H γιορτή της μόδας και της υψηλής ραπτικής για μία αυστηρά επιλεγμένη γκάμα από celebrities και διακεκριμένα προσώπα του χώρου των Τεχνών αλλά και των “influencers”.
Το Met Gala, γνωστό κι ως Costume Institute Benefit ή Met Ball, είναι μια φιλανθρωπική εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Μetropolitan Museum of Art στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης κάθε άνοιξη και αποτελεί πάντα μια από τις πιο συναρπαστικές εκδηλώσεις μόδας. Μία προσεκτικά επιλεγμένη λίστα καλεσμένων θα παρευρεθεί στο Μουσείο της Τέχνης που φιλοξενεί το «λαμπερό» γκαλά κάθε πρώτη Δευτέρα του Μαΐου -με εξαίρεση το 2021 που ακυρώθηκε και το 2022 που μεταφέρθηκε σε άλλη ημερομηνία, λόγω της πανδημίας του Covid-19.
Η εξέλιξη του Met Gala
H ιστορία του ξεκινά το 1948 όταν η εκδότρια μόδας Eleanor Lambert διοργάνωσε το Met Gala ως ένα event που είχε στόχο να συγκεντρώσει χρήματα για τότε νεοϊδρυθέν Ινστιτούτο. Το πρώτο Met Gala πραγματοποιήθηκε στο Waldorf της Astoria με τιμή εισιτηρίου 50 δολάρια και καλεσμένους, σχεδόν αποκλειστικά, μέλη από την υψηλή κοινωνία της Νέας Υόρκης και από τη βιομηχανία της μόδας.
Το 1972, τη διεύθυνση και την οργάνωση του ανέλαβε η Αμερικανίδα αρθρογράφος μόδας Diana Vreeland, η οποία είχε δουλέψει για 3 ολόκληρες δεκαετίες για το περιοδικό Harper’s Bazar αλλά και ως αρχισυντάκτρια της Vogue από το 1963 μέχρι και το 1971. Η Vreeland έδωσε νέο νόημα στο Gala, καθιερώνοντας το Met ως τόπο συγκέντρωσης των ανθρώπων της μόδας και της showbiz αλλά και θέτοντας ένα συγκεκριμένο θέμα στο dress code των καλεσμένων. Κάθε χρόνο έκτοτε οι λίγοι «εκλεκτοί» καλούνταν να κάνουν την εμφάνισή τους εμπνευσμένοι από συγκεκριμένο θέμα που θα αποτελούσε για την ίδια χρονιά και την θεματική της έκθεσης του Μουσείου. Μετά από την «κυριαρχία» της Vreeland, το Met Gala γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο με πολλά «αστέρια» της εποχής, όπως η Elizabeth Taylor, η Cher, o Andy Warhol κ.α. να το τιμούν με την εμφάνισή τους, προσδίδοντας του ακόμα περισσότερη λάμψη και κύρος.
Η «δυναστεία» της Anna Wintour
Το 1995, την ηγεσία του Met Gala πήρε στα χέρια της η Βρετανίδα Anna Wintour -η αρχισυντάκτρια και επιμελήτρια της αμερικάνικης Vogue από το 1988 μέχρι και σήμερα. Η «Πυρηνική» Wintour, όπως λέγεται ότι την αποκαλούν οι συνεργάτες της, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του Met Gala σε αυτό το αποκλειστικό και “μυστήριο” event που είναι σήμερα. Κανείς, πέρα από τους αυστηρά επιλεγμένους καλεσμένους της Wintour, δεν γνωρίζει ποια γεγονότα λαμβάνουν χώρα στο Met Ball. Μέχρι το βράδυ πριν από την εκδήλωση, η λίστα των καλεσμένων είναι άκρως απόρρητη. Κάποια βέβαια από τα μεγαλύτερα ονόματα της showbiz παρευρίσκονται τακτικά –από την Beyoncé και τη Lady Gaga μέχρι τη Madonna και τη Rihanna.
Πώς μπαίνει κάποιος στο Μet Gala
Με πρόσκληση. Η πλειονότητα των καλεσμένων που προσκαλούνται στο Met Gala είναι Α list διασημότητες της βιομηχανίας του θεάματος και η Anna Wintour είναι αρκετά αυστηρή στην επιλογή των καλεσμένων.
