Sponsored content
Το νερό είναι η βάση της ζωής και της βιωσιμότητας. Με πρωτοβουλίες για την υπεύθυνη διαχείρισή του, η Παπαστράτος πρωτοστατεί στη διαφύλαξη του πολύτιμου αυτού πόρου για το περιβάλλον και τις επόμενες γενιές.
Τι σημαίνει να είσαι υπεύθυνος εταιρικός πολίτης στις μέρες μας; Σε μια Ελλάδα όπου η κλιματική κρίση, η ρύπανση και η μείωση των υδάτινων αποθεμάτων δημιουργούν σοβαρές προκλήσεις, όπου οι υδρολογικές λεκάνες πιέζονται και το ολοένα συχνότερο φαινόμενο της λειψυδρίας μας υπενθυμίζει ότι η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι ευθύνη όλων μας, εδώ και τώρα.
Η ευθύνη ξεκινά από το «σπίτι» σου. Για τις βιομηχανίες, όπως η Παπαστράτος, αυτό σημαίνει πρακτικά μείωση της κατανάλωσης και των απωλειών νερού, επένδυση σε τεχνολογίες εξοικονόμησης, ενίσχυση των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και αξιοποίηση ανακυκλωμένου νερού. Και πάλι όμως, όλα τα παραπάνω, είναι το ελάχιστο – το αυτονόητο. Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι. Το πραγματικά game changing είναι να συμβάλλεις, ως οργανισμός, στη διαμόρφωση μιας νέας βιώσιμης νοοτροπίας για την κατανάλωση και τη διαχείριση του νερού. Και αυτό ξεκινά ξανά από τον «οίκο» σου: από τους ανθρώπους που εργάζονται καθημερινά για το μέλλον του οργανισμού σου.
Η Παπαστράτος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και στα δυο αυτά «μέτωπα». Επιπλέον, έχει κάνει το βήμα παραπάνω τοποθετώντας το ζήτημα της υπεύθυνης διαχείρισης των υδάτινων πόρων στον πυρήνα του μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξής της. Όχι στα λόγια, αλλά εδώ στην πράξη. Από το 2020 είναι από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που απέκτησε τη διεθνή πιστοποίηση Alliance for Water Stewardship (AWS) Standard 2.0. Η πιστοποίηση αυτή, την οποία η Παπαστράτος διατήρησε και για το 2024, προάγει την κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντολογικά βιώσιμη χρήση του νερού και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσής της.
Ήδη από την πρώτη χρονιά πιστοποίησης με βάση το πρότυπο AWS, η Παπαστράτος αναγνώρισε τους κινδύνους που αφορούν τους υδάτινους πόρους στην περιοχή δραστηριοποίησής της. Πέρα από το κύριο πεδίο μελέτης και επιρροής, που αφορά τη λεκάνη απορροής της Αττικής και το υδατικό διαμέρισμα του Θριάσιου Πεδίου, η εταιρεία έχει διαπιστώσει ότι έμμεσα επηρεάζει και τις λεκάνες απορροής από τις οποίες αντλεί νερό ο πάροχός της (ΕΥΔΑΠ), συγκεκριμένα αυτές του Μόρνου και του Ευήνου. Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τον κίνδυνο λειψυδρίας σε αυτές τις λεκάνες απορροής (Αττικής, Μόρνου και Ευήνου), τον κίνδυνο αρνητικού υδατικού ισοζυγίου λόγω υπεράντλησης, καθώς και την κακή ποιότητα του νερού στον υδροφόρο ορίζοντα του Θριάσιου Πεδίου. Το φαινόμενο της υφαλμύρινσης αποτελεί μία ακόμη απειλή, ενώ οι πλημμύρες στο Θριάσιο Πεδίο, συνδυαστικά με μεγάλες περιόδους ξηρασίας και καταστροφικές πυρκαγιές, δημιουργούν ένα δυσμενές περιβάλλον που περιορίζει την επαρκή απορρόφηση νερού από το έδαφος.
Η συνολική στρατηγική της εταιρείας για το νερό έχει ως κεντρικό στόχο την ελαχιστοποίηση της ποσότητας νερού που χρησιμοποιείται ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο, το οποίο εφαρμόζει Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης πιστοποιημένο κατά ISO 14001. Συγκεκριμένα, η Παπαστράτος χρησιμοποιεί έναν εξειδικευμένο δείκτη κατανάλωσης νερού (κυβικά μέτρα ανά εκατομμύριο παραγόμενων θερμαινόμενων ράβδων καπνού) για να προσδιορίζει και να παρακολουθεί τον ποσοτικό της στόχο. Από την εφαρμογή του προτύπου, και μέχρι το 2023, η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 28% ενώ το 2024 υπάρχει επιπλέον μείωση κατά 4% μέχρι αυτή τη στιγμή.
