Γιατί κάποιοι τιθασεύουν τον αδάμαστο χαρακτήρα του καλύτερα από άλλους.

Εντάξει, η αξία και η στόφα του Ξινόμαυρου είναι αδιαμφισβήτητη. Ομως πολλοί είναι αυτοί που δεν αντέχουν την τανική του επιθετικότητα, ενώ υπάρχουν και άλλοι που πάντα βρίσκουν μια μικρή “donut” τρύπα στο στόμα. Ενα μικρό δηλαδή γευστικό άδειασμα, μετά την αρχική εντυπωσιακή του είσοδο και πριν από το άγριο τελείωμά του. Ετσι η ανάμειξή του με άλλες ποικιλίες, που είτε διαθέτουν δυνατό στόμα είτε μαλακό χαρακτήρα, έρχονται να καταστήσουν το Ξινόμαυρο πιο φιλικό και αρεστό στο οινόφιλο κοινό. Φυσικά υπάρχουν η Νεγκόσκα στη Γουμένισσα και το ντουέτο Κρασάτου/ Σταυρωτού στη Ραψάνη, για να «τελειώσουν» τη δουλειά (και μάλιστα με ΠΟΠ τρόπο), όμως η σπουδαία ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας μπορεί να συμπράξει και με άλλα διεθνή ή γηγενή σταφύλια. Δυστυχώς ένα απλό blending δεν λύνει τα προβλήματα, αφού τίποτα δεν μπορεί να μαλακώσει ένα κακό Ξινόμαυρο. Ούτε επίσης μπορεί και οποιοδήποτε μέτριο σταφύλι να σταθεί πλάι σε ένα καλό Ξινόμαυρο. Ομως τα παρακάτω κρασιά αποδεικνύουν ότι μπορεί κανείς να έχει δύο στα δύο. Ή μάλλον τρία στα δύο!

Κρασί: 10 κορυφαία blend Ξινόμαυρου

Αλφα Κτήμα, Ερυθρό
Τα αρχικά SMX μαρτυρούν το Syrah, το Merlot και το Ξινόμαυρο, που συνθέτουν αυτό το ερυθρό από το Αμύνταιο. Βέβαια, εδώ τα δύο πρώτα «μετρούν» 80%, οπότε η εν λόγω cuvee είναι ιδιαίτερα σκούρα χρωματικά, ώριμη αρωματικά και πληθωρική γευστικά. Ενα κρασί γυμναστηρίου με έντονο βαρέλι, για αυτούς που εκτιμούν το “more is more”.

Κρασί: 10 κορυφαία blend Ξινόμαυρου

Βογιατζή Κτήμα, 3 Ευχές Ερυθρό
Το Κτήμα Βογιατζή έχει βάλει το πανέμορφο Βελβεντό στον οινικό χάρτη και έχει αναδείξει το Ξινόμαυρό του, το οποίο μπορεί να ζει στη σκιά πιο φημισμένων περιοχών, αλλά διαθέτει αξιόλογο δυναμικό. Εδώ, θα το βρούμε πλάι στο Cabernet Sauvignon και το Merlot σε ένα αυστηρό σύνολο που εντυπωσιάζει μετά από μεσοπρόθεσμη παλαίωση.

Κρασί: 10 κορυφαία blend Ξινόμαυρου

Hetero Wines, Anarch Ξινόμαυρο / Ασύρτικο
Ο Δημήτρης Μανσόλας και η Μαρία Ταμιωλάκη δεν έχουν ούτε αμπελώνα ούτε οινοποιείο. Εχουν όμως μία αξιοζήλευτη θητεία σε κορυφαία οινοποιεία της χώρας και μια μοναδική ικανότητα να τιθασεύουν τις πολύ επιθετικές ποικιλίες. Αλλά και να δημιουργούν ντελικάτα, εκρηκτικά, όσο και ιδιαίτερα blend όπως αυτό του Ξινόμαυρου με Ασύρτικο.

