Τα μοντέλα κυκλικής οικονομίας αναμφίβολα «δίνουν ζωή» στις τοπικές κοινωνίες. Πώς επιτυγχάνεται αυτό και τι ακριβώς αφορά; Σε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας, όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, ο ουσιαστικός στόχος του είναι να κλείσει το χάσμα ανάμεσα στην παραγωγή και των φυσικών κύκλων των οικοσυστημάτων, από τα οποία εξαρτάται τελικά ο άνθρωπος. Πρόκειται εν ολίγοις για τη δημιουργία μιας οικονομίας που λειτουργεί σε αρμονία με τον φυσικό μας κόσμο.
Η κυκλική οικονομία περιγράφεται επίσης από τις ίδιες τις επιχειρήσεις οι οποίες ακολουθούν τους σχετικούς κανόνες της, ως μια εναλλακτική λύση για τη σημερινή γραμμική οικονομία που βασίζεται στη νοοτροπία της προμήθειας, παραγωγής, κατανάλωσης και απόρριψης.
Ένα μοντέλο που βασίζεται στις αρχές του σχεδιασμού της απομάκρυνσης των αποβλήτων και της ρύπανσης, της διατήρησης των προϊόντων και των υλικών σε χρήση και της αναγέννησης των φυσικών συστημάτων. Μέσω αυτών των πρακτικών, διατηρώντας τα προϊόντα, τον εξοπλισμό και τις υποδομές σε χρήση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μια επιχείρηση στοχεύει στην βελτίωση της παραγωγικότητας των πόρων αυτών και αυτόματα μειώνει δραστικά τη ζήτησή σε πόρους, δημιουργώντας μια πιο βιώσιμη κοινωνία τόσο για το παρόν όσο και για τις επόμενες ή τις μελλοντικές γενιές.
Μακροπρόθεσμα στηρίζει έτσι μια επιχείρηση την εκάστοτε τοπική κοινωνία, την οποία αφορούν συνολικότερα οι δραστηριότητές της. Συνοψίζοντας, ένα αποτελεσματικό μοντέλο κυκλικής οικονομίας διασφαλίζει μια σειρά από οφέλη, όπως είναι η μείωση της πίεσης στη χρήση φυσικών πόρων, η βελτίωση της ασφάλειας της προμήθειας πρώτων υλών, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και η τόνωση της καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης. Αυταπόδεικτα, εξασφαλίζεται ότι και οι καταναλωτές, είτε αποκτούν κάποιο προϊόν είτε λαμβάνουν μια υπηρεσία, επωφελούνται ανάλογα.
Για παράδειγμα, έχουν στη διάθεσή τους πιο ανθεκτικά και καινοτόμα προϊόντα τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους και τους εξοικονομούν χρήματα και κόστη σε πιο μακροπρόθεσμη βάση. Η ανακύκλωση διαδραματίζει κομβικό ρόλο σε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας, καθώς π.χ. μπορούν να σωθούν μέσω αυτής δεκάδες ή εκτοντάδες χιλιάδες δέντρα από υλοτόμηση εάν αυτό συσχετίζεται με την παραγωγή χαρτιού. Μόνο από αυτό το συγκεκριμένο παράδειγμα, επιβεβαιώνεται στην πράξη η ειλικρινής πρόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος, άρα κατ’ επέκταση και της ποιότητας ζωής των κοινωνιών.
2,2 δισ. τόνων αποβλήτων στην Ε.Ε.
Χαρακτηριστικά, στη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην ενότητα που αναφέρεται στην κυκλική οικονομία, δημοσιεύεται ενημερωτικό υλικό για τη σημασία της και τα οφέλη της στο περιβάλλον, την ανάπτυξη και τους πολίτες. Γίνεται μάλιστα λόγος για την αναθεώρηση της νομοθεσίας της Ε.Ε. σχετικά με τη διαχείρηση αποβλήτων, σε στόχο την μετάβαση από μια γραμμική σε μια κυκλική οικονομία.
Ταυτόχρονα, η σελίδα παραθέτει στοιχεία όπως το γεγονός ότι πάνω από 2,2 δισ. τόνων αποβλήτων παράγονται στην Ένωση κάθε χρόνο. Ως κυκλική οικονομία, κατονομάζεται «ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, το οποίο περιλαμβάνει την ανταλλαγή, εκμίσθωση, επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανακύκλωση των υπαρχόντων υλικών και προϊόντων όσο το δυνατόν περισσότερο προκειμένου να παραταθεί ο κύκλος ζωής τους.»
Επιπλέον, τονίζεται ότι:« Στην πράξη, η κυκλική οικονομία υποδηλώνει τη μείωση των αποβλήτων στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο. Όταν ένα προϊόν φτάνει στο τέλος της ζωής του, τα υλικά κατασκευής του διατηρούνται μέσα στην οικονομία για να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Αυτό έρχεται σε αντιπαράθεση με το παραδοσιακό μοντέλο οικονομίας, το οποίο βασίζεται στο πρότυπο “παίρνω-φτιάχνω-καταναλώνω-πετώ”. Το μοντέλο αυτό βασίζεται σε μεγάλες ποσότητες φθηνών και εύκολα προσβάσιμων υλικών και ενέργειας.».