Εναλλακτικές προτάσεις που με την προσθήκη κάποιων έξυπνων αξεσουάρ κάνουν τη διαφορά.

Σύμφωνα με τον Karl Lagerfeld, «φορώντας ένα μικρό μαύρο φόρεμα ποτέ καμία γυναίκα δεν μπορεί είναι υπερβολικά ή ακατάλληλα ντυμένη». Έχει μια δόση αλήθειας; Ναι. Το έχουμε βαρεθεί; Λιγάκι. Αν ωστόσο θέλουμε να παίξουμε εκ του ασφαλούς και ανακατευτούμε με το πλήθος, τότε σίγουρα ναι, καθώς το μικρό μαύρο φόρεμα είναι (τις περισσότερες φορές) το καλύτερο μέσο για να το καταφέρουμε. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό κομμάτι της γυναικείας γκαρνταρόμπας και αποτέλεσε τη βάση για πολλές εμφανίσεις στην ιστορία της μόδας που έχουν χαραχτεί στη μνήμη του αιώνιου, κομψού στυλ. Αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς: μερικές γυναίκες έχουν έρθει σε αυτό τον κόσμο για να ξεχωρίσουν. Γεννήθηκαν με γκλίτερ στις φλέβες τους, βαριούνται τις κοινότυπες εμφανίσεις και αναζητούν εναλλακτικές για το παλιό, καλό little black dress.

Τί φοράει μια γυναίκα όταν δεν της ταιριάζει το μικρό μαύρο φόρεμα
Photo: @giorgioarmani/Instagram

Επανεξετάζοντας το μικρό μαύρο φόρεμα
Το μικρό μαύρο φόρεμα θεωρείται το ιερό δισκοπότηρο της μόδας από τότε που η Coco Chanel υπερασπίστηκε την ιδέα το 1926, προσφέροντάς το ως εναλλαγή στα πιο επίσημα, πιο πολύχρωμα φορέματα που ήταν δημοφιλή εκείνη την εποχή. Η αμερικανική Vogue υποστήριξε την ιδέα της Chanel συγκρίνοντάς το με το αυτοκίνητο Ford, ανακηρύσσοντας έτσι το μικρό μαύρο φόρεμα ως το διαχρονικό, απαραίτητο και ελκυστικό απόκτημα, όπως ακριβώς ήταν το Model T, της Ford, στη αγορά των αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τη Bίβλο της μόδας, το μικρό μαύρο φόρεμα είναι «ένα είδος στολής για όλες τις γυναίκες με υψηλή αισθητική», ενώ ο σχεδιαστής Christian Dior το αποκάλεσε «απαραίτητο» καθώς συνδυάζει την πρακτικότητα με την κομψότητα.
Όποιος είχε αμφιβολίες μπορούσε απλώς να δει την Audrey Hepburn στο “Breakfast at Tiffany’s” ή την Jackie Kennedy που προτίμησε ένα κομψό μικρό μαύρο φόρεμα σχεδιασμένο από τον Oleg Cassini για το επίσημο πορτρέτο της οικογένειας Kennedy ή την πριγκίπισσα Diana, που φορώντας το διάσημο “revenge dress”, έδωσε μία άλλη, πιο σέξι εκδοχή του απόλυτου little black dress. Σε αυτό το σημείο, το ρούχο ήταν τόσο διαδεδομένο που απέκτησε το δικό του ακρωνύμιο: LBD.