Κρασί: 10 κορυφαία blend Ξινόμαυρου

Hetero Wines, Anarch Takumi
Η λέξη Takumi εκφράζει στα γιαπωνέζικα τη δεξιοτεχνία και αυτό το Anarch σίγουρα εκφράζει ύψιστη μαστοριά. Το αποτέλεσμα της gipsy winemaking που εφαρμόζει η Hetero είναι εκφραστικό και πληθωρικό, θυμίζοντας ενός super Tuscan, όμως παρόλο που συνδυάζει Ξινόμαυρο και Cabernet Sauvignon καταφέρνει και παραμένει… ανθρώπινο.

Κρασί: 10 κορυφαία blend Ξινόμαυρου

Κεχρή Οινοποιείο, 4η Διάσταση Ερυθρό
Η οικογένεια από το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης έγινε ξακουστή για τη ρετσίνα της, όμως τα καταφέρνει περίφημα και χωρίς την αρωγή του πεύκου. Η 4η διάσταση είναι ένα από τα καλύτερα blend Ξινόμαυρου, το οποίο εξωθεί την τανική δύναμη στα άκρα, συμπληρώνοντας το αιμοβόρικο Ξινόμαυρο με ακόμα πιο αιμοβόρικο Cabernet Sauvignon.

Κρασί: 10 κορυφαία blend Ξινόμαυρου

Κυρ Γιάννη, Παράγκα Ερυθρό
Το terroir του Αμυνταίου μπολιάζει όλα τα κρασιά του με άφθονη δροσιά, χαρακτηριστικό που φωτίζεται και με την κατάλληλη οινοποίηση. Το Παράγκα (το οποίο κυρίως βασίζεται σε πρώτη ύλη από την περιοχή) συνδυάζει Syrah, Ξινόμαυρο και Merlot, χωρίς την παρουσία του βαρελιού και το αποτέλεσμα είναι ζουμερό, ελαφρύ και στρόγγυλο.

Κρασί: 10 κορυφαία blend Ξινόμαυρου

Λαντίδη Οινοποιείο, Μικρή Κιβωτός Ερυθρό
Δικαιοσύνη διέπει το «εισαγωγικό» κρασί από το οινοποιείο της Νεμέας που μόνο… μικρό δεν είναι. Ετσι αυτό το 50/50 blend Αγιωργίτικου/Ξινόμαυρου καταφέρνει να αναδείξει τις αρετές αμφότερων των κορυφαίων σταφυλιών της χώρας: τη γλυκόπιοτη εστραγκόν βοτανικότητα του πρώτου με τη φραουλένια ένταση του δεύτερου.

Κρασί: 10 κορυφαία blend Ξινόμαυρου

Μοσχόπολις, Αιώρα Ερυθρό
Από τα πέριξ της Θεσσαλονίκης προέρχεται αυτό το ιδιαίτερο blend Μαυροτράγανου, Ξινόμαυρου και Syrah. Η αμπελουργική εμπειρία της οικογένειας Γερμάνη εγγυάται εξαιρετικό φρούτο, με τον καρπό του να ωριμάζει για 4 μήνες σε κρητικούς αμφορείς. Ετσι το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αέρινο, ευγενικό και (σχεδόν) καθόλου τανικό.

Κρασί: 10 κορυφαία blend Ξινόμαυρου

Πιερία Ερατεινή Κτήμα, Ευχές Ερατεινές Ερυθρό
Εχοντας σαν πηγή τον αμπελώνα της μονής του Αγίου Αθανασίου στον Κονινδρό Πιερίας, ο Παύλος Αργυρόπουλος και ο Αντρέας Πάντος αναμειγνύουν σχεδόν ισόποσα Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon και Syrah. Αν και όλα τους τανικά σταφύλια, η ικανότητα των οινοποιών φέρνει ένα στρόγγυλο, φρουτώδες και αναπάντεχα μαλακό κρασί στο ποτήρι.

Κρασί: 10 κορυφαία blend Ξινόμαυρου

Χρυσοστόμου Κτήμα, Μουσαίος Ερυθρός
Το οινοποιείο της Πιερίας μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστό, ωστόσο όλα τα κρασιά του είναι… διαμαντάκια. Το ερυθρός Μουσαίος προέρχεται από Ξινόμαυρο και Λημνιώνα (σε αναλογία 2:1) με συνέπεια ένα ανοιχτό χρώμα, μια σχετικά ελαφριά γεύση και μια τονισμένη οξύτητα που επιμελείται της ευγένειας και της μακριάς επίγευσης.
Εισαγωγική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image