Sponsored Content
Η οικονομική αβεβαιότητα και το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον των τελευταίων ετών έχει αναδείξει την κοινωνική υπευθυνότητα ως στρατηγική προτεραιότητα των επιχειρήσεων που καλούνται να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις θεσμών, μετόχων, καταναλωτών και ευρύτερα της σύγχρονης κοινωνίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο σύγχρονος μεταλλευτικός κλάδος, καθώς παρατηρείται μια σημαντική μετατόπιση της ενσωμάτωσης των Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών κριτηρίων, καθώς και κριτήριων Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) στη λήψη επενδυτικών και επιχειρηματικών αποφάσεων, που συμβάλλουν στο μετριασμό των κινδύνων και στη μεγιστοποίηση των ευκαιριών για την μελλοντική ανάπτυξή του.
Ο εξορυκτικός κλάδος έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά του, ενώ παράλληλα έχει συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, στην καινοτομία, στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό, στην στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και στην ανάπτυξη της εξειδίκευσης.
Η εξόρυξη ορυκτών πρώτων υλών αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική οικονομική δραστηριότητα για την Ελλάδα, καθώς έχει έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, αξιοποιώντας παράλληλα τον εγχώριο πλούτο. Ειδικότερα, ο σύγχρονος μεταλλευτικός κλάδος διαδραματίζει καίριο ρόλο στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και στην ευημερία της χώρας, συμβάλλοντας με περισσότερο από 3% στο ΑΕΠ ετησίως και υποστηρίζοντας πάνω από 100.000 μόνιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Μεταλλευτική δραστηριότητα με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι μεταλλευτικές εταιρείες να συνεισφέρουν έμπρακτα στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ξεχωριστό παράδειγμα αποτελεί η Ελληνικός Χρυσός που λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη βορειοανατολική Χαλκιδική και ενσωματώνει τις πλέον υπεύθυνες πρακτικές του κλάδου, με στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης και μακροπρόθεσμα ωφέλιμης επένδυσης για όλους. Η εταιρεία εφαρμόζει στην πράξη διεθνή πρότυπα βιωσιμότητας, συμμετέχοντας ενεργά στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για την περιοχή που τη φιλοξενεί, στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Για αυτό το σκοπό, η εταιρεία εφαρμόζει το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS), σε όλες τις πτυχές της δραστηριότητάς της, το οποίο καθοδηγεί τη συνολική λειτουργία της προς την επίτευξη των επιμέρους στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, με σκοπό να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με διεθνώς αναγνωρισμένα συστήματα. Το SIMS περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, γενικά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης, μετρήσιμα πρότυπα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, καθώς και την ασφάλεια των ανθρώπων και των εγκαταστάσεων.
Σήμερα, η εταιρεία εφαρμόζει τις πλέον καινοτόμες τεχνολογίες για την ασφαλή και αειφόρο λειτουργία των μεταλλείων της, επενδύοντας διαρκώς στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση τους. Ως μια σύγχρονη μεταλλευτική εταιρεία, στρέφεται στην ψηφιακή ενδυνάμωση της εξορυκτικής διαδικασίας, εφαρμόζοντας τις βέλτιστες πρακτικές που διαθέτει η μεταλλευτική δραστηριότητα του σήμερα, ενισχύοντας την ασφάλεια των ανθρώπων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση συνολικά του αποτυπώματος της δραστηριότητάς της.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνικός Χρυσός έχει δεσμευτεί να στηρίζει τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται, είτε μέσω της απασχόλησης – δίνοντας προτεραιότητα σε κατοίκους της περιοχής -, είτε μέσω αγορών από τοπικούς προμηθευτές, είτε τέλος μέσω κοινωνικών επενδύσεων που αφορούν σε έργα υποδομής, εκπαίδευσης, υγείας και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτό αποτυπώνεται και στη νέα Επενδυτική Συμφωνία μεταξύ της εταιρείας και του ελληνικού δημοσίου με τη ρητή δέσμευση για δαπάνες 80εκ. δολαρίων σε βάθος 25ετίας σε ανάλογα έργα.