Η ΔΕΛΤΑ μετρά φέτος 71 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στην ελληνική αγορά φέρνοντας στο τραπέζι μας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, ενώ παράλληλα προάγει το ευ ζην της ελληνικής μεσογειακής διατροφής σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
Γύρω από τη ΔΕΛΤΑ αναπτύσσεται μια μεγάλη αλυσίδα αξίας που υποστηρίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Από τοπικούς παραγωγούς που παρέχουν τις πρώτες ύλες και τους εμπορικούς συνεργάτες που ταξιδεύουν τα προϊόντα της απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, μέχρι τους κάθε είδους προμηθευτές και τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής, η ΔΕΛΤΑ ενδυναμώνει σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, επιστρέφοντας έτσι αξία στην κοινωνία που την εμπιστεύεται και την στηρίζει διαχρονικά.
Το 2022 η ΔΕΛΤΑ ενίσχυσε το ΑΕΠ της Ελλάδας με πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ, υποστήριξε συνολικά πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας και ενίσχυσε τα εθνικά δημόσια έσοδα με περισσότερα από 14 εκατομμύρια ευρώ1.
Σε κλαδικό επίπεδο2, η ΔΕΛΤΑ δημιούργησε σημαντική αξία σε ολόκληρο το οικοσύστημα που την περιβάλλει κατά μήκος της αλυσίδας αξίας, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή και διαχρονική δέσμευση της εταιρείας ως παράγοντας ευρύτερης κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.
Ολοκληρωμένη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης
Το μοντέλο επιχειρηματικής δραστηριότητας της ΔΕΛΤΑ βασίζεται στις αρχές της βιωσιμότητας και υλοποιείται στη βάση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής.
Μιας στρατηγικής που είναι ευθυγραμμισμένη με τα Global Sustainability Standards και διεθνείς καλές πρακτικές, ώστε η εταιρεία να κάνει βήματα προόδου, συγκρινόμενη με τους πρωτοπόρους του κλάδου των τροφίμων σε διεθνές επίπεδο.
Για να το πετύχει αυτό, αξιοποιεί μια καινοτόμο μεθοδολογία που ανέπτυξε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την PWC και στόχο έχει την παρακολούθηση των επιδόσεών της σε μια σειρά από δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης, σε συνάρτηση με διεθνείς καλές πρακτικές και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Με τον τρόπο αυτό η ΔΕΛΤΑ προσθέτει επιπλέον κοινωνική και περιβαλλοντική αξία δημιουργώντας, παράλληλα, τις προϋποθέσεις για μια δημιουργική πορεία ανάπτυξης και για την ίδια.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΔΕΛΤΑ για το 2022.
Ενίσχυση της καλής διατροφής με νέα προϊόντα
Οι διατροφικές επιλογές μας σχετίζονται άμεσα όχι μόνο με την υγεία μας, αλλά και με την υγεία του πλανήτη, τη βιωσιμότητα και την αειφορία. Κάτι που η ΔΕΛΤΑ γνωρίζει και κάνει καλά, ενορχηστρώνοντας μια σειρά δράσεων που φέρνουν τη βιωσιμότητα στο πιάτο μας.
Ξεκινώντας από τα προϊόντα της, η ΔΕΛΤΑ βελτιώνει συνεχώς τη διατροφική αξία τους, χωρίς να θυσιάζει τίποτα από τη γεύση, συνδυάζοντας την μελέτη των σύγχρονων διατροφικών τάσεων με την επιστημονική έρευνα για ανάπτυξη νέων προϊόντων.
Ορισμένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι τα φυτικά προϊόντα με πρόσθετη πρωτεΐνη, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και εμπλουτισμένα με βιταμίνες, οι νέοι χυμοί LIFE Energy Boost & Immune Plus για ενέργεια και δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα και οι νέες πουτίγκες VITALINE με 20 γραμμάρια πρωτεΐνης και γλυκιά γεύση, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και χωρίς λακτόζη.
3.000 καθημερινοί έλεγχοι & ένα Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας διασφαλίζουν την κορυφαία ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων της ΔΕΛΤΑ.
Για να φτάνει στο τραπέζι μας μόνο ό,τι πραγματικά αξίζει, η ΔΕΛΤΑ εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο και επιστημονικά σχεδιασμένο σύστημα διασφάλισης ποιότητας με πάνω από 3.000 καθημερινούς ελέγχους σε κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Το σύστημα αυτό βασίζεται στην τεχνογνωσία δεκαετιών της ΔΕΛΤΑ η οποία πρώτη στον κλάδο των τροφίμων δημιούργησε ένα υπερσύγχρονο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας, με στόχο να συμβάλει στη βαθιά γνώση και κατανόηση των μικροβιολογικών κινδύνων της κάθε εγκατάστασης ενσωματώνοντας παράλληλα τεχνολογία DNA στη διαδικασία ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων της.
