search icon

Sustainability Matters

Σύγχρονες προκλήσεις και προτάσεις στη διαχείριση θεμάτων βιωσιμότητας

Από τις κανονιστικές απαιτήσεις έως τις γεωπολιτικές προκλήσεις και τον στόχο για μηδενικές εκπομπές ρύπων, οι επιχειρήσεις σήμερα καλούνται να ενσωματώσουν τη βιωσιμότητα στον πυρήνα της λειτουργίας τους.

Sponsored Content

Η Deloitte, ο κορυφαίος πάροχος επαγγελματικών υπηρεσιών που καθοδηγεί τις επιχειρήσεις στο ταξίδι τους προς τη βιωσιμότητα, προτείνει στρατηγικές λύσεις για την αποτελεσματική προσαρμογή τους στις σύγχρονες προκλήσεις. Τα τελευταία χρόνια εντείνεται συνεχώς η εστίαση των ενδιαφερόμενων μερών (“stakeholders”) στα θέματα βιωσιμότητας (“sustainability”). Ευθυγραμμισμένες με αυτή την τάση, οι επιχειρήσεις καλούνται να διαχειριστούν στο άμεσο μέλλον μια σειρά από συγκεκριμένες προκλήσεις. Ο Κωνσταντίνος Κακολύρης, Partner, ESG Assurance Leader, Deloitte και ο Χρήστος Ιορδάνου, Senior Manager, Sustainability & Emerging Assurance, Deloitte μας μιλούν γι’ αυτές.

Κανονιστικό πλαίσιο
Οι αυξανόμενες ρυθμιστικές απαιτήσεις (π.χ. SFDR, CSRD, CSDDD, EU Τaxonomy, GHG Protocol) σε θέματα βιωσιμότητας, απαιτούν εκτενή πληροφόρηση τόσο ποσοτικής, όσο και ποιοτικής φύσεως. Επιπλέον η υποχρεωτική λήψη ανεξάρτητης διασφάλισης σε ορισμένες χώρες (όπως αυτές της ΕΕ βάσει της CSRD) επί των δηλώσεων βιωσιμότητας (“sustainability statements”), δημιουργεί μία ακόμα πρόκληση για τις επιχειρήσεις.

Τεχνητή νοημοσύνη
Η επέκταση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης (“AI”), εκτός από τις ευκαιρίες που θα φέρει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, δημιουργεί ταυτόχρονα προκλήσεις στον τομέα της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. Συγκεκριμένα, η ορθή διαχείριση του αντίκτυπου της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, θα είναι καθοριστική στον περιορισμό των επιπτώσεων (“impacts”) που αναμένεται αυτή να επιφέρει στη ψυχική υγεία του ανθρώπινου δυναμικού, ιδιαίτερα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Εκπομπές αερίων εφοδιαστικής αλυσίδας
Ο δρόμος προς τις μηδενικές εκπομπές αερίων των επιχειρήσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις έμμεσες εκπομπές της εφοδιαστικής τους αλυσίδας. Οι εκπομπές αυτές δεν ελέγχονται όμως άμεσα από τις εκάστοτε επιχειρήσεις, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει σημαντικά τον περιορισμό και την επιμέτρησή τους, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Γεωπολιτικοί παράγοντες
Η προμήθεια κρίσιμων πρώτων υλών για την ενεργειακή μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει εξελιχθεί σε μία συνεχή πρόκληση. Η αυξημένη ζήτηση αυτών των πρώτων υλών ενδέχεται να οξύνει τόσο τον ανταγωνισμό μεταξύ κρατών όσο και επιχειρήσεων για την απόκτησή τους.

Μηχανισμοί τέλους άνθρακα στις εισαγωγές
Η επιβολή τέλους άνθρακα στις εισαγωγές προϊόντων δημιουργεί νέες προκλήσεις στις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος εισαγωγής (λόγω των σχετικών δασμών) ή να αναζητήσουν προϊόντα με χαμηλότερη περιεκτικότητα άνθρακα. Σχετικές προκλήσεις θα αντιμετωπίσουν επίσης και οι κοινωνίες, με τους πολίτες χαμηλότερης αγοραστικής δύναμης να επηρεάζονται περισσότερο.

Η έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων βιωσιμότητας, μέσω και της ενσωμάτωσης τους στη στρατηγική των επιχειρήσεων, αναδεικνύεται ως ζωτικής σημασίας για το μέλλον τους.

Exit mobile version