Η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, είναι μια μάχη διαρκείας. Μια μάχη η οποία δεν πρόκειται να λήξει σύντομα, ούτε μπορεί να εγγυηθεί κανείς την έκβασή της. Μια μάχη η οποία φυσικά δίνεται με σθένος και δεν εγκαταλείπεται.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν, χαρακτηριστικά, ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει να επενδύει πάνω από 3 τρισ. δολ. ετησίως για τα επόμενα 30 χρόνια. Σχεδόν 3 φορές όσο το ΑΕΠ των ΗΠΑ, με λίγα λόγια. Υπερβολή; Ρεαλισμός;
Η πραγματικότητα είναι ότι ο κώδων του κινδύνου έχει ηχήσει εδώ και πολλά χρόνια. Ευτυχές θεωρείται το γεγονός ότι αναγνωρίσθηκε αρκετά έγκαιρα το μέγεθος της απειλής και η προσπάθεια για την αναχαίτισή της δεν σταματά.
Σε μια παλαιότερη ταινία, γυρισμένη μερικές δεκαετίες πριν, κάπου στα ‘60s, το σενάριο ήθελε κάποιες πυρηνικές δοκιμές των υπερδυνάμεων να έχουν διαταράξει τις ισορροπίες του πλανήτη σε τέτοιον βαθμό, έτσι ώστε η Γη να αλλάζει τροχιά, να «πλησιάζει» προς τον ήλιο και να οδεύει προς τον ολοκληρωτικό αφανισμό της, με τα μεγάλα ποτάμια της όπως ο Τάμεσης να στερεύουν, τη θερμοκρασία να αγγίζει τα επίπεδα της Σαχάρας στην Ευρώπη και τις εναπομείνασες ποσότητες του πόσιμου νερού να πωλούνται στην «μαύρη αγορά».
Τραβηγμένο σενάριο, το οποίο δεν επαληθεύτηκε ποτέ, αν και λειτούργησε ίσως προειδοποιητικά. Σίγουρα, ο εμπνευστής του αφουγκράσθηκε τις ανησυχίες της εποχής του.
Έξι δεκαετίες αργότερα διακρίνει κανείς ορισμένες ομοιότητες με τα νέα σενάρια για το μέλλον του κόσμου, παρότι οι αιτίες μιας πιθανής καταστροφής του διαφέρουν. Οι πυρκαγιές που εξαφανίζουν εκατομμύρια στρέμματα δασών, η μόλυνση της θάλασσας και του αέρα, η αύξηση της θερμοκρασίας, το λιώσιμο των πάγων κ.ά. αποτελούν σήμερα κομμάτια του ίδιου παζλ.
Από τους βασικούς στόχους είναι η μείωση των εκπομπών του άνθρακα από το σύνολο των επιχειρήσεων, βιομηχανιών και όχι μόνο, η προστασία του περιβάλλοντος και η με κάθε τρόπο αποτροπή κάθε σεναρίου που θα έφερνε την υφήλιο αντιμέτωπη με την καταστροφή.
Καλοκαίρι του 2021, η Ε.Ε. ενημέρωσε για τη δέσμευσή της να φυτέψει 3 δισεκατομμύρια επιπλέον δέντρα έως το 2030.
Υπήρξε μάλιστα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος η δημοσίευση του εργαλείου δεδομένων MapMyTree, μέσω του οποίου όσοι φορείς το επιθυμούν, μπορούν να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του στόχου να φυτευτούν επιπλέον 3 δισ. δέντρα έως το 2030, καταχωρίζοντας και χαρτογραφώντας όσα τοποθετούν, για να συνυπολογιστούν στην επίτευξη του στόχου.
Αυτό, συμβαίνει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της στρατηγικής της Ε.Ε. για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030, με πλήρη σεβασμό των οικολογικών αρχών.
Η πρωτοβουλία αυτή εκτιμάται ότι θα αυξήσει τις δασικές περιοχές, θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα της Ε.Ε. και τη βιοποικιλότητα και θα συμβάλει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή σε αυτήν.
Η ατζέντα περιλαμβάνει πολλά άλλα, όπως είναι η στροφή στην παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ, η υιοθέτηση «καθαρών» ενεργειακά μέσων μεταφοράς, από ΙΧ και λεωφορεία, μέχρι πλοία και μικρά αεροσκάφη, η ανάπτυξη διεθνών προτύπων αξιολόγησης βιωσιµότητας για τα ακίνητα (π.χ. LEED, BREEAM, WELL, GRESB), όπως και η εστίαση σε παράγοντες ESG ως προς μια µακροπρόθεσµη φύση των περισσότερων επενδύσεων στο real estate, η εξοικονόμηση ενέργειας, η κατάλληλη διαχείριση αποβλήτων και η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός των βιομηχανιών και των επιχειρήσεων κ.λπ.