Στις ήδη υψηλές ταχύτητες του Ψηφιακού Μετασχηματισμού προστέθηκαν άλλοι δυο νέοι, σχετικά, μοχλοί ανάπτυξης για τις εταιρείες πληροφορικής, ως προς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια, αλλά ταυτόχρονα φαίνεται να αποτελούν… ευκαιρία και ανάγκη, αντίστοιχα, για χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες εκσυγχρονίζουν τις λειτουργίες τους, ακολουθώντας το πνεύμα της εποχής.
Ο κλάδος του Cyber Security αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ψηφιακής εξέλιξης, καθώς οι κίνδυνοι κάθε μορφής από το κυβερνοέγκλημα αυξάνονται για εκατομμύρια επιχειρήσεις όλων των μεγεθών σε ολόκληρο τον πλανήτη –και στην Ελλάδα, φυσικά-, με ρυθμούς ανάλογους των ταχυτήτων της ψηφιοποίησης των λειτουργιών τους.
Οι χάκερς επιχειρούν να «αξιοποιήσουν» κάθε κενό ασφαλείας για να εξυπηρετήσουν τους παράνομους σκοπούς τους και μοιραία, η «πίτα» της κυβερνοασφάλειας έφτασε να υπολογίζεται σε παγκόσμια κλίμακα σε μια αθροιστική αξία άνω των 300 δισ. δολ.
Στην Ελλάδα τα ποσά που επενδύονται από επιχειρήσεις θεωρούνται πολύ χαμηλά ακόμα, αλλά η τάση για την αυτοπροστασία τους –με τη χρήση των κατάλληλων προϊόντων και υπηρεσιών- αρχίζει και ενισχύεται σταδιακά.
Διότι, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια δεν έλλειψαν τα κρούσματα σοβαρών κυβερνοεπιθέσεων σε βάρος ελληνικών ομίλων ή εταιρειών. Χωρίς μάλιστα να έχουν αποκαλυφθεί, ίσως, όλα τα περιστατικά, πόσο μάλλον και όλες οι απόπειρες, ανεξάρτητα από την κατάληξή τους…
Οι ελληνικοί όμιλοι πληροφορικής έχουν κάθε λόγο να ρίχνουν ολοένα και περισσότερο βάρος των δραστηριοτήτων και των επενδύσεών τους, στην ανάπτυξη νέων, εξελιγμένων προϊόντων και υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας, όσο αυξάνεται η ζήτηση από την πλευρά των επιχειρήσεων για την δημιουργία «άμυνας» για την προστασία των συστημάτων και των δεδομένων τους απέναντι στην ανεξέλεγκτη δράση των κυβερνοεκληματιών.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, στον τομέα του ICT η προβλεπόμενη αύξηση της παγκόσμιας αγοράς του System Integration εκτιμάται από 400 δισ. δολ. το 2023 σε 963 δισ. δολ. το 2032 και του Cyber Security από 166 δισ. δολ. το 2023 σε 274 δισ. δολ. το 2028, με το κόστος του κυβερνοεγκλήματος να εκτοξεύεται από 11,5 τρισ. δολ. το 2023 σε 23,8 τρισ. δολ. το 2027.
Οι επιχειρήσεις, που θεωρούν ότι η χρήση του διαδικτύου εγκυμονεί κινδύνους, όπως ανέφερε άλλη μελέτη, αντιλαμβάνονται ως μεγαλύτερους από αυτούς το κακόβουλο λογισμικό (50%) και την εξαπάτηση σε συναλλαγές (50%) και ακολουθούν το χακάρισμα μέσω των social media ή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (48%) και η κατάχρηση προσωπικών δεδομένων από τρίτους (25%).
Έρευνα της Kaspersky κατέδειξε μάλιστα αύξηση του αριθμού των ομάδων ransomware, παγκοσμίως, κατά 30% από το 2022 έως το 2023. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των θυμάτων στοχευμένων επιθέσεων ransomware αυξήθηκε κατά 70% μέσα στην ίδια χρονική περίοδο.
Ανεβαίνει ο πήχης
Η ΑΙ (Artificial Intelligence) έχει «εισβάλει» παράλληλα στην καθημερινότητα επιχειρήσεων και πολιτών, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που προσφέρει να ανάγεται σε κυρίαρχο θέμα συζήτησης για την παγκόσμια τεχνολογική αγορά.
