Τη δέσμευση για την κινητοποίηση τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ σε βιώσιμες επενδύσεις σε μια δεκαετία για να επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, έχει αναλάβει η Επιτροπή (Πηγή: European Commission).

Όπως αναφέρεται επισήμως, οι χώρες μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να διαθέσουν τουλάχιστον το 37 % της χρηματοδότησης που λαμβάνουν στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 672,5 δισ. ευρώ, σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις οι οποίες στηρίζουν τους κλιματικούς στόχους, όρος ο οποίος αφορά αυτονόητα και την Ελλάδα.
Επίσης, υπογραμμίζεται όλες οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν επιτρέπεται να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στους περιβαλλοντικούς στόχους της Ε.Ε..

Εξαρχής είχε τονιστεί δε ότι η Επιτροπή, για λογαριασμό της ΕΕ, προτίθεται να συγκεντρώσει το 30 % των κονδυλίων στο πλαίσιο του NextGenerationEU μέσω της έκδοσης πράσινων ομολόγων.
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, η πολιτική της Ε.Ε. για τη συνοχή βοηθά τις χώρες, τις περιφέρειες, τις τοπικές κυβερνήσεις και τις πόλεις της Ε.Ε. να υλοποιούν μεγάλες επενδύσεις που συμβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Οι χώρες πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον το 30% των ποσών που λαμβάνουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για τις εν λόγω προτεραιότητες και επιπλέον, το 37 % του ποσού του Ταμείου Συνοχής θα συμβάλει, ιδίως, στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Από την πλευρά της Ελλάδας, συνεχίζεται η προσπάθεια για την εκπλήρωση των 172 ορόσημων και στόχων της πράσινης μετάβασης στο ελληνικό σχέδιο και την τήρηση των σχετικών προθεσμιών για 71 μεταρρυθμίσεις.

Στη σελίδα του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης αναγράφεται μεταξύ άλλων στην ενότητα με τίτλο «Πώς χρηματοδοτείται η Πράσινη Συμφωνία», ότι «το επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (EGDIP), το οποίο αναφέρεται επίσης ως επενδυτικό σχέδιο «Βιώσιμη Ευρώπη» (SEIP), αποτελεί τον επενδυτικό πυλώνα της Πράσινης Συμφωνίας» και επαναλαμβάνεται η δέσμευση για την κινητοποίηση κεφαλαίων 1 τρισ. δολ. σε βάθος δεκαετίας.

Επίσης, ότι το επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας βασίζεται στην πρόταση της Επιτροπής για τον μελλοντικό μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό -Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο- για την περίοδο 2021-2027.
Με διάρκεια 7 έτη, θα κινητοποιήσει το 25 % του προϋπολογισμού της ΕΕ για χρηματοδότηση στον τομέα του κλίματος και επενδύσεις σε περιβαλλοντικούς στόχους μέσω διαφόρων προγραμμάτων της Ε.Ε.

Το σχέδιο βασίζεται στις συνεισφορές από εθνικούς προϋπολογισμούς σε έργα της Ε.Ε., στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που κινητοποιούνται από το InvestEU και τα κονδύλια του ΣΕΔΕ (Ταμεία Εκσυγχρονισμού και Καινοτομίας).

Υπενθυμίζεται ότι η ανάγκη και οι προκλήσεις για πράσινες επενδύσεις στην ΝΑ Ευρώπη και την Ελλάδα, τέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου του Economist «Eighth Sustainability Summit for SE Europe & the Mediterranean – Re-inventing green leadership: Collectivity vs fragmentation του Economist Impact» στην Αθήνα. Με αναφορά και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που προβλέπει επενδύσεις 95 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, με κεντρική κατεύθυνση τον εξηλεκτρισμό της βιομηχανίας, με έμφαση στις ΑΠΕ.