Η διαφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών για την επιστροφή στα γραφεία έχει γίνει πιο έντονη μετά το τέλος των lockdowns λόγω της COVID-19.
Οι εργαζόμενοι προτιμούν την εξ αποστάσεως εργασία, καθώς λένε ότι δεν έχει νόημα να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο και χρήμα για μετακινήσεις, αν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους αποδοτικά από το σπίτι.
Παρόλα αυτά, όμως, πολλοί εργοδότες επιμένουν ότι καλύτερο θα ήταν οι εργαζόμενοι να παρευρίσκονταν περισσότερες ημέρες στο γραφείο.
Ερευνα καταδεικνύει ότι έχει δημιουργηθεί σημαντικό χάσμα μεταξύ των επιθυμιών των εργαζομένων και των εργοδοτών. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 500 επαγγελματίες του τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού δείχνει ότι το 98% των εταιρειών έχουν προσπαθήσει να πείσουν τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας. Σχεδόν τα δύο τρίτα των αφεντικών πιστεύουν ότι μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα. Σύμφωνα με έρευνες της KPMG, οι περισσότεροι επικεφαλής εταιρειών πιστεύουν ότι οι αμοιβές και οι προαγωγές θα μπορούσαν να συνδεθούν με την παρουσία στο χώρο εργασίας.
Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι προτιμούν να παραιτηθούν παρά να εργαστούν στο γραφείο. Σχεδόν οι μισοί θα εγκατέλειπαν τη δουλειά τους εάν η επιστροφή στο γραφείο γινόταν υποχρεωτική, σύμφωνα με έρευνα της Skillshub σε 1.001 άτομα.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι αναφέρουν την παραγωγικότητα ως βασικό λόγο για την επιθυμία επιστροφής, ακόμη και όταν οι εργαζόμενοι διαφωνούν. Πολλοί εργοδότες πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι τόσο αποδοτικοί όσο θα μπορούσαν να είναι, αν δεν έχουν διευθυντές που να μπορούν να τους ελέγχουν από κοντά.
Εντολές επιστροφής στο γραφείο
Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι εντολές δεν αποδίδουν. Αντιθέτως, κινδυνεύουν να βλάψουν την απόδοση, την παραγωγικότητα και το ηθικό των εργαζομένων, ιδίως μεταξύ των εργαζομένων με υψηλές επιδόσεις, καθώς και αυτών που είναι γονείς.
«Στους ανθρώπους δεν αρέσει να αισθάνονται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή, ειδικά όταν η εξ αποστάσεως εργασία έχει σαφώς τα πλεονεκτήματά της», λέει η Άλις Στέιπλετον, ειδική στον τομέα αλλαγής καριέρας. «Αν μια απόφαση δεν έχει νόημα και στερεί τη δυνατότητα ευελιξίας για τους εργαζόμενους, μπορεί να κάνει κακό για το ηθικό τους. Αν το ηθικό των εργαζόμενων πέσει πολύ χαμηλά, καταλήγετε σε προβλήματα διατήρησης του προσωπικού».
«Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του να θέλετε να επιστρέψουν οι άνθρωποι στο γραφείο για κάποιο σκοπό και του να επιβάλλετε μια αυθαίρετη επιστροφή», λέει η εμπειρογνώμονας σταδιοδρομίας Κέιτ Λιούις, προπονήτρια και σύμβουλος, «Εν μέρει, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε το «γιατί» πίσω από την εργασία μας μετά την πανδημία».
«Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται περισσότερο τον σκοπό τους στη δουλειά και θέλουν να έχει νόημα», εξηγεί. «Εκτός από το περιεχόμενο της ίδιας της εργασίας, τους ενδιαφέρει και το εργασιακό περιβάλλον: Οι περισσότεροι σήμερα, αναζητούν χώρους εργασίας που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες τους – για παράδειγμα, ευελιξία, αυτονομία, υγεία».
Είναι λογικό οι εργαζόμενοι που δουλεύουν από το σπίτι, να απογοητεύονται όταν τους ζητείται να πάνε στο γραφείο χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ως έλλειψη εμπιστοσύνης στο ότι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους ανεξάρτητα.
«Τα τελευταία χρόνια, διάφορες εταιρίες έχουν αποδείξει ότι η εργασία και η παραγωγικότητα μπορούν να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, ή ακόμα και να ανθίσουν όταν οι άνθρωποι μπορούν να εργάζονται από το σπίτι. Είναι λογικό άρα, αυτή η επιστροφή στα γραφεία να δίνει την αίσθηση μιας αρκετά προσωπικής προσβολής για τους εργαζόμενους», λέει η Λιούις.
Επιπτώσεις στις σχέσεις των εργαζομένων
Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να βρίσκονται στο γραφείο, αυτό οδηγεί σε υψηλότερο άγχος και χαμηλότερο ηθικό. Έτσι, οι σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και διευθυντών συνήθως είναι πιο ευαίσθητες, καθώς οι εργαζόμενοι που αναγκάζονται να επιστρέψουν έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πουν ότι ο διευθυντής τους καταλαβαίνει ή νοιάζεται γι’ αυτούς, ή ότι βρίσκονται σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον.
