Η συλλογή με τις λαμπερές και εντυπωσιακές τιάρες μιας μακράς ιστορικής παράδοσης.
Με αφορμή τα γενέθλια της Αννας-Μαρίας, συζύγου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, που έγινε 77 ετών, αποκαλύπτεται το περιεχόμενο της μεγάλης συλλογής που ακολουθεί τα μέλη της οικογένειας για αιώνες. Οπως και όλοι οι βασιλικοί οίκοι της Ευρώπης, ο ελληνικός διαθέτει εξίσου εντυπωσιακά κομμάτια στις συλλογές τους, όπου πρωταγωνιστούν οι τιάρες με τους ανεκτίμητους πολύτιμους λίθους και τη βαριά ιστορία.
H τιάρα με τα ρουμπίνια
Η ιστορία της Ruby Parure ξεκινά από την βασίλισσα Όλγα. Μετά τον γάμο της με τον βασιλιά Γεώργιο Α΄ το 1867, φημολογείται ότι εκείνος κάθε χρόνο αγόραζε για την επέτειό τους ένα ρουμπίνι σε βαθύ κόκκινο χρώμα. Τελικά, όλοι αυτοί οι πολύτιμοι λίθοι επιλέχθηκαν για να στολίσουν μια τιάρα που θα θύμιζε ένα δάφνινο στεφάνι και θα συμβόλιζε την αρχαία Ελλάδα. Η τιάρα με τα χρόνια έφτασε στην κατοχή της βασίλισσας Φρειδερίκης και εκείνη με την σειρά της την χάρισε στη νύφη της, πριγκίπισσα Άννα-Μαρία, την ημέρα του γάμου της με τον Κωνσταντίνο, το 1964.
Η αιγυπτιακή τιάρα
Το 1905, ο Δούκας και η Δούκισσα του Connaught επισκέφθηκαν την Αίγυπτο. Εκεί η μεγαλύτερη κόρη τους, η πριγκίπισσα Μαργαρίτα, ερωτεύτηκε τον διάδοχο της Σουηδίας Γκούσταφ ΣΤ΄ Αδόλφο τον οποίο και παντρεύτηκε την ίδια χρονιά. Ως γαμήλιο δώρο κι επειδή η γνωριμία έγινε στην χώρα του, ο Khedive, κυβερνήτης της Αιγύπτου και του Σουδάν, για να τιμήσει το ζευγάρι ανέθεσε στον Cartier να κατασκευάσει μια τιάρα από πλατίνα και διαμάντια. Δυστυχώς, η πριγκίπισσα Μαργαρίτα δεν πρόλαβε να τη χαρεί για πολύ γιατί πέθανε ξαφνικά το 1920. Την τιάρα την κληρονόμησε η βασίλισσα Ingrid της Δανίας, η μητέρα της Αννας Μαρίας, η οποία την φόρεσε στον γάμο της στην Αθήνα το 1964 όπως και η κόρη της Αλεξία στη συνέχεια.
Η σμαραγδένια τιάρα
Τα κοσμήματα που συνθέτουν το Greek Emerald Parure δόθηκαν αρχικά στη Μεγάλη Δούκισσα Όλγα, εγγονή του Νικολάου Α΄ της Ρωσίας, όταν εκείνη παντρεύτηκε τον βασιλιά Γεώργιο Α΄ της Ελλάδας, σε ηλικία μόλις16 ετών. Χρόνια αργότερα ο εγγονός της, βασιλιάς Γεώργιος ο Β’ και η σύζυγός του η βασίλισσα Ελισάβετ, μετέτρεψαν τα σμαράγδια σε μια εντυπωσιακή τιάρα με ένα διαμαντένιο “Ε” (από το αρχικό της όνομα) ανάμεσα στα σμαράγδια. Η βασίλισσα Φρειδερίκη της Ελλάδας με την σειρά της την έδωσε στη 18χρονη πριγκίπισσα Άννα-Μαρία, η οποία φόρεσε την τιάρα στα πρώτα επίσημα πορτρέτα της πριν από το γάμο της με τον Κωνσταντίνο.
Η σουηδική τιάρα-αντίκα με τα διαμάντια και τα μαργαριτάρια
Αυτή η τιάρα, κάποτε ανήκε στη βασίλισσα Βικτώρια της Σουηδίας, την προγιαγιά της Αννας Μαρίας. Αρχικά τα κοσμήματα ήταν να χρησιμοποιηθούν για να κοσμούν το κορσάζ -το τριγωνικό μέρος κάτω από το μπούστο, των φορεμάτων της εποχής. Η εγγονή της βασίλισσας Βικτώρια, Ίνγκριντ της Δανίας, κληρονόμησε το κορσάζ και το μετέτρεψε σε τιάρα χαρίζοντάς το μετά στην κόρη της πριγκίπισσα Άννα-Μαρία την ημέρα των 18ων γενεθλίων της. Το διαμαντένιο και μαργαριταρένιο κειμήλιο της οικογένειας έχει φορεθεί από την Marie-Chantal, την Tatiana Blatnik και τη Nina Flohr στις αντίστοιχες ημέρες των γάμων τους.
Η ρωσικού στυλ τιάρα Miller Fringe
Η τιάρα Miller Fringe είναι μια σχετικά νέα προσθήκη στα ελληνικά βασιλικά θησαυροφυλάκια κοσμημάτων, η οποία φέρεται να αγοράστηκε σε δημοπρασία από τους δισεκατομμυριούχους γονείς της Marie-Chantal. Η διαμαντένια τιάρα είχε φορεθεί μόνο από τη Marie-Chantal μέχρι που η κόρη της, η πριγκίπισσα Ολυμπία, έλαμψε με αυτήν στα 50ά γενέθλια του διαδόχου του θρόνου Φρέντερικ της Δανίας στην Κοπεγχάγη. Οι φήμες λένε ότι η τιάρα δόθηκε στην Μαρία Ολυμπία ως δώρο βάπτισης από τους παππούδες της.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image