Η τεχνολογία θα εξοντώσει τις θέσεις εργασίας και θα επιτείνει τις ανισότητες ή θα δημιουργήσει πιο υγιείς κοινωνίες; Το ερώτημα αυτό απασχολεί την ανθρωπότητα από τότε που η τεχνολογική πρόοδος αντικατέστησε ορισμένες χειρωνακτικές εργασίες.
Το παρελθόν μας έχει διδάξει ότι στο μέλλον θα μπορούσε να υπάρξει ένας κόσμος όπου το ανθρώπινο δυναμικό εξαφανίζεται και αντικαθίσταται από την αυτοματοποίηση, την εξωτερική ανάθεση και τις αυτοοργανωμένες ομάδες. Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε έναν κόσμο στον οποίο το κορυφαίο ταλέντο διεκδικείται τόσο έντονα, ώστε οι πιο ικανοί εργαζόμενοι να προσλαμβάνουν προσωπικό ατζέντη για τη διαχείριση της καριέρας τους.
Τέσσερις πιθανοί κόσμοι εργασίας το 2030
Ο πρώτος κόσμος θα μπορούσε να απομακρυνθεί από τις μεγάλες εταιρείες, καθώς η νέα τεχνολογία επιτρέπει στις μικρές επιχειρήσεις να αποκτήσουν μεγαλύτερη δύναμη. Σε έναν άλλο, οι εταιρείες θα μπορούσαν να συνεργαστούν για τη βελτίωση της κοινωνίας στο σύνολό της, σύμφωνα με μελέτη της PwC.
1. Ο κόκκινος κόσμος
Εδώ, η τεχνολογία θα επιτρέψει στις μικροσκοπικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις τεράστιες δεξαμενές πληροφοριών, δεξιοτήτων και χρηματοδότησης. Το ανθρώπινο δυναμικό δεν θα υφίσταται πλέον ως ξεχωριστή λειτουργία και οι επιχειρηματίες θα βασίζονται σε εξωτερικές υπηρεσίες για τις ανθρώπινες διαδικασίες. Θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός για ταλέντα, και όσοι διαθέτουν τις περιζήτητες μελλοντικές δεξιότητες θα διεκδικούν τις υψηλότερες αμοιβές.
2. Ο γαλάζιος κόσμος
Εδώ, οι παγκόσμιες εταιρείες θα γίνουν μεγαλύτερες, ισχυρότερες και με μεγαλύτερη επιρροή από ποτέ. Οι εταιρείες βλέπουν το μέγεθος και την επιρροή τους ως τον καλύτερο τρόπο για να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους. Το κορυφαίο ταλέντο διεκδικείται με σφοδρότητα.
3. Ο πράσινος κόσμος
Ως αντίδραση στην έντονη κοινή γνώμη, τους σπάνιους φυσικούς πόρους και τους αυστηρούς διεθνείς κανονισμούς, οι εταιρείες θα προωθήσουν μια ισχυρή ηθική και οικολογική ατζέντα.
4. Ο κίτρινος κόσμος
Εδώ, οι εργαζόμενοι και οι εταιρείες θα αναζητήσουν μεγαλύτερο νόημα και συνάφεια. Οι εργαζόμενοι θα βρουν αυτονομία, ευελιξία και ικανοποίηση, ενώ θα εργάζονται για οργανισμούς με ισχυρά ηθικά και κοινωνικά πρότυπα.
Η έννοια της δίκαιης αμοιβής θα κυριαρχήσει στο μέλλον της εργασίας.