Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας συνδέεται με την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης;
Κοινή παραδοχή, αλλά και αποτέλεσμα πρόσφατων σχετικών ερευνών που την επιβεβαιώνουν, είναι ότι οι στόχοι της βιωσιμότητας –όπως και τα κριτήρια ESG- καθοδηγούν σε έναν ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό τις αποφάσεις πολλών χιλιάδων επιχειρήσεων προς την κατεύθυνση των επενδύσεων σε αναδυόμενες τεχνολογίες.
Συμπέρασμα το οποίο προκύπτει και από τα ευρήματα της τέταρτης έκδοσης της παγκόσμιας έρευνας της ΕΥ, Reimagining Industry Futures, αλλά όχι μόνο.
Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιοποιήθηκε μέσα στο 2023 και έδειξε ότι σε σύνολο 1.325 επιχειρήσεων που πήραν μέρος, το 76% θεωρούν τα κριτήρια ESG ως κορυφαίο ή σημαντικό επενδυτικό κριτήριο, ενώ, σύμφωνα με το 81%, οι επενδύσεις σε τεχνολογίες 5G είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνουν τα κριτήρια ESG ως κύρια ή σημαντική παράμετρο.
Το 76% εξ αυτών δε, πιστεύει ότι οι αναδυόμενες τεχνολογίες μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη μείωση των εκπομπών άνθρακα του οργανισμού τους.
Ως προς την επιλογή προμηθευτή αναδυόμενων τεχνολογιών, το 77% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι θα δώσουν προτεραιότητα στους προμηθευτές που κατανοούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της τεχνολογίας τους.
Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας (46%), η βελτίωση των μετρήσεων των επιδόσεων βιωσιμότητας (39%) και ο σχεδιασμός (39%) συμπεριλαμβάνονται στους τρόπους με τους οποίους μπορούν, κατά την άποψη των ιδίων, να συνεισφέρουν οι αναδυόμενες τεχνολογίες στους στόχους βιωσιμότητας.
Η μελέτη αποκάλυψε, επίσης, ότι το 5G και το edge computing παρουσιάζουν την μεγαλύτερη αύξηση επενδύσεων (4%, ετησίως), από τις 8 αναδυόμενες τεχνολογίες που κατέγραψε, συν δηλαδή ρομποτική και αυτοματισμούς, analytics και τεχνητή νοημοσύνη (AI), IoT, επαυξημένη ή εικονική πραγματικότητα, blockchain, κβαντικούς υπολογιστές.
Το 5G παρουσίασε τη μεγαλύτερη κινητικότητα σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές επενδύσεις, με το 57% να σχεδιάζουν να επενδύσουν στη διάρκεια των επόμενων τριών ετών.
Επιπλέον, οι στρατηγικές 5G και IoT των επιχειρήσεων είναι αυτή τη χρονιά περισσότερο προσανατολισμένες στην ανάπτυξη.
Τέλος, το 30% των ερωτηθέντων ανέφερε την «αναθεώρηση υφιστάμενων επιχειρηματικών μοντέλων» ως σημαντική κινητήρια δύναμη για δαπάνες IoT, από 25% πέρυσι.
Ταυτόχρονα, οι περιπτώσεις χρήσης 5G/IoT, όπως η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα (όπως απαντά το 50% των ερωτηθέντων) έχουν ξεπεράσει τις εφαρμογές που παρέχουν λειτουργίες επιχειρηματικής συνέχειας, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια όπου δινόταν προτεραιότητα στη συνέχεια και την ανθεκτικότητα.
Τα στοιχεία της έρευνας είναι ενδεικτικά της σημερινής πραγματικότητας. Διότι από τα προηγούμενα έτη, πριν ακόμα ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός βρεθεί στα «φόρτε» του, είχε τεθεί και διεθνώς το ερώτημα αν η τεχνολογική ανάπτυξη συνδυάζεται με την βιωσιμότητα.
Η τεχνολογία καλείται ωστόσο να δημιουργεί καινοτομίες που οδηγούν προς την εποχή των μηδενικών ρύπων, την βελτιστοποίηση των επιχειρησιακών λειτουργιών, αλλά και την αναθεώρηση και επιτάχυνση της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης.
Στελέχη της αγοράς εξηγούν ότι η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει ως σημαντικός επιταχυντής και να δημιουργήσει «οικολογικό» πλεονέκτημα μέσω προηγμένων τεχνολογιών και τρόπων εργασίας, αλλά και στην επίτευξη και άλλων ESG στόχων, σε τομείς όπως κατηγορίες τεχνολογιών που εντάσσονται στο πλαίσιο αυτό είναι: Ανανεώσιμες πηγές, Αποθήκευση ενέργειας, Κυκλική οικονομία, Πράσινα κτίρια, Τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανίες, Τεχνολογικές λύσεις για τη φύση, τα δάση και τη βιοποικιλότητα, Τεχνολογίες μείωσης του άνθρακα, Τεχνολογίες για την αγροτική παραγωγή.