Ο προσανατολισμός της εταιρικής διακυβέρνησης στις ίσες ευκαιρίες, στη συμπερίληψη και στην εξάλειψη φανερών ή αθέατων διακρίσεων διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη μιας επιχείρησης.
Κυβερνητικά και πολιτικά στελέχη έχουν αναφερθεί κατά το προηγούμενο διάστημα κατ’ επανάληψη στις γενικότερες δράσεις και στις πολιτικές συμπερίληψης και προσβασιμότητας που εξασφαλίζουν μια κοινωνία ισότιμης συμμετοχής χωρίς διακρίσεις. Αυτό, φυσικά, δεν εξαιρεί τους εργαζόμενους. Ούτε διαχωρίζει τα πρόσωπα σε εργαζόμενους και μη εργαζόμενους. Αφορά όμως και τις επιχειρήσεις.
Η αποδοχή, η μοναδικότητα, η ενσυναίσθηση και ο σεβασμός αποτελούν τον στόχος μιας συμπεριληπτικής κοινωνία ίσων δικαιωμάτων, χωρίς αποκλεισμούς και με ίσες ευκαιρίες, απαλλαγμένες από το βάρος των διαφορετικών γραμμών εκκίνησης στη ζωή, όπως χαρακτηριστικά έχει επισημανθεί.
Αυτό, αν μπορούσε κάποιος να το ονομάσει με μια λέξη, σημαίνει πολιτισμός. Η ικανότητα ενός ατόμου σε ένα συγκεκριμένο τομέα εξειδίκευσης δεν κρίνεται και δεν θα πρέπει να κρίνεται, για παράδειγμα, από κάποιο οποιοδήποτε στοιχείο ή χαρακτηριστικό δεν συσχετίζεται με αυτήν.
Το θετικό είναι ότι οι πρακτικές ESG κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στις ελληνικές επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα μελέτης και της ICAP CRIF ΑΕ, στις 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας βάσει απασχολούμενου προσωπικού. Το 2023 πάνω από 7 στις 10 επιχειρήσεις δαπάνησαν υψηλότερα ποσά για την υλοποίηση πρακτικών ESG, συγκριτικά με το 2022. Η κατανομή του συνολικού προϋπολογισμού των εταιρειών για δράσεις ESG, στους βασικούς πυλώνες των οποίων περιλαμβάνονται Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση, δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό κατευθύνεται στο τρίτο σκέλος.
Ωστόσο, κάποια πράγματα δεν κρίνονται μέσα από τις επενδύσεις, αλλά από την επιχειρηματική ηθική που υιοθετείται. Εκεί, τον βασικό ρόλο, όπως προαναφέρθηκε, παίζει ο προσανατολισμός της εταιρικής διακυβέρνησης στις ίσες ευκαιρίες, στη συμπερίληψη και στην εξάλειψη φανερών ή αθέατων διακρίσεων.
Οι επενδύσεις και η ηθική μιας επιχείρησης θα πρέπει, εν ολίγοις, να συμβαδίζουν. Η αξία της διαφορετικότητας (diversity), η κουλτούρα ενσωμάτωσης (inclusion), η προσέλκυση και η διακράτηση ταλέντων, η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής (work-life balance), έχουν αποτελέσει θέματα συζήτησης σε πρόσφατες εκδηλώσεις βασικών φορέων.
Ειδικότερα οι ίσες ευκαιρίες και η κουλτούρα ενσωμάτωσης τοποθετούνται στον πυρήνα των προτεραιοτήτων που θέτουν οι σύγχρονες επιχειρήσεις.
Άλλη έρευνα έχει δείξει ότι οι εταιρείες οι οποίες περιορίζουν τα κενά στην εκπροσώπηση των γυναικών σε υψηλότερες θέσεις οδηγούνται αντίστοιχα σε υψηλότερες αποδόσεις.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η διαπίστωση μελετών ότι το Ανθρώπινο Κεφάλαιο (Human Capital) αποτιμάται ως ένας ολοένα και πιο σημαντικός παράγοντας για την απόδοση των επενδύσεων.