To Baba au Rum κατάφερε να συμπεριληφθεί για δέκατη συνεχή χρονιά, στη λίστα των “The World’s 50 Best Bars” με τα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2024.
Το Βaba au Rum κατέκτησε φέτος τη 17η θέση, βρισκόμενο 8 θέσεις πιο πάνω από την περσινή λίστα κάτι που σε συνδυασμό με τη διακόσμηση τη μουσική και την ατμόσφαιρα του, και φυσικά τον δημιουργό του Θάνου Προυναρού, το καθιστά μοναδικό “ινστιτούτο” της υψηλής τέχνης της μίξης αλκοολούχων ποτών.
Ο Θάνος Προυναρούς ήταν κιμπορντίστας στο αγαπημένο συγκρότημα των “παιδικών” μας χρόνων, Sound Device. Μετά από παραμονή ενός χρόνου στο Λονδίνο δημιούργησε το Baba Au Rum, στην οδό Κλειτίου στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας. Με το πέρασμα του χρόνου το bar του αναδείχθηκε σε ένα μέρος μύησης στον κόσμο των cocktails και πέρα από το γεγονός ότι τον περασμένο Οκτώβρη στη Σιγκαπούρη πήρε τη διάκριση του 25ου καλύτερου bar στον κόσμο το πιο σημαντικό είναι ότι έχει πλέον καθιερωθεί στη λίστα του σημαντικού αυτού θεσμού. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να έχει γίνει περιζήτητος σε όλο τον κόσμο και να βρίσκεται από τη Σιγκαπούρη στο Χονγκ-Κονγκ και στο Άμστερνταμ.
-Πείτε μας για τον θεσμό των καλύτερων bars στον κόσμο… Η λίστα με τα The World’s 50 Best Bars όπως και restaurants αλλά και hotels βγαίνει από έναν παγκόσμιο φορέα, έχει έδρα το Λονδίνο, και δημιουργείται με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Υπάρχει το λεγόμενο “academy” που απαρτίζουν επαγγελματίες του χώρου. Στο δικό μας χώρο είναι bar-tenders, bar-owners, brand ambassadors και δημοσιογράφοι γεύσης, από όλον τον κόσμο οι οποίοι ταξιδεύουν και επιλέγουν τα επτά αγαπημένα τους bars. Eγώ είμαι ένας από αυτούς από το 2013. Αφού βγουν τα αποτελέσματα σου στέλνουν ένα mail λέγοντας σου “συγχαρητήρια, είστε μέσα στα 50 καλύτερα bar”. Όλη αυτή η διοργάνωση βραβείων γιγαντώνεται. Και περνάει στο mainstream. Ξεκινάει από το 50 και πάει στο 1, λέγοντας δύο πραγματάκια για κάθε μπαρ.
–Πώς δεχτήκατε τη διάκριση; Περιμέναμε να μάθουμε τη θέση μας, γνωρίζοντας ότι από τη στιγμή που βρισκόμαστε στο Top 50, είμαστε καλά. Εξαρτάται από τις προσδοκίες του καθενός. Αν περιμένεις να είσαι πρώτος και βγαίνεις τρίτος, προφανώς απογοητεύεσαι. Αν περιμένεις να είσαι στην πρώτη 20αδα και βγαίνεις Νο 40, πάλι θα απογοητευτείς. Για εμένα δεν είναι έτσι. Σαφώς ισχύει το όσο ψηλότερο τόσο το καλύτερο αλλά για για το Baba au Rum ισχύει και κάτι άλλο. Φέτος ήμασταν για 10η συνεχή χρονιά στη λίστα με τα 50 καλύτερα bars στον κόσμο. Υπάρχουν μόνο άλλα δύο bar στον κόσμο που έχουν αυτή τη διάρκεια.
–Αυτές οι διακρίσεις είναι ο λόγος να σας προσκαλούν σε bar ολόκληρου του πλανήτη; Αυτές οι προσκλήσεις και ανταλλαγές bars και bartenders ανάμεσα στον κόσμο, είχαν ξεκινήσει πριν τα The World 50 Best Bars. Αλλά με την καθιέρωση μας στη λίστα με τα καλύτερα bars του κόσμου ήρθαν να καθιερωθούν και οι προσκλήσεις στο εξωτερικό.
-Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο; Θα μιλήσω για τον εαυτό μου. Αυτό που κάνω είναι να χτίζω ομάδες όπου είναι επαγγελματικές, σοβαρές και με συνέπεια σε αυτό που κάνουμε. Υπηρετούμε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία, που έχει να κάνει με όλη την κοινωνία γύρω μας, αφού πιστεύουμε ότι τα bar είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας πολύ σημαντικό -υπήρξαν και με άλλες μορφές στα παλιότερα χρόνια. Αν γινόταν μια καταστροφή τα bar θα έπρεπε να κλείσουν τελευταία γιατί οι άνθρωποι θα έχουν μια ευκαιρία να επικοινωνήσουν. Να ανταλλάξουν νέα, ειδήσεις, απόψεις και καμιά φορά τρόπους δράσης. Επομένως δεν είναι μόνο να πάμε να πιούμε μια μπύρα, ένα cocktail, να χορέψουμε ή να φλερτάρουμε -αν και είναι επίσης και όλα αυτά. Άρα εγώ κοίταζα να έχω ομάδες που να ανανεώνονται, να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου με πολύ απλό τρόπο και με συνέπεια.
-Ποιες είναι οι τάσεις στο fine drinking παγκοσμίως; Για εμένα το “fine-drinking” είναι ένας όρος που αρχίζει και ξεθωριάζει. Δεν υπάρχει με την έννοια που υπήρχε προ-πανδημίας. Πλέον θεωρητικά, μπορείς να πιείς καλά ποτά όπου κι αν πας σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και σε ένα απομονωμένο χωριό! Πρόσφατα γύρισα από τη Μαλαισία, από ένα νησί που το έλεγαν Penh-Nang όπου γινόταν το πρώτο Penh-Nang cocktail week και ήμασταν καλεσμένοι. Το Penh-Nang είναι ένα μέρος 20-30 χρόνια πίσω, άρα θαυμάσιο δηλαδή, έχει ακόμα πολλούς backpackers. Κι αυτό γιατί είναι ακόμα φθηνό, έχει πολύ καλό φαγητό. Έχει dive-bars αλλά και άλλα τρία-τέσσερα bars που προσπαθούν να κάνουν τη διαφορά σε αυτό που πίνουμε. Έχει “ξεθυμάνει” επίσης και για τις νεότερες γενιές των bartenders το τι σημαίνει fine-drinking. Θεωρώ πως επιστρέφουμε σε παλιότερες πιο “σκοτεινές” εποχές του bar, όσον αφορά το πώς διασκεδάζουμε αλλά με καλύτερα ποτά.
-Τι εννοείτε “πιο σκοτεινές εποχές”; Μπορεί να είναι καλύτερα τα ποτά αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αρχίσουμε να καθόμαστε ανάποδα και να κατεβάζουμε ολόκληρα μπουκάλια. Μετά την πανδημία υπάρχει μια έφεση στο υπερβολικό fun. Το οποίο άλλες φορές έχει πλάκα, ομορφιά και ψυχή, άλλες φορές γίνεται φθηνό, θα έλεγα. Δηλαδή να μην εξυπηρετεί το σκοπό της δουλειάς που κάνουμε.
-Πώς βλέπετε το “Baba au Rum” στα επόμενα πέντε χρόνια; Το βλέπω ως κλασσικό bar, ένα “διασκεδαστήριο” που θα υπηρετεί πάντα την πρωτοπορία και την καλή ποιότητα. Τώρα το τι θα γίνει στα υπόλοιπα bar παγκόσμια, δεν ξέρω. Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι έχουν μπει καινούργιες αγορές, από χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα, η Λατινική Αμερική και η Αφρική. Κι αυτό φέρνει πολλές νέες τάσεις τις οποίες εμείς, ζώντας στην Ευρώπη, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε εύκολα. Άλλωστε το κέντρο του κόσμου έχει μετατοπιστεί στην Ασία. Τουλάχιστον για το δικό μας “industry”. Η Ασία πηγαίνει περισσότερο προς τα ξενοδοχειακά σαλόνια-μπαρ που μερικά από αυτά έχουν αρκετή ψυχή και διακρίνονται ως καλά bar. Η Λατινική Αμερική έχει σαφώς περισσότερο fun κάτι που αγαπάει πάντα ο κόσμος.
-Γίνεται να κεφαλοποιήσεις μια τέτοια διάκριση θέλοντας να διατηρήσεις την ποιότητα; Μιλάς με όρους καπιταλισμού. Και οι δουλειές δεν είναι πάντα έτσι. Σαφώς ένα bar που θα έλεγα “ινστιτούτο” δεν σηκώνει την αναπαραγωγή του σε franchise. Παρότι μου το έχουν προτείνει πολλές φορές. Το “Baba au Rum” είναι ένα προσωπικό bar. Ένα τέτοιο μέρος ακόμα κι αν ήταν εστιατόριο ή λέσχη, πρέπει να μείνει ως έχει, ζωντανό και αληθινό για το κοινό.
Baba au Rum, Κλειτίου 6, Αθήνα / /
Photo: @baba_au_rum/Instagram