Ακραίες θερμοκρασίες, πλημμύρες, πυρκαγιές, κακή ποιότητα αέρα, υψηλό επίπεδο υγρασίας σε συνδυασμό με άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες αποτελούν συνώνυμο δραματικών επιπτώσεων στην ανθρωπότητα. Θερμοπληξία και καρδιαγγειακά επεισόδια είναι μόνο δύο από πολλά σοβαρά προβλήματα που συνδέονται άμεσα με την κλιματική κρίση. Δεν απειλείται μόνο η υγεία, ωστόσο, αλλά θύμα της είναι και η εργασία.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) σε επτά μόλις χρόνια περίπου το 3,8% των εργατοωρών παγκοσμίως θα μπορούσε να χαθεί εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Αυτό ισοδυναμεί με 136 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και οικονομικές απώλειες ύψους 2 δισ. δολαρίων.
Δεν αναμένεται φυσικά να χάσουν τη θέση τους υπάλληλοι γραφείου, αλλά εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, μέλη ομάδων άμεσης επέμβασης και όσοι εργάζονται σε πολύ θερμό εσωτερικό περιβάλλον.
Η ακραία ζέστη δεν είναι η μόνη δυσκολία που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι, όπως αναφέρει το World Economic Forum. Η κακή ποιότητα του αέρα, τα έντομα που μεταφέρουν ασθένειες, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές –που επιδεινώνονται διαρκώς από την κλιματική κρίση- θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα των εργαζομένων να εργάζονται, επισημαίνει η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών (EPA). Το δίκτυο επαγγελματικών υπηρεσιών Deloitte προβλέπει ότι περισσότερες από 13 εκατ. θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ θα κριθούν ευάλωτες «στις ακραίες κλιματικές συνθήκες και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης».
Πώς επηρεάζονται οι θέσεις εργασίας
Σύμφωνα με το αμερικανικό Γραφείο Στατιστικής Εργασίας, το 2021 στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 36 θάνατοι που σχετίζονται με θερμική καταπόνηση. Επιπλέον, περισσότεροι από 65 εκατ. εργαζόμενοι κινδυνεύουν καθώς βρίσκονται σε θέσεις εργασίας που έχουν άμεση σχέση με το κλίμα.
Η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος εντόπισε πέντε βασικές επιπτώσεις στην υγεία:
Ασθένειες που σχετίζονται με τη υψηλή θερμοκρασία: Εργαζόμενοι που εκτίθενται σε ακραία ζέστη κινδυνεύουν από θερμοπληξία και θερμική εξάντληση και σημαντική κόπωση. Δεν είναι, μάλιστα, λίγες οι φορές που εξαιτίας τέτοιων απαιτητικών συνθηκών έχουν σημειωθεί λάθη, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό ή ακόμα και στο θάνατο.
Αναπνευστικές ασθένειες: Η ποιότητα του αέρα αναμένεται να επιδεινωθεί. Οι συχνότερες πυρκαγιές και η σκόνη από την ξηρασία αυξάνουν την ποσότητα των ατμοσφαιρικών ρύπων. Ταυτόχρονα, η άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζει τις εποχές επιδεινώνοντας κατά συνέπεια προβλήματα όπως η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα.
Επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία: Για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως οι πυροσβέστες και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, το σωματικό και ψυχολογικό τίμημα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων μπορεί να είναι βαρύ.
Μολύνσεις από έντομα: Οι υψηλότερες θερμοκρασίες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των εντόμων με μεγαλύτερη πιθανότητα μολύνσεων από το τσίμπημα τους.
Προβλήματα που σχετίζονται με τα φυτοφάρμακα: Η αύξηση των εντόμων οδηγεί στη χρήση μεγαλύτερου όγκου φυτοφαρμάκων που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε γεωργικούς εργάτες, οι οποίοι εκτίθενται στις τοξικές χημικές ουσίες.
Απώλεια της παραγωγικότητας
Από μελέτες προκύπτει ότι η παραγωγικότητα επιβραδύνεται όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 24-26 βαθμούς Κελσίου, ενώ στους 33-34 βαθμούς Κελσίου τα επίπεδα παραγωγικότητας μπορεί να μειωθούν κατά το ήμισυ σε χειρωνακτικές εργασίες.
Παράλληλα, η παραγωγικότητα επηρεάζεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και από το άγχος που προκαλείται από τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Αναπόφευκτα, αυτό αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο τις χώρες με χαμηλό εισόδημα. Η υποσαχάρια Αφρική, η Νότια Ασία και η Νοτιοανατολική Ασία διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο μείωσης της παραγωγικότητας εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες, η ξηρασία, οι πυρκαγιές και οι τυφώνες προκαλούν σημαντικές ζημιές σε επιχειρήσεις, οδικά δίκτυα και στις βιομηχανικές και γεωργικές υποδομές οδηγώντας σε απώλεια εργασίας.
Τα φαινόμενα κόστισαν στην παγκόσμια οικονομία 313 δισ. δολάρια το 2022, σύμφωνα με την εταιρία AON η οποία παρέχει λύσεις σε θέματα διαχείρισης κινδύνου.
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια θετικά νέα. Η παγκόσμια μετάβαση στη βιώσιμη ενέργεια, καθώς και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αναμένεται να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Διαβάστε ακόμη
Η Eurobank αγόρασε με €52 εκατ. από τους Άραβες το «Αθήναιον Μέλαθρον» (pics)
Πλώρη για έσοδα 20 δισ. φέτος από τον τουρισμό – Ρεκόρ όλων των εποχών για την Αθήνα (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