Ο μεγάλος «μαραθώνιος» του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας άρχισε πριν από μια περίπου 4ετία. Λίγο απότομα και βίαια είναι αλήθεια, μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας με τους ρυθμούς του να επιταχύνονται σταδιακά και σήμερα ουσιαστικά να έχει εισέλθει στην τελική του ευθεία.
Παρά τις πολλές προκλήσεις που αντιμετώπισαν (και εξακολουθούν να το κάνουν, σε κάποιες περιπτώσεις) οι τεχνολογικές εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται στην υλοποίηση εκατοντάδων ψηφιακών έργων για τον δημόσιο τομέα, χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε διαγωνισμούς αθροιστικής αξίας μερικών δισ. ευρώ, ο απολογισμός θεωρείται θετικός.
Οι προσεχείς μήνες θα προσφέρουν τη δυνατότητα για περισσότερα συμπεράσματα, καθώς ορισμένες καθυστερήσεις, για διάφορους λόγους, έφεραν «πίσω» μερικά μεγάλα projects, ενώ από τους αρμόδιους φορείς έμεινε ανοικτό το ενδεχόμενο να μείνει «εκτός» ένας μικρός αριθμός.
Το βέβαιο είναι ότι η χώρα πραγματοποίησε «άλματα» στην «κούρσα» της ψηφιοποίησής της, με τους ομίλους πληροφορικής και τους «παίκτες» των τηλεπικοινωνιών που συμμετέχουν στην εκτέλεση έργων ICT, να δουλεύουν ακατάπαυστα. Με την πεποίθηση ότι ο «ψηφιακός μαραθώνιος» θα ολοκληρωθεί στην… ώρα του και χωρίς προβλήματα, πολλές από τις τεχνολογικές εταιρείες εξετάζουν ήδη το πώς θα κινηθούν στην «επόμενη μέρα» του RRF.
Πέντε τουλάχιστον λόγοι εξασφαλίζουν τα έσοδα τους για το μέλλον, εγγύς ή απώτερο, με δεδομένο ότι η πρόοδος της τεχνολογίας δεν σταματά και σε αυτήν βασίζεται η ανάπτυξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων.
Ένας λόγος είναι ότι αρκετοί σημαντικοί διαγωνισμοί συνεχίζουν να τρέχουν και χωρίς να υπολογίζεται προς το παρόν το ενδεχόμενο παρατάσεων, εκτιμάται ότι τα αντίστοιχα έργα θα φέρουν το… χρήμα που πρέπει στα ταμεία τους. Γενικότερα, επικρατεί η άποψη πώς θα βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος για να μην μείνει τίποτα «στη μέση».
Ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων
Η ζήτηση παραμένει, ταυτόχρονα, υψηλή και από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα, με τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό πολλών χιλιάδων επιχειρήσεων κάθε μεγέθους και κάθε κλάδου να αποτελεί ένα στοίχημα διαρκές.
Προβλέψεις στελεχών της αγοράς πληροφορικής μιλούν για τριπλασιασμό της αξίας της «πίτας» του business software από 300-400 εκατ. ευρώ, σε 900 εκατ. ευρώ-1,2 δισ. ευρώ εντός 3-4 ετών.
Από τον περασμένο μόλις Δεκέμβριο άλλωστε και μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου είχε ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης για τον Β’ κύκλο του Προγράμματος «Ψηφιακά Εργαλεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», σύμφωνα με ανακοίνωση της Κοινωνίας της Πληροφορίας Μ.Α.Ε., φορέα υλοποίησης του προγράμματος.
Το πρόγραμμα, όπως είχε αναφερθεί, εκπονήθηκε με στόχο να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την απόκτηση νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, μέσω της παροχής επιταγών (vouchers) για την αγορά ή τη μίσθωση αυτών. Με προϋπολογισμό 42 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα τέθηκε σε υλοποίηση στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGeneration EU, στοχεύοντας στην ψηφιακή ωρίμανση, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι 64.300 MμΕ επιχειρήσεις θα λάβουν vouchers για την απόκτηση νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.
