Σε 391 εκατ. δολ. ημερησίως ανέρχονται οι ζημιές από την παγκόσμια κλιματική κρίση τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Όπως αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, οι πυρκαγιές, οι καύσωνες, οι ξηρασίες και άλλα ακραία φαινόμενα που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή έχουν επιβαρύνει κατά μέσο όρο πάνω από εκατό δισεκατομμύρια ετησίως από το 2000 έως το 2019.
«Διαπιστώνουμε ότι 143 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως από το κόστος των ακραίων φαινομένων αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Η πλειοψηφία (63%) οφείλεται σε ανθρώπινες απώλειες ζωής», γράφουν οι επιστήμονες στην έκθεση. Το υπόλοιπο προέρχεται από την καταστροφή περιουσίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Τα έτη με το υψηλότερο ποσό απωλειών ήταν το 2008, ακολουθούμενο από το 2003 και στη συνέχεια το 2010 — όλα αυτά οφείλονται σε γεγονότα υψηλής θνησιμότητας, ανέφερε η έρευνα. Ο τροπικός κυκλώνας Nargis έπληξε τη Μιανμάρ το 2008, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερες από 80.000 ζωές, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών και Ερυθρών Ημισελήνων.
The climate crisis has a price — and it's $391 million a day https://t.co/biddqlFmhY
— CNBC (@CNBC) October 24, 2023
Όπως σημειώνει το CNBC, η παρατεταμένη μάχη του κόσμου με τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι μια μάχη ολοένα και πιο δύσκολη, ειδικά καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν στα ύψη και οι καταστροφές εντείνονται.
Ο κόσμος μόλις κατέγραψε το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί με σημαντική διαφορά, βάζοντας το 2023 στην πορεία να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί. Αντίστοιχα, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια , το μοτίβο του καιρού Ελ Νίνιο εξακολουθεί να είναι ενεργό προς τη χειμερινή περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι μέρη του κόσμου, όπως η βόρεια Αλάσκα και η ακτή του Κόλπου, πιθανότατα θα βιώσουν έναν πιο υγρό από το συνηθισμένο χειμώνα.
Οι εκτιμήσεις των απωλειών υπολογίστηκαν με συνδυασμό των οικονομικών δεδομένων αυτών των απωλειών, μαζί με το πόσο η παγκόσμια θέρμανση έχει επιδεινώσει τα καιρικά φαινόμενα.
Η έρευνα, ωστόσο, σημειώνει ότι υπάρχει υποεκτίμηση του πραγματικού κόστους της κλιματικής αλλαγής λόγω της δυσκολίας μέτρησης των έμμεσων απωλειών. Τα παραδείγματα που αναφέρονται περιλαμβάνουν απώλειες παραγωγικότητας που προκύπτουν από ένα κύμα καύσωνα, επιπτώσεις στην ψυχική υγεία που βαρύνουν τους ανθρώπους ή απώλεια πρόσβασης στην Η έλλειψη δεδομένων από χώρες με χαμηλότερο εισόδημα θα μπορούσε επίσης να προσθέσει στην υποεκτίμηση του πραγματικού κόστους, σημείωσε η μελέτη.
Η έρευνα είχε επίσης προσδιορίσει την αξία της απώλειας ανά ζωή στα 7,08 εκατομμύρια δολάρια, περίπου γύρω από τις εκτιμήσεις που χρησιμοποίησε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ.
Διαβάστε ακόμα
Η Σταδίου ανακτά τη χαμένη της λάμψη – Ποιοι Έλληνες και ξένοι επένδυσαν σε ακίνητα (pics)
Αγωνιά η ενεργοβόρα βιομηχανία για το ενεργειακό κόστος
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