Οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες καλούνται να αποδείξουν την έμπρακτη συμβολή τους στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου που προωθεί την πράσινη ανάπτυξη, τη χρηστή διακυβέρνηση καθώς επίσης και την κοινωνική δικαιοσύνη. Διαφορετικά, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με … μειωμένα πακέτα αποδοχών.
Η πλειοψηφία των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών δήλωσε ότι είτε διαθέτει ήδη είτε εργάζεται προκειμένου να αποκτήσει ένα εταιρικό μοντέλο – πρόγραμμα που να συνδέει τις αμοιβές των εργαζομένων και τις επιδόσεις της εταιρείας με τα κριτήρια βιωσιμότητας ESG. Παρά την απουσία μια κοινής πολιτικής, ολοένα και περισσότερες τράπεζες αναφέρουν ότι ο τρόπος με τον οποίο καθορίζουν τις αμοιβές των εργαζομένων τους εξαρτάται πλέον σε μεγάλο βαθμό από τους στόχους της ESG.
Αυτό συμβαίνει διότι, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές υιοθετούν τα κριτήρια της ESG εντάσσοντάς τα οποία στις πολιτικές των εταιρειών που σχετίζονται με τις χρηματικές απολαβές. Οι αλλαγές αυτές αναμένονται να τεθούν σε ισχύ έως το τέλος του 2021. Η μέτρηση της βιωσιμότητας, ωστόσο, δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση γεγονός που παραδέχεται και η ίδια η χρηματοπιστωτική βιομηχανία. Οι αμοιβές των τραπεζιτών θα βασίζονται εν μέρει σε μια μεταβλητή που είναι πιο δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί από το κέρδος, η οποία όμως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διευκολύνει τη γενικότερη κατάσταση.
Στην HSBC Holdings Plc, για παράδειγμα, οι εκτελεστικοί διευθυντές θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της τράπεζας και να πείσουν τους πελάτες τους να πράξουν ακριβώς το ίδιο, διαφορετικά θα δουν σημαντική μείωση στα πακέτα πληρωμών τους. Είναι λογικό, οι τράπεζες να προβληματίζονται ως προς το πόσο καλά οι μετρήσεις ESG προωθούν στην πραγματικότητα τη χρηστή διακυβέρνηση, την κοινωνική δικαιοσύνη και έναν πιο πράσινο πλανήτη.
Αυτό συμβαίνει καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε τον πλανήτη τελειώνει. Δεν υπάρχουν λοιπόν, πλέον περιθώρια για λάθη όσον αφορά στην κλιματική κρίση, ούτε από τις επιχειρήσεις ούτε όμως, και από τους πολιτικούς. Ταυτόχρονα, η ίδια η χρηματοπιστωτική βιομηχανία υποστηρίζει ότι η μέτρηση των επιδόσεων ESG είναι γεμάτη αβεβαιότητα. Οι ρυθμιστικές αρχές γνωρίζουν καλά τις προκλήσεις. Μια έκθεση του 2019 από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών διαπίστωσε ότι ενώ οι τράπεζες προωθούσαν την πράσινη ανάπτυξη μέσω των εταιρικών πελατών τους (πράσινα δάνεια και ομόλογα), οι δικοί τους στόχοι, που συνδέονταν εν μέρει με τις αμοιβές, περιόρισαν την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τους κλιματικούς κινδύνους.