Η επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων του Ψηφιακού Μετασχηματισμού για τον δημόσιο τομέα αποτελεί την μια όψη του ιδίου νομίσματος. Και πράγματι, το 2024 θεωρείται από πολλούς ως η χρονιά κατά την οποία θα τρέξουν με ταχύτερους ρυθμούς (μετά από τις καθυστερήσεις που, για διάφορους λόγους, διαπιστώθηκαν) τα μεγάλα projects, αθροιστικής αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν ήδη δημοπρατηθεί σε διάφορους διαγωνισμούς, με ότι αυτό θα σημαίνει φυσικά και για την απορρόφηση των κονδυλίων του RRF.
Οι επιχειρηματίες του κλάδου της πληροφορικής κοιτούν όμως πάντα μπροστά. Εκτός από το σήμερα, υπάρχει και το αύριο. Εκτός από το τώρα, είναι και το μετά.
Η επόμενη μέρα, δηλαδή. Τους προηγούμενους μήνες, πληροφορίες ήθελαν υψηλόβαθμα στελέχη ισχυρών ομίλων να έχουν προωθήσει προς τους αρμόδιους φορείς σχετικό αίτημα, για την ένταξη στον κρατικό προϋπολογισμό του κόστους συντήρησης των έργων, το οποίο κάποιοι υπολογίζουν ακόμα και στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως ή και πάνω από αυτό το ποσό.
Το θέμα είχε τεθεί πριν από λίγο καιρό και κατά τη διάρκεια συνεδρίου του ΣΕΠΕ από αρμόδια στελέχη, αλλά και εκπροσώπους εταιρειών του κλάδου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως πρόκληση την συντήρηση των έργων που υλοποιούνται αυτή την εποχή.
Προσδιορίστηκε δε το αντίστοιχο κόστος σε ένα ποσοστό κοντά στο 15% επί του budget των έργων, με την επισήμανση ότι θα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλοι πόροι για να επιτευχθεί η συντήρησή τους, όταν πια θα είναι έτοιμα και θα τρέχουν.
«Να γίνει κατανοητό ότι τα έργα πληροφορικής δεν είναι κάτι το οποίο φτιάχνεις και παράγει συνέχεια. Χρειάζεται, οι δαπάνες για την συντήρηση των πληροφοριακών συστημάτων να ενσωματωθούν στον πυρήνα των δαπανών του δημοσίου», ήταν μια χαρακτηριστική φράση.
«Πρέπει να κοιτάξουμε την επόμενη ημέρα, όταν πλέον οι χρηματοδοτήσεις αυτές, κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν θα είναι πλέον διαθέσιμες σε αυτή την έκταση και σε αυτόν τον όγκο», ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, στέλεχος τεχνολογικής εταιρείας.
Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και η έγκαιρη εκτέλεση και παράδοση των ψηφιακών έργων σαφώς θεωρείται τούτη τη στιγμή ως η πρώτη προτεραιότητα.
Ωστόσο υπάρχει όπως προαναφέρθηκε και η άλλη όψη του νομίσματος, που αφορά όχι μόνο τον δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, όπου ανάλογος αριθμός δισεκατομμυρίων ευρώ επενδύεται σε έργα Ψηφιακού Μετασχηματισμού από εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.
Σε Γενική Συνέλευση εισηγμένης της πληροφορικής είχε τονιστεί, για παράδειγμα, ότι στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων της, συνολικής αξίας πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, η διοίκηση της συμπεριέλαβε και τα συμβόλαια συντήρησης (ενδεικτικά και σε αναγωγή π.χ. 5ετίας) που έχει συνάψει με διάφορες εταιρείες ή οργανισμούς, που προχωρούν σε ψηφιακή μετάβαση.
Σε αντίστοιχη συνέλευση άλλου, επίσης εισηγμένου ομίλου, πληροφορικής ειπώθηκε ότι μαζί με τα έργα που υπογράφονται με τράπεζες, τηλεπικοινωνιακούς φορείς, ενεργειακούς «παίκτες» κ.λπ. διεκδικούνται εκ παραλλήλου και συμβόλαια συντήρησης.
Σε μια τρίτη περίπτωση, επικεφαλής μη εισηγμένης, ισχυρής εταιρείας του κλάδου εξέπεμψε στο ίδιο μήκος κύματος με τους προηγούμενους, λέγοντας πρόσφατα ότι θεωρείται απαραίτητη η χάραξη στρατηγικής στον τομέα της συντήρησης των ψηφιακών έργων.
Ανέφερε μεν ότι τα δισ. των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης δίνουν μια ώθηση στην οικονομία και τον κλάδο ειδικότερα, μετά την πανδημία, για έργα που δημιουργούν μια παρακαταθήκη για το μέλλον, αλλά παρατήρησε ταυτόχρονα και εκείνος ότι προέχει ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός μακρόπνοου πλάνου, το οποίο θα περιλαμβάνει και την συντήρησή τους.
Διαβάστε ακόμη
Φορολογικές δηλώσεις 2024: Νέοι κωδικοί στο Ε3 – Ποιους αφορούν
Εθνική Τράπεζα: Νέο ομόλογο €5 εκατ. και πρόταση εξαγοράς για ομολογίες Tier 2 €400 εκατ.
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