της κοινωνικής Ευρώπης», τέθηκαν υπό εξέταση τα ακόλουθα ζητήματα:
- Κύριες εργασιακές και κοινωνικές εξελίξεις.
- Βιώσιμη μεγέθυνση και ανάπτυξη στην ΕΕ: έννοιες και προκλήσεις.
- Βασικά οικονομικά και κοινωνικά στοιχεία: από την παραγωγικότητα στη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.
- Επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό και στην κοινωνική βιωσιμότητα: βραχυπρόθεσμο κόστος και μακροπρόθεσμα οφέλη.
- Μετάβαση σε ένα πιο πράσινο μέλλον: επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην απασχόληση και στην κοινωνία.
- Βιωσιμότητα και διακυβέρνηση: ο ρόλος του κοινωνικού διαλόγου.
Τα μηνύματα της Ε.Ε.
Έστειλε, ακόμα, εγκαίρως η Ε.Ε., από τα προηγούμενα έτη, και άλλα μηνύματα: παρότι προβλέπεται εν γένει ότι η εγχώρια δυναμική θα στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία, πρέπει να αντιμετωπιστούν σημαντικές προκλήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί μια προστατευτική, ανταγωνιστική, δίκαιη και βιώσιμη Ευρώπη.
Στις προκλήσεις αυτές περιέλαβε την χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας, το συνεχιζόμενο χάσμα μεταξύ των φύλων στους τομείς της απασχόλησης και των αμοιβών, την σημαντική έλλειψη επενδύσεων, τις ανησυχίες σχετικά με το ενεργειακό κόστος και την οικονομική προσιτότητα της στέγασης, καθώς και το μειωμένο αλλά σημαντικό βάρος του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.
Επισημάνθηκε επιπλέον ότι η κλιματική αλλαγή, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η μη αποδοτική χρήση των φυσικών πόρων επηρεάζουν επίσης τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης στην ΕΕ και στον κόσμο.