Επενδύσεις πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ κατευθύνονται στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, η Eurostat εκτιμά ότι μόνο μέσα στο 2023 οι χώρες μέλη της Ε.Ε. επένδυσαν περίπου 67 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία απαραίτητα για την παροχή υπηρεσιών περιβαλλοντικής προστασίας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν, ανάμεσα σε άλλα, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, οχήματα για τη μεταφορά απορριμμάτων, απόκτηση γης για τη δημιουργία φυσικού αποθέματος ή καθαρότερο εξοπλισμό για την παραγωγή κ.ά.
Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Ιουνίου κάθε χρόνου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και με αυτή την αφορμή η Eurostat διεξήγαγε την έρευνά της.
Με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα αντίστοιχης μελέτης για τις περιβαλλοντικές επενδύσεις του 2024, ενώ προκύπτουν κάποια σημαντικά δεδομένα από τα μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα στοιχεία.
Όπως φαίνεται, ένα ποσό ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ (60% των συνολικών επενδύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος στην E.E.) δαπανήθηκε από εταιρείες, από τους ειδικούς παρόχους υπηρεσιών περιβαλλοντικής προστασίας (π.χ. ιδιωτικές εταιρείες που ασχολούνται με τη συλλογή και επεξεργασία απορριμμάτων και την αποχέτευση) και από άλλες επιχειρήσεις, εκτός των ειδικών παραγωγών, οι οποίοι αγοράζουν τεχνολογίες και εξοπλισμό που μειώνει τις περιβαλλοντικές πιέσεις που προκύπτουν από τη διαδικασία παραγωγής τους (π.χ. εξοπλισμό ο οποίος ελαττώνει τις εκπομπές τους στον αέρα).
Το υπόλοιπο 40% αυτών των επενδύσεων αντιπροσωπεύουν η γενική κυβέρνηση και ο τομέας των ΜΚΟ.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το μερίδιο για την προστασία του περιβάλλοντος στο σύνολο των επενδύσεων κυμάνθηκε κοντά στο 1,8% για το 2023.
Ειδικότερα, το 1,7% του συνόλου των επενδύσεων από την πλευρά των εταιρειών αφορούσε στην προστασία του περιβάλλοντος και το 4,5% του συνόλου των επενδύσεων σε επίπεδο της γενικής κυβέρνησης.
Το μεγαλύτερο ποσό των επενδύσεων κατευθύνθηκε προς τις υπηρεσίες λυμάτων και διαχείρισης αποβλήτων. Αυτές, το 2023 αντιπροσώπευαν το 41,6% και το 26,6% των συνολικών επενδύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, αντίστοιχα.
Η προστασία του αέρα αναλογεί στο 10,4% των επενδύσεων και η γενική περιβαλλοντική διαχείριση, η έρευνα και ανάπτυξη (R&D) και η προστασία από την ακτινοβολία το 8,4%.
Τέλος, η βιοποικιλότητα και η προστασία του τοπίου έφτασαν στο 6,4% (προστασία του εδάφους και των υπόγειων υδάτων το 5,6% και μείωση του θορύβου το υπόλοιπο 1,1%).
Οι σχετικές έρευνες είναι φυσικά περισσότερες και καταγράφουν στοιχεία σε διαφορετικές περιόδους.
Κόστος 24 τρισ. δολ. σε 36 χρόνια
Σύμφωνα με άλλους ερευνητές, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να κοστίσει στον κόσμο αθροιστικά έως και 24 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 36 χρόνια ενώ το κόστος στην Ελλάδα εκτιμάται στα 200 δισ. ευρώ μέχρι το 2100 (Πηγή: Επιθεώρηση «Nature»).
Από τον ΟΗΕ προβάλλεται η εκδοχή ότι τα ορυκτά καύσιμα -άνθρακας, πετρέλαιο και αέριο- συμβάλλουν μακράν περισσότερο στην κλιματική αλλαγή, αντιπροσωπεύοντας πάνω από 75% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και σχεδόν 90% όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Άλλα στοιχεία αναφέρουν ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε στοιχήσει στην Ευρώπη έως και 1 τρισ. ευρώ έως το τέλος του αιώνα.
Επίσης, νέα έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας προβλέπει ότι έως και 216 εκατ. άνθρωποι ενδέχεται να μεταναστεύσουν τις επόμενες δεκαετίες και να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές που θα μπορούν να τους συντηρήσουν. Ο αριθμός αυτός θα μειωθεί 80%, αν και μόνο αναληφθεί η απαιτούμενη δράση για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, άμεσα και με τη δέουσα ταχύτητα.