Πριν από λίγο καιρό, ενδεικτικό το παράδειγμα, ελληνική εταιρεία πληροφορικής μικρότερου μεγέθους, ανακοίνωσε νέο μεγάλο έργο Τεχνητής Νοημοσύνης που ανέλαβε να υλοποιήσει, σε συνεργασία με ισχυρό διεθνή τεχνολογικό όμιλο, ικανό να ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό τα έσοδα και την κερδοφορία της, δίχως φυσικά να πρόκειται για το μοναδικό που προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της. Έργο το οποίο χαρακτηρίσθηκε ως οδηγός στην εγχώρια αγορά πληροφορικής για αντίστοιχα projects σε νευραλγικούς κλάδους, όπως ο τραπεζικός και άλλοι.
Τους πρώτους μήνες του 2024, υψηλόβαθμο στέλεχος σημαντικού ελληνικού ομίλου πληροφορικής, που παρέχει τις υπηρεσίες και τα τεχνολογικά προϊόντα του σε μεγάλες επιχειρήσεις βασικών κλάδων της οικονομίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έδωσε το νέο στίγμα της αγοράς.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμοί που επενδύουν σε λύσεις ΑΙ για να βελτιώνουν διαδικασίες και αποτελέσματα, αυξάνονται, όπως αναφέρθηκε, με την σημείωση ότι οι ενδείξεις θέλουν την τάση αυτή να συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια, με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στο προσεχές μέλλον.
Ουσιαστικά, η Τεχνητή Νοημοσύνη διανύει τα πρώτα της στάδια –και στην Ελλάδα-, όπου ναι μεν διαπιστώνεται η πρόθεση πολλών επιχειρήσεων να επενδύσουν σε αυτό τον τομέα, αλλά προς το παρόν διατηρούν σε χαμηλό επίπεδο τα σχετικά budget τους. Με συνέπεια να θεωρείται ότι πολλοί εξ αυτών πιθανόν δεν έχουν κατανοήσει πλήρως, έως αυτή τη στιγμή, το εύρος των δυνατοτήτων που θα μπορούσε να τους προσφέρει η αξιοποίηση των εργαλείων ΑΙ.
Όπως επίσης έχει επισημανθεί, οι παραδοσιακές λύσεις business intelligence παρουσιάζουν μια χρονοκαθυστέρηση και κοστίζουν, σε αντίθεση με τη δυνατότητα απευθείας πρόσβασης, real time, στις πληροφορίες που χρειάζονται για την υλοποίηση τεχνολογικών λύσεων.
Κατά γενική παραδοχή, στην ΑΙ η διαθεσιμότητα των δεδομένων θεωρείται άλλωστε καταλυτικό στοιχείο για να προχωρήσει μια επιχείρηση ή ένας οργανισμός στην μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους.
Gen AI και ΑΕΠ
Σαρωτικές αλλαγές φαίνεται να φέρνει για τις επιχειρήσεις και η Δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη. Πριν προλάβει να αφομοιωθεί από το ευρύ κοινό η έννοια της ΑΙ μέσω των εφαρμογών της σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας και της επιχειρηματικότητας, προστέθηκε στην ατζέντα και Generative AI- Gen AI.
Σύμφωνα με μελέτη με τίτλο «Η Επίδραση του Gen AI στην ελληνική οικονομία», η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΠΕ, προβλέπεται ένας σωρευτικός αντίκτυπος που υπολογίζεται στο +5,5% επί του ΑΕΠ της χώρας έως το 2030 (δηλαδή 10,7 δισ. ευρώ), που υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να αγγίξει ακόμα και το +9,8% (19,2 δισ. ευρώ), στο πιο αισιόδοξο σενάριο.
Εκτιμάται δε ότι περίπου το 50% αυτής της επίδρασης θα προέλθει από 5 κλάδους της οικονομίας: τις Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Υπηρεσίες, το Χονδρικό Εμπόριο, την Μεταποίηση, την Παροχή Υπηρεσιών και την Ενημέρωση & Επικοινωνία. Οι 2 στις 3 εταιρείες του κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας δηλώνουν πάντως ότι δεν έχουν ακόμα προσαρμόσει τη στρατηγική τους για την ενσωμάτωση λύσεων Gen AI.