Πώς ένα γραφείο που έχει γίνει γνωστό για το πώς διαχειρίζεται μικρά διαμερίσματα 20 και 30 τετραγωνικών σε λαϊκές περιοχές της Αθήνας έφτασε να αξιολογηθεί ως Νο1 διεθνώς.
Το Monocle ιδρύθηκε το 2007 από τον Tyler Brûlé, έναν Καναδό επιχειρηματία, πρώην αρθρογράφο των Financial Times και ιδρυτή του περιοδικού Wallpaper. Επικεντρώνεται σε άρθρα διεθνούς πολιτικής, επιχειρηματικότητας, πολιτισμού, ταξιδιών και design, έχει μεγάλη επιρροή και διαμορφώνει τάσεις.
Tα παγκόσμια βραβεία design του Monocle
Η λίστα του περιοδικού περιλαμβάνει 50 βραβεία design για ανθρώπους και έργα που επιδιώκουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και τα σπίτια, τις υπηρεσίες και τις πόλεις μας και που βοηθούν στη δημιουργία κοινοτήτων -κάτι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα μετά την πανδημία.
Για αυτήν την 4η έκδοση των ετήσιων βραβείων, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η ομάδα του Monocle σάρωσε τον κόσμο για να βρει όσους θέτουν νέα σημεία αναφοράς. Τα βραβεία παρουσιάζονται χωρίς ιδιαίτερη σειρά και περιλαμβάνουν έργα από έξι ηπείρους και 31 χώρες. Μεταξύ των νικητών είναι μια πρόσφατα αναπτυγμένη γραμματοσειρά για τη Δυτικοαφρικανική διάλεκτο, μια έξυπνη ενημέρωση αεροπορικής εταιρείας, ένα νέο ποδήλατο από την Ελβετία και μια έκδοση από τη Χιλή. Στoυς Point Supreme τους εντυπωσίασε, μεταξύ άλλων, η χρήση των χρωμάτων στα διαμερίσματα, μια τακτική που ανέπτυξε το αρχιτεκτονικό γραφείο για να διαχειριστεί το χαμηλό budget των έργων που αναλάμβαναν μέσα στην Ελληνική κρίση. Επικοινωνήσαμε με τους αρχιτέκτονες αμέσως μετά τη βράβευση τους και μας δήλωσαν:
“Ήταν μια έκπληξη για εμάς η διάκριση από το Monocle γιατί δεν πρόκειται για ένα βραβείο για το οποίο κάνεις αίτηση. Αυτοί παρακολουθούν όλον τον κόσμο για ενδιαφέροντα πράγματα και projects. Σε σχέση πάντα με την πόλη, τις κοινότητες, τους ανθρώπους, αφού πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανθρωποκεντρικό περιοδικό. Δεν είναι το design το θέμα τους, αλλά ο άνθρωπος και αυτό είναι το ενδιαφέρον με αυτούς. Επομένως παρακολουθούν και ετοιμάζουν τη λίστα με τους διακριθέντες κατόπιν δικής τους έρευνας και έγιναν όλα χωρίς εμείς να γνωρίζουμε κάτι”, είπε ο Κωνσταντίνος Πανταζής, ιδρυτικό στέλεχος του γραφείου μαζί με τη Μαριάννα Ρέντζου.
Πάνω στη σχέση με το διεθνές media brand συμπλήρωσε: “Τώρα εμείς και το Monocle έχουμε μια ιστορία, έχουν βάλει ένα σπίτι που έχουμε σχεδιάσει στα Πετράλωνα σε ένα βιβλίο με σπίτια από όλον τον κόσμο που θεωρούν πολύ σημαντικά. Τους γνωρίσαμε στην Αθήνα που μας είχαν επιλέξει ως ομιλητές στο “Quality of life conference” ενώ είχαν επιλέξει να κάνουν το VIP dinner στο σπίτι μας στα Πετράλωνα. Έτσι μετέτρεψαν το σπίτι σε εστιατόριο για ένα βράδυ. Είχαν προσκληθεί 40 σημαντικοί άνθρωποι ανάμεσά τους ο δήμαρχος, η πρόεδρος του ΕΜΣΤ, σχεδόν όλοι οι πρεσβευτές αλλά και διακεκριμένοι δημοσιογράφοι. Είχε γίνει μια πολύ ωραία επιλογή ανθρώπων. Μου αρέσει το περιοδικό που δίνει βαρύτητα στην πόλη και ό,τι έχει αυτή να προσφέρει στον άνθρωπο”.
Συνέδριο ΕΣΩ
Ο Κωνσταντίνος Πανταζής των Point Supreme θα συμμετέχει ως ομιλητής στο μεγάλο συνέδριο αρχιτεκτονικής και design ΕΣΩ που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής στις 22 Μαΐου 2024 με κεντρική θεματική “ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΓΗ: Φύση, Υλικά, Βιωσιμότητα & Τεχνητή Νοημοσύνη”. Καλώς ορίσατε ξανά, “Πίσω στη Γη”! Θέμα του θα είναι η “τέχνη της προσαρμογής”.
Στους διοργανωτές του συνεδρίου έδωσε την παρακάτω περίληψη με το τι θα παρουσιάσει: “Είναι επιτακτική η ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ασκούμε την αρχιτεκτονική σήμερα, και να εφεύρουμε νέους τρόπους να βλέπουμε και να ζούμε τις πόλεις μας. Να εκπαιδευτούμε στο να αντιμετωπίζουμε το δομημένο μας περιβάλλον με γενναιοδωρία και αισιοδοξία. Ο σχεδιασμός να είναι ευέλικτος και περιεκτικός, και να βασίζεται σε ό,τι υπάρχει ήδη, καθιστώντας τις συμβατικές μορφές ιεράρχισης περιττές και απορρίπτοντας συμβάσεις κλίμακας. Μια ριζικά νέα αρχιτεκτονική που μεταμορφώνει, περιλαμβάνοντας την ανακύκλωση στοιχείων και πρακτικές του χειροποίητου. Έναν αρχιτεκτονικό πολιτισμό συνδεδεμένο στενά με βιωμένους χώρους και το πώς αυτοί εξελίσσονται και με την κοινωνική πραγματικότητα του χώρου. Μια τέτοια προσέγγιση ‘προσαρμοστικής επαναχρησιμοποίησης’ σε πολλές κλίμακες θέτει την αρχιτεκτονική ώς “τέχνη της προσαρμογής”. Η ιστορία, η παράδοση, το τοπικό, η οικειότητα της ελληνικότητας και ο υπαίθριος βίος είναι πολύτιμα εργαλεία προς έναν νέο, πιο ταπεινό σύγχρονο τρόπο ζωής, πιο κοντά στη γη και σε λαϊκούς τρόπους διαβίωσης, αξιοποιώντας όμως τις σύγχρονες αστικές πυκνότητες και την ευρέως διαδεδομένη τεχνολογία”.
www.pointsupreme.com