Επίσης, η εταιρεία, με στόχο να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και να μειώσει την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής, έχει εγκαταστήσει στο εργοστάσιο τις δύο μονάδες βιολογικού καθαρισμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, που διαχειρίζονται τόσο αστικά όσο και βιομηχανικά απόβλητα. Τα επεξεργασμένα ύδατα διοχετεύονται υπεδάφια, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ποιότητας και της ποσότητας του υδροφόρου ορίζοντα στο Θριάσιο Πεδίο. Επιπλέον, το 2024 πραγματοποιήθηκε μια σειρά συναντήσεων με τις Δημοτικές αρχές των δήμων που βρίσκονται στις λεκάνες απορροής, οι οποίοι επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τη δραστηριότητά της και αντίστροφα. Στόχος η ενημέρωση γύρω από το πρότυπο AWS και η συζήτηση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.
Στο πλαίσιο του προτύπου AWS, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε σημαντικές δράσεις για την εξοικονόμηση νερού, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις παραγωγικές διεργασίες και τις μεθόδους προληπτικής συντήρησης. Ενδεικτικά, με την εφαρμογή της ξηρής λειτουργίας στους washing towers, η κατανάλωση νερού μειώθηκε κατά περίπου 4.130 m³ ετησίως. Παράλληλα, με την αντικατάσταση του δικτύου πόσιμου νερού από γαλβανισμένους σωλήνες σε PPR και την εγκατάσταση νέων υδρομέτρων, αναβαθμίστηκε η ποιότητα του νερού και η δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης των καταναλώσεων. Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια διατμηματική ομάδα έργου, το Steam Safari Project, η οποία εντόπισε και βελτιστοποίησε διεργασίες στο δίκτυο ατμού, μειώνοντας την κατανάλωση νερού κατά περίπου 7.590 m³ ετησίως.
Εκεί που η Παπαστράτος δίνει ιδιαίτερη έμφαση είναι η συνεχής εκπαίδευση των εργαζομένων της για το νερό ως κρίσιμο στοιχείο ενός βιώσιμου μέλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, από το 2022 και κάθε χρόνο, οργανώνεται στο εργοστάσιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μια δράση ενημέρωσης, το “Sustainability Week”, όπου οι εργαζόμενοι συμμετέχουν σε βιωματικά εκπαιδευτικά παιχνίδια που αναδεικνύουν τη σημασία της ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων και της πιστοποίησης AWS. Παράλληλα, η εταιρεία συμμετείχε και το 2024 σε μηνιαίες ημερίδες της PMI, όπου ανταλλάχθηκαν βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τη μείωση των αποθεμάτων νερού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Τον Μάρτιο του 2024 ξεκίνησε η Β’ φάση του προγράμματος αναδάσωσης για τη φύτευση 70.000 δέντρων στις περιοχές του Αγίου Στεφάνου και της Πεντέλης, με δέσμευση για φροντίδα έως το 2026. Η πρωτοβουλία, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, εντάσσεται στους πυλώνες «Περιβάλλον» και «Κοινωνία» της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης της Παπαστράτος, καθώς και στον πυλώνα του AWS για την προστασία σημαντικών περιοχών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής.
Ταυτόχρονα, συνεχίστηκαν οι εθελοντικοί καθαρισμοί, με χαρακτηριστική τη δράση στη λίμνη Κουμουνδούρου, έναν πολύτιμο υγρότοπο της περιοχής του Ασπροπύργου από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι-εθελοντές από την Παπαστράτος περισυνέλεξαν 2,6 τόνους σκουπιδιών, συμβάλλοντας στον καθαρισμό και την ανάδειξη της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τη βιομηχανική δραστηριότητα που την περιβάλλει, η λίμνη Κουμουνδούρου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Αττικής. Εδώ, φιλοξενούνται σημαντικά είδη υδρόβιων και γλαρόμορφων πουλιών, καθώς και άλλα είδη της τοπικής βιοποικιλότητας. Διαθέτει ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα, που διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην οικολογική ισορροπία του Ασπροπύργου, προσφέροντας καταφύγιο σε πουλιά που μεταναστεύουν και κινδυνεύουν από την αστικοποίηση και τη βιομηχανική ανάπτυξη.
Δράσεις, επενδύσεις και πρωτοβουλίες που ενσωματώνουν περιβαλλοντική και κοινωνική υπευθυνότητα και αποδεικνύουν, εδώ στην πράξη, τη δέσμευση της εταιρείας να συνεχίσει να ηγείται στην ευαισθητοποίηση για την αξία των υδάτινων πόρων.