Sponsored content
Η ανάπτυξη της υποδομής οπτικών ινών στην Ελλάδα είναι καταλύτης για την ψηφιακή μεταμόρφωση της χώρας, επιφέροντας σημαντικές βελτιώσεις τόσο στην καθημερινή ζωή των πολιτών όσο και στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Οι υψηλές ταχύτητες και η μεγάλη αξιοπιστία που προσφέρουν οι οπτικές ίνες ενισχύουν την πρόσβαση σε προηγμένες υπηρεσίες διαδικτύου, διευκολύνοντας υπηρεσίες, όπως την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την τηλεργασία, την ψηφιακή υγεία, τις έξυπνες εφαρμογές, και ανοίγοντας νέους δρόμους για επιχειρηματική ανάπτυξη και καινοτομία.
Ωστόσο, παρότι η χώρα μας εμφανίζεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με την ταχύτερη αύξηση μεταξύ 2021 και 2022 στην κάλυψη κτηρίων με δίκτυο οπτικών ινών έως τον συνδρομητή (Fiber To The Home), απομένει σημαντικό έδαφος προς την πλήρη κάλυψη και χρήση της τεχνολογίας αυτής.*
Υπάρχει με άλλα λόγια ακόμη μεγάλο περιθώριο για επενδύσεις και επέκταση της δικτυακής υποδομής, έως ότου επιτευχθεί η πλήρης ψηφιακή μετάμορφωση της χώρας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην Ελλάδα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της, αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανταγωνιστική μελλοντική ανάπτυξη και την προσέλκυση πολλών ακόμα επενδύσεων, οι οποίες κατά κύριο λόγο βασίζονται στη γρήγορη και ασφαλή μετάδοση δεδομένων. (5G, datacenters, Internet of Things)
Παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, η χώρα μας αντιμετωπίζει μία σημαντική πρόκληση: την έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και ειδικότερα στην τεχνολογία οπτικών ινών. Αυτό το κενό δυναμικού αποδεικνύεται μέχρι στιγμής μεγάλο εμπόδιο στην ταχεία και αποτελεσματική υλοποίηση νέων έργων.
Εν μέσω αυτής της πρόκλησης, η Phoenix Engineering έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό και σύγχρονο κέντρο εκπαίδευσης, προσφέροντας στους τεχνικούς την ευκαιρία να εκπαιδευτούν, να εξειδικευτούν και να πιστοποιηθούν στις τεχνολογίες υλοποίησης υποδομών νέας γενιάς. Το κέντρο παρέχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατάρτισης, συνδυάζοντας τη θεωρητική διδασκαλία με την πρακτική εφαρμογή, προετοιμάζοντας τους επαγγελματίες για τις απαιτήσεις του σύγχρονου και του μελλοντικού ψηφιακού κόσμου. Παράλληλα, η Phoenix συνεχίζει να δημιουργεί τουλάχιστον 100 νέες θέσεις μόνιμων τεχνικών κάθε χρόνο, ενώ έχει ήδη αναπτύξει συνεργασίες με πολλές επαγγελματικές και τεχνικές σχολές σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στην προσέλκυση νέων ταλέντων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, παρέχοντάς τους πληροφορίες και καθοδήγηση σχετικά με τις ευκαιρίες καριέρας που προσφέρει ο κλάδος.
Μέσω της ενίσχυσης του εκπαιδευτικού και επαγγελματικού δυναμικού στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η Phoenix Engineering συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ελλάδας. Η πρωτοβουλία αυτή όχι μόνο καλύπτει το υφιστάμενο κενό ειδικευμένου προσωπικού, αλλά ενισχύει επίσης την ψηφιακή οικονομία, καθώς και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Με αποφασιστικότητα, αφοσίωση και επενδύσεις στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, η Ελλάδα μπορεί να οικοδομήσει ένα δυνατό και ανθεκτικό ψηφιακό μέλλον, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες των υποδομών νέας γενιάς.
* Πηγή δεδομένων: FTTH Council Europe’s Market Intelligence Committee, Market Panorama 2023, Ενημέρωση Σεπτεμβρίου 2022