Ο οίκος Baccarat συνεργάζεται με τον διάσημο Μονεγάσκο σεφ και το αποτέλεσμα ξεπερνά τα όρια του fine dining, προσφέροντας μια πολιτιστική εμπειρία.
Το νέο εστιατόριο του Alain Ducasse άνοιξε στο ιστορικό Maison Baccarat στο Παρίσι, εκεί που βρισκόταν κάποτε το σπίτι της τολμηρής και επιδραστικής προστάτιδας της τέχνης, Marie-Laure de Noailles. Με πάνω από 30 εστιατόρια σε εννέα χώρες, 31 manufacture σοκολάτας σε Γαλλία και Ιαπωνία, και μπιστρό, καφέ και εστιατόρια σε εμβληματικά μουσεία όπως το Βistrot Benoit στο Λούβρο και το Le Café Campana στο Μουσείο Ορσέ, o Ducasse είναι ο «αυτοκράτορας της γαλλικής κουζίνας» κατά τον Guardian.
«Δεν το βλέπω ως επιχείρηση αλλά σαν μια αλληλουχία μικρών ατελιέ. Κάθε εστιατόριο λέει τη δική του ιστορία» είχε δηλώσει ο βραβευμένος σεφ στο Forbes. Προσεγγίζοντας κάθε ένα από τα εγχειρήματα του με τόλμη, ο 68χρονος Ducasse δεν στέρησε ποτέ από τον εαυτό του την ελευθερία να δοκιμάσει, να προσπαθήσει, να βιώσει νέα πράγματα. «Κάθε μέρα προσπαθούμε να είμαστε καλύτεροι από χθες, αυτό είναι το πνεύμα μας. Μια ζωή με γεύση και απόλαυση».
Μια γαστρονομική εμπειρία
Στο Ducasse Baccarat, στο αριστοκρατικό 16ο διαμέρισμα, ο δεξιοτέχνης της γαλλικής κουζίνας σχεδιάζει μια πολυτελή γευστική εμπειρία μαζί με την ομάδα του σε ένα χώρο που περιλαμβάνει εστιατόριο, μπαρ και αίθουσα χορού. «Στόχος μου είναι να δημιουργήσω ένα βασίλειο φαντασίας» αναφέρει στο Wallpaper. Aπό την είσοδο με τα γκράφιτι εμπνευσμένα από τα ιερογλυφικά του οβελίσκου της Place de la Concorde που δημιούργησε ο ντιζάινερ Harry Nuriev μέχρι το Chapel of Light με τα πολύχρωμα βιτρό του καλλιτέχνη Pierre Tatin, κάθε γωνιά του Maison Baccarat κρύβει μια έκπληξη.
Στον δεύτερο όροφο, στην αίθουσα του εστιατορίου, ο γλύπτης και αρχιτέκτονας Jean-Guillaume Mathiaut, ένας από τους κύριους συνεργάτες της Βaccarat, έντυσε τους τοίχους με ράφια που θυμίζουν cabinet de curiosités και τοποθέτησε αφαιρετικά γλυπτά από ακατέργαστο ξύλο ενώ μια βροχή από μεγάλες κρυστάλλινες σταγόνες φωτίζει την αίθουσα.
Όλα είναι σε αντίθεση με τις σκαλιστές ξύλινες πόρτες και τις οροφογραφίες του κτιρίου, ενώ στην πριβέ αίθουσα όπου βρίσκεται το chef’s table, δεσπόζει ο πολυέλαιος από χαρτί και κρύσταλλο της Γιαπωνέζας designer Εriko Horiki. Στο ντεκόρ επικρατεί ελευθερία και αυθορμητισμός∙ το ίδιο και στην κουζίνα όπου οι σεφ Christophe Saintagne και Robin Schroeder, «παραβιάζουν τις παραδοσιακές συμβάσεις, προσφέροντας μια οικεία βύθιση στον κόσμο του Αlain Ducasse».
To δείπνο ξεκινά στο μπαρ Midi-Minuit, με οικοδέσποινα την cocktail chef Margot Lecarpentier. Ο πάγος κόβεται με τον παραδοσιακό ιαπωνικό τρόπο, τα ποτά σχεδιάζονται βάση του ποτηριού στο οποίο σερβίρονται και όπως φωτίζονται από τους φουτουριστικούς πολυεπίπεδους πολυελαίους με τα κρυστάλλινα πλακάκια του industrial designer Αrik Levy, είναι έργα τέχνης.
Στο εστιατόριο, τα δύο μενού -Cristal (7 πιάτων, 160 ευρώ) και Εxperience (12 πιάτων, 240 ευρώ)- αποτελούνται από «πιάτα που συμπληρώνουν το ένα το άλλο, αντιδρούν και συγκρούονται μεταξύ τους», όπως αναφέρουν οι σεφ. Μετά από μια δημιουργία με κολοκύθα αρωματισμένη με καφέ και φέτα, υπάρχουν κοχύλια Saint-Jacques με κουμ κουάτ και κόλιανδρο, ύστερα αστακός σε μπλε, λευκές και ροζ αποχρώσεις. «Τα πιάτα που παρουσιάζουμε πρέπει να πυροδοτούν τη φαντασία» δήλωσε ο σεφ Saintagne. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν lunch menu (90 ευρώ ) καθώς και απογευματινό τσάι στο μπαρ.
Ένα συναρπαστικό πρόγραμμα με συναυλίες και παρουσιάσεις βιβλίων θα ανακοινωθεί σύντομα. Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενούνται στο επιβλητικό Ball Room, την αίθουσα χορού με τα ξυλόγλυπτα και τις εντυπωσιακές νωπογραφίες, που υπήρξε σημείο συνάντησης των σουρεαλιστών -εκεί είχε προβληθεί και η ταινία Χρυσή Εποχή του Λουίς Μπουνιουέλ το 1930. Και την επόμενη χρονιά, ο νέος κήπος που σχεδιάζει ο landscape designer Jérémie Attali θα φιλοξενήσει εστιατόριο και μπαρ.
Φωτογραφίες: www.ducasse-baccarat-paris.com, @ducassebaccarat/Instagram