Sponsored content
Θέλουμε την τουριστική ανάπτυξη και την εξέλιξη, μπορούν όμως να επιτευχθούν με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον; Η αλήθεια είναι ότι πλέον, όλο και περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι για να υπάρξει σταθερή πορεία όχι μόνο στο παρόν αλλά και στο μέλλον, θα πρέπει να εστιάσουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα. Υπάρχουν όμως και ορισμένα ξενοδοχειακά brands που αφιερώνονται σε αυτόν τον σκοπό, αφομοιώνοντας την κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα, με τρόπο ουσιαστικό και έμπρακτο, όπως είναι ο Όμιλος Calilo που δραστηριοποιείται στο νησί της Ίου. Μάλιστα, πρόκειται για μια μοναδική και άκρως εντυπωσιακή περίπτωση, καθώς έχει επιλέξει να αυτοπεριορίσει την επενδυτική του δραστηριότητα.
Αυτό οφείλεται στην αγάπη της οικογένειας Μιχαλόπουλου, η οποία βρίσκεται πίσω από το brand, για την Ίο και τον σεβασμό προς την τοπική κοινωνία, γεγονός που αντανακλάται στο σύνολο των δραστηριοτήτων της. Η βαθιά ανθρωποκεντρική και περιβαλλοντική φιλοσοφία του Ομίλου έχει γίνει ένας ισχυρός συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο Calilo και τους ανθρώπους του νησιού που θέλουν να μείνει αναλλοίωτη η ιδιαίτερη φυσική ομορφιά του τόπου τους.
Έτσι, η οικογένεια Μιχαλόπουλου εμπνέεται από το ύφος και τη γαλήνη της Ίου, και τηρεί πιστά τη δέσμευσή της για ήπια δόμηση, με στόχο να γίνει καταλύτης θετικής αλλαγής για το τουριστικό προϊόν και παράλληλα να ενισχύσει την εθνική πορεία προς την αειφορία.
Το μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου Calilo βασίζεται στην αυτοπεριοριστική και ανθρωπιστική στρατηγική επένδυσης, στον αυτοπεριορισμό αξιοποίησης του 1% της συνολικής έκτασης των εδαφών, και στον στόχο να παραμείνει ανέγγιχτο πάνω από το 80% των φυσικών τοπίων του νησιού, εστιάζοντας περισσότερο στο να διατηρηθεί το φυσικό περιβάλλον.
Μέσα από αυτό το πρίσμα, ο Όμιλος Calilo έχει δημιουργήσει ένα προστατευτικό δίχτυ γύρω από το νησί και τους ντόπιους, το οποίο όχι μόνο αποτρέπει την αλλοίωση του τόπου, αλλά παράλληλα βοηθά στην εξέλιξη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Πιο συγκεκριμένα:
Υδάτινοι πόροι: Έχει επενδύσει πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ σε προηγμένες τεχνολογίες διατήρησης νερού. Eπαναχρησιμοποιεί ανακυκλωμένο νερό από νιπτήρες και ντουζιέρες για την άρδευση τοπίων μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση γλυκού νερού και διαθέτει αυτοδύναμη παροχή νερού, αποφεύγοντας την επιβάρυνση των κοινοτικών πόρων, ειδικά κατά την περίοδο αιχμής.
Ηλεκτροκίνηση: Για όλες τις μεταφορές logistics και επισκεπτών χρησιμοποιεί αθόρυβα, αποδοτικά ηλεκτρικά οχήματα, που συνεπάγεται μειωμένη κατανάλωση καυσίμων, μηδενικές εκπομπές και βελτιωμένη εμπειρία των επισκεπτών.
Διαχείριση αποβλήτων: Εφαρμόζει ένα ισχυρό πρόγραμμα ανακύκλωσης, με διαλογή και ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικών, μετάλλων και οργανικών αποβλήτων, ενώ κατάφερε να μειώσει κατά 30% τα πλαστικά για όλες τις λειτουργίες του ξενοδοχείου και να μεταβεί σε ανακυκλωμένα, βιοδιασπώμενα ή βιώσιμα υλικά.
Elektra Olive Tree Project: Φυτεύτηκαν 100.000 δέντρα για τη δέσμευση του άνθρακα, την αποκατάσταση των φυσικών οικοτόπων και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, ενώ διασώθηκαν και επαναφυτεύτηκαν περισσότερα από 900 ελληνικά ελαιόδεντρα συμβάλλοντας στην οικολογική υγεία του νησιού.
Όμως, πέρα από το περιβάλλον υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας και ο Όμιλος Calilo κάνει ότι μπορεί για να τιμήσει την εμπιστοσύνη που του δείχνει τόσο η τοπική κοινωνία όσο και οι επισκέπτες όλα αυτά τα χρόνια. Κατ’ αρχάς μέχρι το 2022 προχώρησε σε δωρεές ύψους €1,5 εκατ. στους τομείς της Δημόσιας Υγείας, του Αθλητισμού, του Πολιτισμού, της Προστασίας του περιβάλλοντος, της Δημόσιας Ασφάλειας, των Υποδομών του νησιού και της ενίσχυσης δραστηριοτήτων του πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγικού τομέα του νησιού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η στήριξη στο Κέντρο Υγείας, την Αστυνομία, το Λιμενικό, κ.α ενώ το 2022 παραχώρησε το εντυπωσιακό ποσό των €500.000 για την ίδρυση νέου Πυροσβεστικού Κέντρου στην Ίο. Παράλληλα συμβάλλει ενεργά στα προγράμματα διάσωσης για τα γαϊδούρια και τις γάτες και βέβαια στη συνεχή δενδροφύτευση για την αναζωογόνηση της χλωρίδας της Ίου.
Επιπλέον, ο όμιλος Calilo ίδρυσε περιβαλλοντικό παρατηρητήριο και προχώρησε στην κατάρτιση Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης, με στόχο την παρακολούθηση και αναλυτική καταγραφή, τόσο του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Ομίλου στην Ίο, όσο και του συνόλου της χωρικής οργάνωσης και των περιβαλλοντικών παραμέτρων ολόκληρου του νησιού.
Στις μελλοντικές δράσεις του Ομίλου σχεδιάζεται ένα έργο που θα αποτελέσει ορόσημο για τον Όμιλο αλλά και για την τοπική κοινωνία. Πρόκειται για τη δημιουργία Κέντρου Δια βίου Μάθησης το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2025, και στόχο έχει να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για την Ίο και για γειτονικά νησιά όπως η Σίκινος και η Φολέγανδρος, προσφέροντας ευκαιρίες αναβάθμισης τουριστικής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Όλα αυτά είναι η απόδειξη ότι ο Όμιλος Calilo δεν είναι μόνο ένα ξενοδοχειακό brand, αλλά παράγοντας θετικής εξέλιξης και ανάπτυξης για την Ίο, με όραμα και να γίνει το νησί ένας οικολογικά βιώσιμος τουριστικός προορισμός, ένα φωτεινό αποτελεί παράδειγμα για τις Κυκλάδες.