Το ξέσπασμα της πανδημίας επιτάχυνε, σχεδόν από την μια ημέρα στην άλλη, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.
Τόσο ο δημόσιος τομέας όσο και ο ιδιωτικός πέρασαν την τελευταία τριετία τουλάχιστον, σε μια νέα, ψηφιακή εποχή: αφενός με την προκήρυξη εκατοντάδων διαγωνισμών για έργα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, συνολικού budget άνω των 2 δισ. ευρώ για όλο το «φάσμα» των λειτουργιών του κράτους με ορίζοντα το 2026, αφετέρου με τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των διαδικασιών του Digital Transformation, τέθηκε άμεσα ένας φορέας με ιδιαίτερα κομβικό ρόλο: η Κοινωνία της Πληροφορίας.
Σύμφωνα με όσα έχουν εξ αρχής αναφερθεί εκ μέρους της ΚτΠ, θέτει την ψηφιακά βιώσιμη ανάπτυξη ως βασικό πυρήνα της εταιρικής της κουλτούρας, υιοθετώντας την από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της. Έχοντας ως κύριο οδηγό, τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών (SDGs), εστιάζει με τα έργα και τις δράσεις της, στην ενίσχυση και των τεσσάρων αξόνων ανάπτυξης: Κοινωνία, Οικονομία, Προστασία του Περιβάλλοντος, Άνθρωπος.
«Για την ΚτΠ, τονίστηκε ακόμα, η υλοποίηση στοχευμένων έργων και δράσεων που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης Ελλάδας, συνιστά μεγάλη πρόκληση. Κάτι άλλωστε που απαιτεί την χρήση της Ψηφιακής Τεχνολογίας για να επιτευχθεί.
Η Κοινωνία της Πληροφορίας, η οποία αποτελεί τον κεντρικό κόμβο για τη δημιουργία του Ψηφιακού Κράτους, μπορεί με την εμπειρία της να εξασφαλίσει τα απαραίτητα εργαλεία που απαιτούνται για το τρίγωνο βιωσιμότητας, κοινωνία-οικονομία-περιβάλλον.
Προς αυτή την κατεύθυνση έχει δημιουργήσει ένα εποικοδομητικό πλαίσιο διαλόγου μεταξύ της αγοράς και του κράτους για την ανταλλαγή απόψεων και την εξαγωγή συμπερασμάτων ενώ παράλληλα διεξήγαγε και μια σχετική έρευνα ώστε να εντοπίσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για βιώσιμη ανάπτυξη στον δημόσιο τομέα της Ελλάδας αλλά και να δώσει πληροφορίες για το πώς μπορούν οι φορείς να βελτιώσουν τις πρακτικές τους και να συμβάλουν στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης».
Έρευνα της ΚτΠ σε δημόσιους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης, των ΟΤΑ, αλλά και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ανέδειξε χρήσιμα στοιχεία και βοήθησε για την εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων.
Μεταξύ άλλων, αρχικώς, προέκυψε από την συγκεκριμένη έρευνα ότι το 70% των ερωτηθέντων δεν είχε καθόλου η ελάχιστη κατανόηση της έννοιας της Βιώσιμης Ανάπτυξης και περισσότερο από το 60% δεν γνώριζε την Ατζέντα 2030 και τους 17 ΣΒΑ.
Το 79,5% εξέφρασε, τότε, την επιθυμία για την συμμετοχή του οργανισμού του σε δράσεις κατάρτισης για το προσωπικό τους σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη και το 75,4% δήλωσε το ενδιαφέρον του για δράσεις υποδομής με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.
Παράλληλα, είχε επισημανθεί από την ΚτΠ, ότι παράγοντες όπως η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, η έλλειψη εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας καθώς και η έλλειψη υλικών πόρων όπως τα ψηφιακά μέσα και οι υποδομές, δυσκολεύουν τους οργανισμούς του δημόσιου τομέα να ενσωματώσουν τους στόχους ή/και να εφαρμόσουν δράσεις αειφόρου ανάπτυξης.
Σαφώς, η επιτάχυνση της υλοποίησης έργων Ψηφιακού Μετασχηματισμού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ήδη έχει φέρει απτά αποτελέσματα σε σχέση με τα προαναφερθέντα. Συνεπώς, μια νέα ίσως έρευνα θα κατάγραφε σήμερα βελτιωμένα ποσοστά θετικών απαντήσεων στα ανωτέρω ερωτήματα.
Συμπερασματικά, κατέληγε η Κοινωνία της Πληροφορίας στο σημείωμά της αυτό, ότι τα δεδομένα της έρευνας υπογράμμισαν την ανάγκη οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα να δώσουν προτεραιότητα στις δράσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης και να ενσωματώσουν τους στόχους της στις διαδικασίες και τις στρατηγικές τους.
Στην ΚτΠ, εξειδίκευσε δράσεις μέσω των οποίων οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα μπορούν να βελτιώσουν τις προσπάθειές τους για βιωσιμότητα, όπως:
- Ανακύκλωση και Επαναχρησιμοποίηση Παρωχημένου Εξοπλισμού στο Δημόσιο.
- Μέτρηση του ενεργειακού αποτυπώματος των ηλεκτρονικών συσκευών στα Δημόσια Κτίρια.
- Δημιουργία ψηφιακού κόμβου για την παρακολούθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης στον Δημόσιο Τομέα.