search icon

Sustainability Matters

Πώς τεχνολογία και ΑΙ «ξεκλειδώνουν» την πράσινη μετάβαση

Σε μια εποχή που η αξιοποίηση της ΑΙ αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις σε όλα τα τεχνολογικά μέτωπα της αγοράς, δεν θα ήταν δυνατόν να «εξαιρεθεί» το κομμάτι της Βιωσιμότητας

Η σημασία της τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης στην υλοποίηση ολοκληρωμένων πράσινων σχεδίων αναδεικνύεται σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό, όσο περνά ο καιρός.

Σε μια εποχή που η αξιοποίηση της ΑΙ αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις σε όλα τα τεχνολογικά μέτωπα της αγοράς, δεν θα ήταν δυνατόν να «εξαιρεθεί» το κομμάτι της Βιωσιμότητας.

Όπως έχει αναφερθεί πρόσφατα στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΣΕΒ, με τίτλο «Ψηφιακές τεχνολογίες για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος: Πρακτικά βήματα και οφέλη για τις επιχειρήσεις», πρόκειται για τον τομέα ο οποίος ουσιαστικα «ξεκλειδώνει» την πράσινη μετάβαση.

Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο της Μάγκυ Αθανασιάδη, Διευθύντριας του Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του ΣΕΒ, η οποία τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι «μόνο η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει μια μείωση 5% έως 10% στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030».

Συζητώντας για τις γέφυρες ανάμεσα στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, οι ομιλητές κατέληξαν σε σημαντικά συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα ότι:

• Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δουν τη δίδυμη μετάβαση ως μια ευκαιρία να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό και όχι ως πρόκληση ή εμπόδιο.
• Τα αξιόπιστα επιχειρηματικά δεδομένα (data) αποτελούν προϋπόθεση και αποκαλύπτουν πολλές δυνατότητες ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται δεδομένα από διαφορετικές πηγές.
• Σημαντικό σημείο αφετηρίας, για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι το ανθρακικό αποτύπωμα των πρώτων υλών που προμηθεύονται.
• Οι ψηφιακές λύσεις που επιλέγονται θα πρέπει να διασφαλίζουν γρήγορη και ορατή απόδοση.

Και επιπλέον, ότι όταν χρησιμοποιούνται ψηφιακά εργαλεία (πχ ΙοΤ, genΑΙ, ψηφιακά δίδυμα, 3D modelling) για την επίτευξη πράσινων στόχων:

• Προκύπτουν μέχρι και x10 αποδόσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, πόρων και κόστους παραγωγής, σε σχέση με συμβατικές προσπάθειες.
• Δημιουργούνται ευκαιρίες διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το σχεδιασμό προϊόντων με τουλάχιστον 85% χαμηλότερο αποτύπωμα κύκλου ζωής.
• Εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται ευκολότερα, ακόμα και σε πραγματικό χρόνο, τα ενεργειακά προβληματικά σημεία “pain points” της παραγωγής και ολόκληρης της αλυσίδας αξίας.
• Παρακολουθούνται και τηρούνται πιο αξιόπιστα οι εκτεταμένες ευθύνες παραγωγών (extended producer responsibility).

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην πρώτη γραμμή

Υψηλόβαθμα στελέχη κορυφαίων ελληνικών βιομηχανικών ομίλων με μεγάλο διεθνές εκτόπισμα, έχουν αναφερθεί επίσης σε οφέλη από τη χρήση της τεχνολογίας στις διαδικασίες της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους σε διάφορα επίπεδα όπως π.χ. είναι ο κατάλληλος προγραμματισμός της παραγωγής για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και της κατανάλωσης της ενέργειας, η παρακολούθηση του συνόλου της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.λπ.

Ειδικότερα, από μεγάλο εγχώριο βιομηχανικό όμιλο έχουν καταγραφεί συγκεκριμένες ποσοτικά ωφέλειες από εφαρμογές ΑΙ με τη μείωση χιλιάδων τόνων εκπομπών CO2 και επιπλέον βελτίωση της παραγωγικότητας του στόλου φορτηγών και οχημάτων, σε συνδυασμό με εξοικονόμηση καυσίμων και μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Μια χαρακτηριστική φράση ήταν ότι ειδικά σε θέματα ESG η συλλογή δεδομένων από τους σένσορες σε εγκαταστάσεις της εταιρείας παγκοσμίως «ξεκλειδώνουν» τις δυνατότητες της GenAI και στηρίζουν την ίδια στη διαδικασία συμμόρφωσης με τους αντίστοιχους στόχους.

Εκ μέρους άλλης ελληνικής βιομηχανίας, μικρότερου μεγέθους από τις προηγούμενες, επισημάνθηκε ανάμεσα σε άλλα ότι με τεχνολογίες Industry 4.0 επιτυγχάνεται η μείωση της φύρας ενέργειας, αλλά και αποφυγή φύρας πρώτων υλών.
Οι αλγόριθμοι, η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζουν ανωμαλίες σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με στέλεχος τεχνολογικής εταιρείας η οποία έλαβε μέρος στο ίδιο event, και ενεργοποιούν απομακρυσμένα αυτοματισμούς κτιρίων ή προσαρμόζουν τις παραμέτρους λειτουργίας μηχανημάτων, συνεισφέροντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κτιρίων.
Επίσης, προστέθηκε η σημασία κατάρτισης πλάνου για την πλήρη αυτοματοποίηση των διαδικασιών βιωσιμότητας με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων τμημάτων μιας εταιρείας, ώστε να αποφεύγονται καθυστερήσεις ή να ματαιώνεται η υλοποίησή τους λόγω παραλείψεων.

Εν κατακλείδι, δεν γίνεται λόγος πλέον για την συμβολή της τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων στον «αγώνα δρόμου» των επιχειρηματικών ομίλων και εταιρειών κάθε μεγέθους για την πράσινη μετάβασή τους, αλλά για το πόσο περισσότερο θα είναι εφικτό να αξιοποιούνται όσο εξελίσσεται αυτή η προσπάθεια.

Exit mobile version