Η σημασία που δίνει η Ε.Ε. στα θέματα της βιωσιμότητας φάνηκε ξεκάθαρα και από την στάση που κράτησαν οι υπουργοί γεωργίας των χωρών, νωρίτερα μέσα στην χρονιά.

Ζητήθηκε, εν ολίγοις, εκ μέρους τους να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε αυτά τα ζητήματα κατά τον καθορισμό προτύπων ασφάλειας των τροφίμων για το διεθνές εμπόριο.

Όπως έχει αναφερθεί ήδη, στα συμπεράσματα τα οποία ενέκρινε το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, οι υπουργοί αναγνώρισαν τον καθοριστικό ρόλο της Επιτροπής του Κώδικα Τροφίμων (CAC) στη διευκόλυνση της μετάβασης σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων και επιβεβαίωσαν τη δέσμευση της Ε.Ε. για τήρηση υψηλών προτύπων και θεμιτών πρακτικών.

Σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί, ως μέλος της Επιτροπής του Κώδικα Τροφίμων, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραματίζει ρόλο ζωτικής σημασίας στη διασφάλιση της συμμόρφωσης των τροφίμων του διεθνούς εμπορίου με υψηλά πρότυπα ασφάλειας. Θεωρεί, συνεπώς, αναγκαία την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στα πρότυπα αυτά, τόσο για λόγους αμοιβαιότητας όσο και για να επιτευχθεί η μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων

Επιπλέον, πιο πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Η ισχύς των εμπορικών εταιρικών σχέσεων: μαζί για μια πράσινη και δίκαιη οικονομική ανάπτυξη», η οποία συνιστά το αποτέλεσμα έγκαιρης επανεξέτασης του σχεδίου δράσης 15 σημείων.

Πρόσθεσε δε, μεταξύ πολλών άλλων και ότι:

Η βιωσιμότητα αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες της Ε.Ε., όπως υπογραμμίζεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στις πρωτοβουλίες για αξιοπρεπή εργασία παγκοσμίως, σε συνδυασμό δε με τον ανοικτό χαρακτήρα και την αποφασιστικότητα αποτελούν τρεις πυλώνες της ευρύτερης στρατηγικής προσέγγισης της εμπορικής πολιτικής της Ε.Ε.

Η ΕΕ πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών στον τομέα της βιωσιμότητας. Η συνεργασία και η ανάληψη δράσης με εταίρους σε διμερές επίπεδο, καθώς και σε πλειονομερές και πολυμερές επίπεδο, είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη της πραγματικής αλλαγής.

Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να προωθεί μια συνεργατική προσέγγιση και να παρέχει κίνητρα και στήριξη, συμπεριλαμβανομένης, όπου απαιτείται, τεχνικής ή χρηματοδοτικής βοήθειας σε εμπορικούς εταίρους, ιδίως στις αναπτυσσόμενες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, στην προσπάθειά τους να συμμορφωθούν με τις δεσμεύσεις βιωσιμότητας. Ο αποτελεσματικός συντονισμός της Επιτροπής και των κρατών μελών όσον αφορά τα μέτρα στήριξης είναι αναγκαίος σε αυτό το πλαίσιο.

Αναγνώρισε, επίσης, το Συμβούλιο ότι οι εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. δεν αποτελούν αυτοτελή μέσα και ότι η αυτόνομη προσέγγιση της ΕΕ στον τομέα της περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, όπως αποτυπώνεται στην αναθεώρηση του κανονισμού της Ε.Ε. για το σύστημα γενικευμένων προτιμήσεων, λειτουργεί συμπληρωματικά προς τη διμερή, πλειονομερή και πολυμερή συνεργασία.