search icon

Sustainability Matters

Όταν η πληροφορική συμβάλλει σε έναν πιο βιώσιμο πλανήτη και μία πιο ισότιμη κοινωνία

Τα ψηφιακά έργα της Netcompany-Intrasoft, μέλος του δανέζικου ομίλου Netcompany, φέρνουν πιο κοντά ένα πιο πράσινο μέλλον και μια πιο δίκαιη κοινωνία για όλη την Ευρώπη

Έννοια-κλειδί αλλά και πρόκληση για όλες τις κοινωνίες του κόσμου αποτελεί η βιωσιμότητα, η οποία αποκτά ολοένα και πιο κομβικό ρόλο στη στρατηγική των επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια.

Η βιωσιμότητα αποτελεί κεντρικό άξονα σε κάθε έργο που υλοποιεί τα τελευταία 30 έτη η Netcompany-Intrasoft για το ελληνικό Δημόσιο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Έργα που ψηφιοποιούν τις διαδικασίες, διευκολύνουν τις καθημερινές συναλλαγές, μειώνουν τις φυσικές επισκέψεις των πολιτών στους δημόσιους φορείς, περιορίζοντας το ανθρακικό αποτύπωμα και ενδυναμώνοντας την κοινωνική βιωσιμότητα.

Σύγχρονα έργα με βιώσιμο χαρακτήρα

Ένα μόνο παράδειγμα «πράσινων» έργων της, είναι ο «Μηχανισμός Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (Carbon Border Admin Mechanism- CBAM)» της ΕΕ,  που αναμένεται να έχει πολύ θετικό αποτύπωμα στην πραγματοποίηση των περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ. Ο πράσινος αυτός μηχανισμός έχει ως στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την παρακίνηση για καθαρότερη βιομηχανική παραγωγή σε χώρες εκτός ΕΕ μέσω της τιμολόγησης του άνθρακα που εκπέμπεται κατά την παραγωγή προϊόντων. Θα οριστεί δηλαδή ένα «τέλος άνθρακα» σε μια σειρά από εισαγόμενα προϊόντα, προκειμένου οι παραγωγοί από τρίτες χώρες να εφαρμόσουν πιο πράσινες μεθόδους καθώς και να αποτραπεί η «διαρροή άνθρακα». Έτσι, η εταιρεία υποστηρίζει ενεργά την Ευρώπη στον στόχο της να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα έως το 2030 και να γίνει μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050.

Ακόμη ένα σπουδαίο έργο με βιώσιμο χαρακτήρα είναι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το νέο πληροφοριακό σύστημα που συγκεντρώνει όλη τη γεωχωρική πληροφορία από δημόσιους φορείς σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα. Απευθύνεται σε πολίτες, μηχανικούς, επιχειρήσεις, δημόσιους φορείς και επενδυτές, παρέχοντας πρόσβαση σε πληροφορίες όπως οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, οι περιοχές προστασίας Natura, το δομημένο περιβάλλον και οι οικοδομικές άδειες. Με τον νέο Ψηφιακό Χάρτη, οι πολίτες και οι μηχανικοί θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε έγκυρες πληροφορίες χωρίς επισκέψεις σε πολλαπλές υπηρεσίες, βάζοντας τέλος στις ουρές και την ταλαιπωρία αλλά και μειώνοντας τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο. Παράλληλα, η δημιουργία ενός κόμβου υπηρεσιών «μίας στάσης» για την υφιστάμενη θεσμική πληροφορία καθώς και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών συνεισφέρει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση και διαχείριση κρίσεων  που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος.  Σε κοινωνικό επίπεδο, η πλατφόρμα ενισχύει τη διαφάνεια, μειώνει τη γραφειοκρατία και βελτιώνει τη δημόσια διοίκηση.

Αλλά και η ψηφιακή πλατφόρμα του e-EFKA, το myAADE app, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης, καθώς και πολλά ακόμη έργα, συμβάλλουν στην αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη και τη δικαιότερη πρόσβασή του στις δημόσιες υπηρεσίες. 

Παράλληλα μέσω των προϊόντων και ψηφιακών λύσεων που έχει αναπτύξει, βοηθά τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να λαμβάνουν αποφάσεις που θα βελτιώσουν το επίπεδο υπηρεσίας που παρέχουν στους πελάτες τους, πραγματοποιώντας, έτσι, το όραμά τους.

Ολοκληρωμένo πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Η εταιρεία, άλλωστε, πραγματοποιεί και μια σειρά από δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. To ολοκληρωμένο ΕΚΕ πρόγραμμα «Netcompany-Intrasoft YOUTH» υπογραμμίζει την κοινωνική υπευθυνότητα και την προσήλωσή της στις αξίες της εκπαίδευσης και της διάχυσης της γνώσης. Οι δράσεις που ανήκουν σε αυτή την πρωτοβουλία περιλαμβάνουν προγράμματα πρακτικής άσκησης, επισκέψεις φοιτητών και μαθητών στα γραφεία της εταιρείας, προγράμματα υποτροφιών, δωρεές τεχνολογικού εξοπλισμού σε σχολεία, Πανεπιστήμια και ΜΚΟ, πρωτοβουλίες υποστήριξης φοιτητικών ομάδων όπως η Prom Racing – η φοιτητική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που στόχο έχει την ενίσχυση της καινοτομίας και της εξέλιξης των νέων ταλέντων-, αλλά και δύο ξεχωριστές δράσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στην εταιρική υπευθυνότητα. 

Πιο συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία «Ανακαλύπτοντας τον κλάδο της Πληροφορικής» αποτελεί μια στρατηγική συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «The Tipping Point», όπου τα στελέχη της εταιρείας αναλαμβάνουν τον ρόλο του μέντορα, ώστε να προσφέρουν τις γνώσεις τους σε μαθητές και μαθήτριες σχολείων σε απομακρυσμένες πόλεις, χωριά και νησιά της Ελλάδας, με σκοπό τη γνωριμία με το αντικείμενο και τον κλάδο της Πληροφορικής. Μέσω του προγράμματος η εταιρεία εμπνέει τους μαθητές και τις μαθήτριες να αρχίσουν να οραματίζονται το μέλλον τους στην Πληροφορική.

Σημαντικός επίσης στόχος για την εταιρεία είναι μέσα από τις δράσεις της να συνεχίσει να αυξάνεται το ποσοστό των νέων γυναικών στον κλάδο. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό γυναικών στην Νetcompany-Intrasoft  είναι 34%, σημαντικά μεγαλύτερο του ελληνικού (21%) και ευρωπαϊκού (20%) μέσου όρου του κλάδου της Τεχνολογίας (σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat – High Technology Sectors). Μέσω πολλαπλών πρωτοβουλιών αλλά κυρίως μέσω της δράσης «Περισσότερες Νέες Γυναίκες στην Πληροφορική», εμπνέει τη νέα γενιά των κοριτσιών, ώστε να οραματιστεί το επαγγελματικό της μέλλον στον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται και υποστηρίζονται δράσεις σε events, πανεπιστήμια, σχολεία και workshops, στις οποίες συμμετέχουν και ενεργά καταξιωμένες γυναίκες υπάλληλοι της εταιρείας.

Exit mobile version