Το θέμα είναι πως δεν αρέσει σε όλους το LBD. Υπάρχουν γυναίκες που δεν αγαπούν καν τα φορέματα. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Ας απαλλάξουμε το LBD από τη βαρύτητα του τίτλου και ας το σκεφτούμε για μια στιγμή ως ένα βασικό κομμάτι της γυναικείας γκαρνταρόμπας. Με τι θα μπορούσαμε να το ανταλλάξουμε; Θα διατηρήσουμε το “ήθος” του, δηλαδή την ιδέα ότι είναι ένα απλό, καλοσχεδιασμένο και εύκολο ρούχο, με υπέροχη γραμμή που μπορεί να πάει σχεδόν σε κάθε περίσταση. Αυτό που μπορεί να αφαιρεθεί από το LBD είναι ο περιορισμός του χρώματος.
Και ποια θα μπορούσε να είναι η αντιστοιχία ή το ισοδύναμό του; Ίσως ένα μικρό σκούρο μπλε φόρεμα. Ή ένα σε απόχρωση ιβουάρ ή μπεζ. Μπορεί να μην είναι καν φόρεμα, αλλά ένα υπέροχο παντελόνι, ίσως και σμόκιν, για τις πιο τολμηρές ακόμα και σε χρωματικούς τόνους των πολύτιμων λίθων, όπως σμαραγδί ή ζαφειρένιο.

Τί φοράει μια γυναίκα όταν δεν της ταιριάζει το μικρό μαύρο φόρεμα
Photo: @dior/Instagram
Τί φοράει μια γυναίκα όταν δεν της ταιριάζει το μικρό μαύρο φόρεμα
Photo: @acnestudios/Instagram
Τί φοράει μια γυναίκα όταν δεν της ταιριάζει το μικρό μαύρο φόρεμα
Photo: @michaelkors/Instagram
Τί φοράει μια γυναίκα όταν δεν της ταιριάζει το μικρό μαύρο φόρεμα
Photo: @victoriabeckham/Instagram
Τί φοράει μια γυναίκα όταν δεν της ταιριάζει το μικρό μαύρο φόρεμα
Photo: @philosophy_collection/Instagram

Η ευελιξία ενός βασικού ενδυματολογικού καμβά
Όποια κι αν είναι η επιλογή, θα ήταν καλό να πληροί ορισμένα κριτήρια: να είναι από ένα ουδέτερο μεν αλλά αρκετά ποιοτικό υλικό, σε μία απόχρωση που δεν προκαλεί μια σειρά από συνειρμούς, ραμμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζει απόλυτα στον τύπο της εκάστοτε γυναίκας και απαλλαγμένο από λεπτομέρειες που τραβούν την προσοχή. Μένουμε μακριά από λινά υφάσματα, που φωνάζουν καλοκαίρι και τσαλάκωμα, από τα ντένιμ που είναι πιο casual και βεβαίως από τα συνθετικά υφάσματα. Αναζητούμε απαλό βαμβακερό ύφασμα, μεταξωτό ή πλεκτό ponte (ένα είδος διπλού πλεκτού υφάσματος που είναι γνωστό για την ευελιξία, την άνεση και την αντοχή του). Ακόμα ένας χρυσός κανόνας: τυχών λάθη δεν κρύβονται στην απλότητα, οπότε λεπτομέρειες όπως η λαιμόκοψη, η τοποθέτηση των ραφών και το φινίρισμα έχουν σημασία.

Ας εξετάσουμε και το πλαίσιο στο οποίο μπορεί να φορεθεί: Ένα φόρεμα ή ένα παντελόνι που συνδυάζεται με αθλητικά παπούτσια, γυαλιά ηλίου και ένα ψάθινο καπέλο, λόγου χάρη, ενδείκνυται για μια βόλτα στην πόλη ή ακόμα και στη λαϊκή. Αφαιρούμε τα αξεσουάρ και προσθέτουμε σανδάλια και κοσμήματα, και πάει το βράδυ για κοκτέιλ. Για μία πιο επίσημη περίσταση, ανταλλάσσουμε τα σανδάλια με γόβες στιλέτο, προσθέτουμε ένα φανταχτερό clutch και φοράμε περισσότερα μπιζού. Ή μπορούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα που έδωσε η ίδια η δημιουργός του LBD, Coco Chanel, η οποία το συμπλήρωνε με μαργαριτάρια και καμέλιες.

Τελικά, η ιδιοφυΐα του LBD έγκειται στο γεγονός ότι είναι απλά ένας βασικός ενδυματολογικός καμβάς, στον οποίο μπορούμε να επιβάλουμε την προσωπικότητά μας ανάλογα με την περίσταση.
Ζωγραφίστε άφοβα.
Eξωτερική Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image