Σχέδιο για μια βιώσιμη και σύγχρονη ελληνική κτηνοτροφία
Ταυτόχρονα με τη διαρκή βελτίωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, η ΔΕΛΤΑ δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενή τομέα. Μέσα από το Σχέδιο Δράσης ΓΑΙΑ, υλοποιεί δράσεις έρευνας, εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης των παραγωγών, προσφέρει υποτροφίες εκπαίδευσης νέων κτηνοτρόφων, ενώ παράλληλα προωθεί εναλλακτικές και πιο αποδοτικές λύσεις παραγωγής ζωοτροφών με υψηλή διατροφική αξία, με στόχο τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας της χώρας και την καλύτερη αξιοποίηση της ελληνικής γης, καθώς και τη μείωση των εκπομπών μεθανίου που παράγονται κατά την εκτροφή.
Πιο πρόσφατη δράση το πρόγραμμα κατάρτισης αγελαδοτρόφων που υλοποίησε η ΔΕΛΤΑ σε συνεργασία με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης και Γεωργικών Εφαρμογών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν νέοι κτηνοτρόφοι των νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου και αφορούσε την αναπαραγωγή, ευζωία, διατροφή και υγιεινή των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, με στόχο οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες στη διασφάλιση πρωτογενούς παραγωγής υψηλής ποιότητας και στη βιωσιμότητα της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.
Δράσεις για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων
Η ΔΕΛΤΑ ως ενεργό μέλος της Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων έχει στόχο να μην πηγαίνει καμία μερίδα φαγητού χαμένη.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΔΕΛΤΑ σε συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος, τη My Market και την ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ αξιοποιούν μια σειρά από εργαλεία, όπως η μείωση της τιμής σε προϊόντα όσο πλησιάζει η ημερομηνία ανάλωσής τους και η από κοινού ανάληψη του κόστους διαχείρισης των πλεονασμάτων.
Ο στόχος αυτών των συνεργειών είναι διπλός: αφενός να διασωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα φρέσκου γάλακτος εντός του 2024, αφετέρου να αναδείξουν ότι μόνο με συντονισμένες δράσεις κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη σπατάλη τροφίμων.
Επιπλέον, η ΔΕΛΤΑ μέσα από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος πρόβλεψης ζήτησης κατάφερε εντός του 2023 να μειώσει κατά 98% τις καταστροφές ετοίμων προϊόντων λόγω άστοχων παραγγελιών, ενώ συνεχίζει να διαθέτει τα πλεονασματικά της προϊόντα σε κοινωφελή ιδρύματα σε συνεργασία με το «Μπορούμε».
Φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες
Ήδη από το 1995, η ΔΕΛΤΑ διαθέτει Τμήμα Packaging Development για την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών και λύσεων κυκλικής οικονομίας, τη συνεχή μείωση των πλαστικών συσκευασιών και τη χρήση περισσότερων ανακυκλωμένων υλικών.
Μέσα στο 2022 πέτυχε να μειώσει το πλαστικό κατά περίπου 40 τόνους, ενώ διακρίθηκε με την πιστοποίηση ΟΚ RECYCLED από τον οργανισμό TÜV AUSTRIA Hellas για την χρήση 90% ανακυκλωμένου χαρτιού σε 30 προϊόντα και 35% ανακυκλωμένου πλαστικού σε 10 προϊόντα.
Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι η μείωση του παρθένου χαρτιού κατά 32 τόνους και του παρθένου πλαστικού κατά 30 τόνους.
Εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση ανθρακικού αποτυπώματος
Η ΔΕΛΤΑ διαχρονικά εφαρμόζει βέλτιστες πρακτικές για την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων στη λειτουργία των παραγωγικών της μονάδων, πετυχαίνοντας το 2022 μείωση 4% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στη συνολική κατανάλωση νερού κατά 17%.
Με σκοπό την περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου η ΔΕΛΤΑ ολοκλήρωσε στο εργοστάσιό της στον Άγιο Στέφανο Αττικής ένα από τα 20 μεγαλύτερα έργα net metering στη χώρα. Η συνολική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αφορά επιφάνεια 7.173 τ.μ. με ισχύ 1,8 mW και δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να παράγει το 10% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια.
Τέλος, η ΔΕΛΤΑ από το 2021 χρησιμοποιεί στα ιδιόκτητα φορτηγά της το περιβαλλοντικό πρόσθετο καυσίμων Blue Marble έχοντας καταφέρει να μειώσει κατά 97% τα ακάθαρτα σωματίδια άνθρακα (αιθάλη) από τη μεταφορά και διανομή των προϊόντων της, ενώ παράλληλα έχει περιορίσει κατά 72% τις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και 84% τις εκπομπές υδρογονάνθρακα (HC).
- Βάσει μελέτης κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων που διεξήγαγε η ΔΕΛΤΑ μέσω της μεθοδολογίας εισροών-εκροών για τον προσδιορισμό των θετικών επιδράσεων που αποφέρει στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία για το έτος 2022.
- Βάσει μελέτης κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων που διεξήγαγε η ΔΕΛΤΑ μέσω της μεθοδολογίας εισροών-εκροών για τον προσδιορισμό των θετικών επιδράσεων που αποφέρει στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία για το έτος 2022.