Η τεχνολογία έχει μπει δυνατά στο κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες νεοφυείς εταιρείες στρέφονται σε projects που αφορούν σε καινοτόμες λύσεις για καίριους τομείς, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η ανακύκλωση, η κυκλική οικονομία κ.α.
Projects τα οποία επικοινωνούν οι ελληνικές start ups στην αγορά και όλο και συχνότερα πλέον (με την βοήθεια φορέων ή και μέσα από Β2Β επαφές τους με επιχειρήσεις) προωθούν νέες συνεργασίες βασισμένες σε νέες τεχνολογίες και εφαρμογές.
Τα παραδείγματα πολλά, όπως είναι η παροχή εξατομικευμένων λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας και διαχείρισης με την ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης δεδομένων, ή η ανάπτυξη συμπιεστών υδρογόνου με τεχνολογία η οποία ελαχιστοποιεί το λειτουργικό κόστος, μηδενίζει τον θόρυβο, μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ενσωματώνεται εύκολα σε συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας.
Άλλες περιπτώσεις αποτελούν η κατασκευή καινοτόμων, περιβαλλοντικά καθαρών και ενεργειακά αποδοτικών Hydrogen Units και CHP systems για την εξυπηρέτηση βιομηχανικών, μεταφορικών, τηλεπικοινωνιακών και οικιακών αναγκών ή… το λογισμικό για έξυπνη διαχείριση σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Συναντά κανείς πολλές, ακόμα, ιδέες για: τεχνολογίες μετατροπής στερεών οργανικών υπολειμμάτων σε ενέργεια, αξιοποίηση στερεών αποβλήτων και απολύμανση πόσιμου νερού και λυμάτων, ανάπτυξη και παραγωγή σύνθετων βιολογικών υλικών με ανακύκλωση διαφορετικών τύπων βιο-υπολειμμάτων κ.α.
Ο αμιγώς αγροτικός κλάδος, φυσικά, δεν «εξαιρείται» από την… τεχνολογική «μάχη» για την «πράσινη ανάπτυξη.
Εδώ, περιλαμβάνονται projects με αντικείμενα την Προηγμένη Έξυπνη Ρομποτική και την ολιστική εφαρμογή του Smart Agriculture 4.0 για την μείωση κόστους (π.χ. ελαχιστοποίηση δαπανηρών φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, νερού και ενέργειας) και την αύξηση της ποσότητας και της ποιότητας της συγκομιδής.
Δεν λείπουν δε, πλατφόρμες όπως για την ενίσχυση του αυτοματισμού για την μείωση της πολυπλοκότητας/βελτιστοποίηση της ιχνηλασιμότητας και τον έλεγχο ποιότητας των τροφίμων σε πραγματικό χρόνο, ή σε άλλες περιπτώσεις λύσεις για την δημιουργία δικτύου αγροτικών εκμεταλλεύσεων, την διασύνδεση παραγωγών/μικροκαλιεργητών με αγοραστές, λύσεις για παράταση της διάρκειας ζωής των φρέσκων τροφίμων, ιχνηλασιμότητα DNA σε τρόφιμα/ καλλυντικά, την ενεργοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στην γεωργία κ.λ.π.
Οι προτάσεις των τελευταίων –λίγων- ετών από πλευράς των νεοφυών τεχνολογικών εταιρειών είναι δεκάδες και σταδιακά δυναμώνουν οι προοπτικές περαιτέρω ενσωμάτωσης των λύσεων αυτών στις καθημερινές διαδικασίες ενός μεγάλου φάσματος επιχειρήσεων ή επαγγελματιών.
Η ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος και την διασφάλιση του ανάλογου «πράσινου» αποτυπώματος διατηρούνται πάντοτε στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και παράλληλα ενισχύεται η τάση για νέες και μεγαλύτερες επενδύσεις στην εγχώρια start up σκηνή για επιπλέον λόγους.
Η αναφορά στις συγκεκριμένες τεχνολογίες εξηγεί εύκολα το «γιατί»…