Σε μια μελέτη σε 500 επιχειρήσεις, δύο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, οι Γιούε Ντινγκ και Μαρκ Μα, διαπίστωσαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ των εντολών επιστροφής στα γραφεία και των κακών επιδόσεων των επιχειρήσεων. Η εξήγηση είναι απλή – ένας δυσαρεστημένος εργαζόμενος δεν είναι παραγωγικός.
Επιπτώσεις στην ποικιλομορφία
Οι εντολές επιστροφής στα γραφεία μπορούν επίσης να δημιουργήσουν πρόβλημα ποικιλομορφίας. Δεν θέλουν όλοι να εργάζονται εξ αποστάσεως, αλλά υπάρχουν πολλοί γονείς, οι οποίοι πρέπει να εξισορροπούν την εργασία τους με τις ευθύνες φροντίδας. Το να τους ζητηθεί ξαφνικά να εργαστούν στο γραφείο μπορεί να είναι ένας εφιάλτης – και να αναγκάσει τους ανθρώπους να παραιτηθούν από το εργατικό δυναμικό.
«Ορισμένα μέλη του εργατικού δυναμικού απλά δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους όπως ήταν πριν: Κάποιοι έχουν περισσότερες ευθύνες, άλλοι μετακόμισαν σε άλλες πόλεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, άλλοι είναι άτομα με αναπηρίες», λέει η Λιούις. «Οι εταιρείες κινδυνεύουν να γίνουν λιγότερο ποικιλόμορφες αν αποκλείσουν αυτούς τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι αυτοί θα αναζητήσουν άλλες θέσεις εργασίας που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, αρκεί να εργάζονται από απόσταση».
Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από τις πολιτικές επιστροφής στο γραφείο;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ζητείται από τους εργαζόμενους να εργαστούν ξανά από κοντά. Οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν δεσμευτεί οικονομικά για έναν χώρο γραφείου και επομένως να θέλουν να τον γεμίσουν. Ορισμένες θέλουν οι άνθρωποι να εργάζονται με υβριδικό τρόπο ή να χρησιμοποιούν τους χώρους εργασίας για συναντήσεις.
«Υπάρχει επίσης μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η δια ζώσης εργασία προάγει μια ισχυρότερη εργασιακή κουλτούρα και βελτιωμένη επικοινωνία», λέει ο Κιθ Σπένσερ, ειδικός σταδιοδρομίας στο FlexJobs.
«Πολλές ομάδες βέβαια, έχουν βρει τρόπους να επικοινωνούν και να συνεργάζονται αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας εργαλεία εξ αποστάσεως. Επίσης, πολλές εταιρείες με εργαζόμενους που εργάζονται μόνο από το σπίτι, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν μια ισχυρή και ελκυστική εταιρική κουλτούρα που προωθεί την ανάπτυξη των εργαζομένων και την καθοδήγηση, παρέχοντας παράλληλα ευελιξία για αυτούς».
Τι να κάνετε εάν κληθείτε να επιστρέψετε στο γραφείο
Ορισμένες εταιρείες εκδίδουν πλέον τελεσίγραφα, τα οποία καθιστούν την παρουσία στον χώρο εργασίας πειθαρχικό ζήτημα.
Ωστόσο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι εργαζόμενοι έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ζητούν ευέλικτη εργασία από την πρώτη ημέρα της πρόσληψής τους. Οι εργοδότες έχουν προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν σε ένα αίτημα και πρέπει να έχουν σοβαρούς λόγους για να το απορρίψουν.
«Μπορείτε να μιλήσετε με τον διευθυντή σας ή το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού και να συζητήσετε αν είναι να συνεχίσετε να εργάζεστε εξ αποστάσεως εργασίας, ή να κάνετε κάποια ευέλικτη υβριδική ρύθμιση», λέει η Σπένσερ.
«Όταν παρουσιάζετε την επιχειρηματολογία σας για την εξ αποστάσεως εργασία, περιγράψτε τα πλεονεκτήματα τόσο για εσάς όσο και για τον εργοδότη σας. Σκεφτείτε λύσεις σε πιθανά προβλήματα, για παράδειγμα, με τον καθορισμό χρόνου για συναντήσεις με συναδέλφους. Ίσως αξίζει να προσπαθήσετε μία μέση λύση με το αφεντικό σας, όπως το να πηγαίνετε στο γραφείο μία ή δύο φορές το μήνα, αν είναι δυνατόν», λέει η Στέιπλετον.
«Το αίτημά σας μπορεί κάλλιστα να απορριφθεί για πολλούς λόγους, αλλά σίγουρα αξίζει να υποβάλλετε ένα αίτημα», προσθέτει. «Αξίζει επίσης να θυμάστε ότι αν ο σημερινός σας εργοδότης δεν σας αφήνει να εργαστείτε εξ αποστάσεως, είναι πιθανό να υπάρχουν άλλοι που θα το κάνουν, οπότε μη φοβηθείτε να αναζητήσετε εναλλακτικές επιλογές».
Διαβάστε ακόμη
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Γιατί είναι δύσκολη εξίσωση η μείωση του ΦΠΑ
Epsilon Net: Πώς θα ανεβάσει τον πήχη στο εξωτερικό – Πρώτα, Ευρώπη, μετά Αμερική (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