Στις επιλέξιμες κατηγορίες ψηφιακών προϊόντων/υπηρεσιών συμπεριλήφθηκαν:
- Ψηφιακές λύσεις, υπηρεσίες και λογισμικό που σχετίζονται με τη βελτίωση της λειτουργίας της επιχείρησης (invoicing, HR related, tracking, IoT, BI, cloud platforms, κ.ά.).
- Ψηφιακές λύσεις, υπηρεσίες και λογισμικό που σχετίζονται με την απομακρυσμένη εργασία (remote working).
- Ψηφιακές λύσεις, υπηρεσίες και λογισμικό που σχετίζονται με την ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου (marketing automation, digital campaign management, 3PL, couriers, κ.ά.).
- Λογισμικά Ειδικών Κατηγοριών Επιχειρήσεων (Συμβολαιογραφικά Γραφεία, Γραφεία Δικαστικών Επιμελητών).
- Ψηφιακές λύσεις, υπηρεσίες και λογισμικό που σχετίζονται με την ασφάλεια και εμπιστοσύνη (SOC service, access management, backup solutions, κ.ά).
- Ψηφιακός Εξοπλισμός (φορητά tablets, laptops, notebooks, servers, εκτυπωτές, κ.ά.).
- Συμπληρωματικός Εξοπλισμός (ποντίκι, πληκτρολόγιο, οθόνη, ηχεία, εξαρτήματα, κ.ά.).
- Συμπληρωματικές Υπηρεσίες (εγκαταστάσεις, ρυθμίσεις, εκπαιδεύσεις, συμβουλευτική υποστήριξη, κ.ά.).
Ανεκτέλεστο, εξωστρέφεια, συντήρηση
Τα υψηλά ανεκτέλεστα συμβασιοποιημένων έργων αγγίζουν τα 2-2,5 δισ. ευρώ για τις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένων των διαγωνισμών δημοσίου, τα συμβόλαια με πελάτες του ιδιωτικού τομέα, αλλά για ορισμένους ομίλους και αυτά για συνεργασίες από το εξωτερικό.
Μόνο οι δυο ισχυρότερες επιχειρήσεις πληροφορικής στην Ελλάδα «κουβαλούν» ένα «απόθεμα» κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ, ποσό εκ του οποίου τα έσοδα που αναμένεται να προέλθουν από έργα στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι φτάνουν στο 50% αυτού του μεγέθους.
Αν προστεθεί το ανάλογο ανεκτέλεστο των τηλεπικοινωνιακών ομίλων της χώρας από τη συμμετοχή τους σε έργα ICT, ο πήχης ανεβαίνει πιο ψηλά. Για έργα τα οποία θα τους «φέρουν δουλειά» για μερικά χρόνια.
Σε συνδυασμό φυσικά και με τον τέταρτο παράγοντα αισιοδοξίας για την «επόμενη μέρα» των εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας στην Ελλάδα.
Την εξωστρέφειά τους. Ο ένας μετά τον άλλο, όμιλοι πληροφορικής προσπαθούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, με απτά αποτελέσματα. Μια πέμπτη παράμετρος αισιοδοξίας είναι η συντήρηση των ψηφιακών έργων, που δεν έχει πέσει ακόμα καλά, καλά στο τραπέζι ως σχέδιο. Ωστόσο επιχειρηματίες του κλάδου της πληροφορικής δεν κρύβουν ότι ο αντίστοιχος προϋπολογισμός δεν αποκλείεται να κυμανθεί μεταξύ 750 εκατ. ευρώ-1 δισ. ευρώ, με προϋπόθεση να καταστρωθεί συγκεκριμένη στρατηγική, με αντίστοιχο πλάνο, για αυτό το κομμάτι.