Στην κορυφή της ατζέντας της έχει θέσει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα της μεγάλης και σύνθετης πρόκλησης της εποχής μας, η εταιρεία – ηγέτης στην ελληνική ενεργειακή αγορά και ο μεγαλύτερος Έλληνας επενδυτής ΑΠΕ με σημαντική παρουσία στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των ΗΠΑ, είναι αποφασισμένος να συμμετέχει ενεργά στον παγκόσμιο κοινό στόχο: να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ανθρώπινης ζωής, οικοδομώντας κοινωνίες με βιώσιμη ανάπτυξη.
Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία, έχει ήδη σχεδιάσει και δρομολογήσει ένα τεράστιο επενδυτικό πλάνο στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας, το οποίο ξεπερνά τα 1,5 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η δράση της διευρύνεται και στην κυκλική οικονομία, συνδράμοντας και από αυτόν τον τομέα στην προστασία του περιβάλλοντος. Τα εν λόγω έργα αφορούν σε τεχνολογίες που φέρνουν τη νέα εποχή στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, μέσω σύγχρονων υποδομών, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των περιβαλλοντικών επενδύσεων του Ομίλου στα 1,7 δις. ευρώ.
Ειδικότερα, στο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνονται η ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 700 εκατ. ευρώ σε διάφορες περιοχές της χώρας, δύο σημαντικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με αντλησοταμίευση στην Κρήτη και την Αμφιλοχία, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 800 εκατ. ευρώ, καθώς και έργα – πρότυπα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, με την σχετική μονάδα για την Περιφέρεια Ηπείρου να είναι ήδη σε λειτουργία και τα έργα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου να ακολουθούν.
Αξίζει να σημειωθεί, εδώ, ότι ως ο μεγαλύτερος Έλληνας παραγωγός ενέργειας από ΑΠΕ με εγκατεστημένα 1.373 MW, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ το 2019 παρήγαγε 3.238.052 MWh καθαρής ενέργειας αποτρέποντας την έκκληση 2.374.323 τόνων C02 στην ατμόσφαιρα. Στο πλαίσιο της δράσης του για ένα βιώσιμο μέλλον μηδενικού άνθρακα, ο Όμιλος διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 430 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνολικά, ο Όμιλος διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στοχεύοντας στα 2.800 MW μέσα στη επόμενη πενταετία.
Υπέρ των υψηλότερων στόχων κλιματικής ουδετερότητας
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποτελεί τη μοναδική ελληνική εταιρεία που στηρίζει και συμμετέχει στην πρωτοβουλία 150 κορυφαίων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και επενδυτών – μεταξύ των οποίων οι Microsoft, IKEA, Deutsche Bank, Unilever, H&M, Google και Apple – για ένα μέλλον κλιματικής ουδετερότητας.
Στην ανοιχτή κοινή επιστολή που απέστειλαν Διευθύνοντες Σύμβουλοι επιχειρήσεων από όλη την Ευρώπη και το φάσμα της οικονομίας, με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, αποτυπώνεται η αποφασιστικότητά τους να συνεργαστούν με την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοιού, συνδιαμορφώνοντας μια φιλική προς το κλίμα και ταυτόχρονα αναγεννητική προοπτική ανάκαμψης. Έτσι, καλούν τους ηγέτες της Ευρώπης να υποστηρίξουν το φιλόδοξο στόχο που καθορίζεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.
«Η επίτευξη της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% το 2030 θα απαιτήσει εντατικές δράσεις σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Η μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνεισφορές από όλους τους κλάδους χωρίς καμία εξαίρεση. Ιδιαίτερα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να αναπτυχθούν σε σημαντικά μεγαλύτερη κλίμακα, προκειμένου να συμβάλουν αποφασιστικά στην επίτευξη του αυξημένου κλιματικού στόχου του 55% και, επίσης, να στηρίξουν και να προωθήσουν περαιτέρω τη βιομηχανική υπεροχή και πρωτοπορία της Ε.Ε. στις τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ένας αυξημένος στόχος ΑΠΕ για το 2030, υψηλότερος του 32% που ισχύει σήμερα, είναι αναγκαίος για να δώσει την απαραίτητη προοπτική, προβλεψιμότητα και επενδυτική ασφάλεια για την περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλους τους κλάδους και τομείς οικονομικής δραστηριότητας της Ε.Ε.» δηλώνει σχετικά ο CEO της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, κ. Μανώλης Μαραγκουδάκης.
Η Σούδα και ο Άη Στράτης «πρασινίζουν»
Επενδύοντας συστηματικά εδώ και 25 χρόνια στην παραγωγή καθαρής ενέργειας και στηρίζοντας με επιμονή τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, η εταιρεία προχώρησε σε μία πολύ σημαντική και πρωτοποριακή πρωτοβουλία. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, θα μετατραπεί σε «πράσινη» εγκατάσταση, καλύπτοντας τις ανάγκες του κατά 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, χάρη σε μια δωρεά της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Έτσι, η 115 Π.Μ. στη Σούδα θα είναι από τις πρώτες εγκαταστάσεις παγκοσμίως που θα λάβουν τις πιστοποιήσεις Net Zero Energy Airport και Νet Zero Carbon Emissions Airport, ενώ το ετήσιο όφελος από την πλήρη απαλλαγή της Μονάδας από το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και κάλυψης των αναγκών θέρμανσης, θα ξεπεράσει τις 400.000 ευρώ.
Παράλληλα, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανέλαβε ένα εξίσου πολύ σημαντικό έργο: να μετατρέψει τον Άη Στράτη, στο Βόρειο Αιγαίο, σε «πράσινο» νησί, με τη δημιουργία ενός συστήματος ενεργειακής αυτονομίας και τηλεθέρμανσης που θα καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης του οικισμού. Συγκεκριμένα, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανακηρύχθηκε μειοδότης στο διαγωνισμό του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) για το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 7,7 εκ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών κατασκευής του υβριδικού συστήματος και υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης για 12 έτη. Το έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός υβριδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο νησί του Αγ. Ευστρατίου, που θα αποτελείται από μία ανεμογεννήτρια, έναν φωτοβολταϊκό σταθμό, συσσωρευτές αποθήκευσης και Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Ελέγχου. Στόχος είναι η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού σε ποσοστό μεγαλύτερο από 85% και παράλληλα η μεγιστοποίηση της κάλυψης των αναγκών του οικισμού σε θέρμανση και σε θερμό νερό χρήσης, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι γι’ αυτό το έργο, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα συνεργαστεί με την Tesla, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός του Έλον Μασκ θα είναι ο προμηθευτής των συσσωρευτών που θα χρησιμοποιήσει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από την υβριδική μονάδα ΑΠΕ που θα εγκατασταθεί στο νησί.
Επιπλέον, στο εν λόγω πρότζεκτ η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα έχει ως προμηθευτές και τη θυγατρική στην Ελλάδα της γερμανικής Enercon για τον εξοπλισμό της ανεμογεννήτριας, την ελληνική εταιρεία «Σταυρόπουλος Α.Ε.» για τον φωτοβολταϊκό σταθμό, την εξειδικευμένη σε έργα τηλεθέρμανσης ΤΕΚ Θεσσαλονίκης, τη Schneider Electric για τους μετασχηματιστές χαμηλής και μέσης τάσης καθώς και την ΠΡΟΤΑΣΙΣ Α.Ε. για κεντρικό σύστημα ελέγχου ενέργειας.