Κάνοντας μια δωρεά. Επειδή πρόκειται για μια εκδήλωση συγκέντρωσης κεφαλαίων για το Ινστιτούτο Κοστουμιών η πραγματοποίηση σημαντικής δωρεάς στον Οργανισμό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές για μια πρόσκληση.
Αν έχει σχέση με κάποιον ήδη καλεσμένο. Αυτό μπορεί να παίξει το ρόλο του καθώς οι καλεσμένοι επιτρέπεται να συνοδεύονται.
Με αγορά εισιτηρίου. Διαθέτοντας το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των $50.000. Την περσινή χρονιά η τιμή του εισιτηρίου ήταν $30.000 με τα έσοδα του Met να άγγιζουν το ρεκόρ των $17.400.000!
Η εκδήλωση φιλοξενεί συνήθως περίπου 600 καλεσμένους, οι οποίοι περιηγούνται στην έκθεση, απολαμβάνουν το κοκτέιλ τους και το δείπνο τους, ενώ πάντα ένα μεγάλο όνομα της μουσικής αναλαμβάνει τη ψυχαγωγία τους..
Ο κανόνας του: No Photos Allowed
Η Wintour έχει θέσει τον αυστηρό κανόνα “No Selfies”. Από το 2015 και μετά οι καλεσμένοι δεν επιτρέπεται να τραβούν φωτογραφίες με οποιοδήποτε προσωπικό τους μέσο και όποια φωτογραφία έχει γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό, έχει “περάσει” από την έγκριση της εκκεντρικής αρχισυντάκτριας της Vogue. Σύγχυση στην Wintour προκάλεσε το 2017, η “ατασθαλία” της σταρ του reality show “Κeeping up with the Kardashians” και δημιουργό της viral εταιρίας καλλυντικών “Kylie Cosmetics” Kylie Jenner η οποία τράβηξε selfie στο WC του Met με πολλούς από τους καλεσμένους όπως η Kim Kardashian, η Kendall Jenner, η κόρη του Michael Jackson Paris, το σούπερ μοντέλο Lily Aldridge αλλά και ο καλλιτέχνης P. Diddy, μεταξύ άλλων. Μετά από την Kylie Jenner ακολούθησαν και άλλοι που κατάφεραν να ξεκλέψουν κάποιες κοντινές διάσημες selfie αλλά ακόμα και αυτές δεν αποκαλύπτουν κάποιο ιδιαίτερο μυστικό του Met Gala.
Η λίστα & οι Kardashians
H λίστα καλεσμένων ανακοινώνεται συνήθως λίγες ώρες πριν το event. Πολλά tabloids κάνουν υποθέσεις για το ποιος μπορεί να έχει καταφέρει να επιλεχθεί από την Wintour. Φήμες λένε πως φέτος δεν θα καταφέρουν να περάσουν την πόρτα του Μουσείου οι αδελφές Kardashian, καθώς ήταν αρκετές οι «κακές στιγμές» που έχουν περιβάλλει το όνομα τους κατά καιρούς. Τρανό παράδειγμα η εμφάνιση της Kim Kardashian το 2022 όπου η ίδια δανείστηκε το αυθεντικό φόρεμα που φόρεσε η Marylin Monroe το 1962 στα γενέθλια του J.F.Kennedy. Πολλοί κατηγόρησαν την Kim για την καταστροφή και το σκίσιμο του ενδύματος στο πίσω μέρος που παρατηρήθηκε μετά από το Gala. Η ίδια ομολόγησε πως υπέβαλλε τον εαυτό της σε πολύ αυστηρή δίαιτα για «χωρέσει» στο φόρεμα, δήλωση που επίσης προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων από πολλούς που θεώρησαν ότι προωθεί ανθυγιεινά πρότυπα, όπως και η εμφάνιση της το 2019 με το υπερβολικά στενό κορσέ από τον σχεδιαστή Thierry Mugler, στο θέμα “Camp: Notes of fashion”, θεματική που εξυμνούσε την υπερβολή στην ενδυμασία. Κακόγουστη θεωρήθηκε και η εμφάνιση της Kylie Jenner το 2022, όπου συνδύασε φόρεμα-τουαλέτα με αθλητικό καπέλο και λευκό βέλο.
Φέτος, την 1η Μαΐου, το θέμα θα είναι μία ωδή στον Karl Lagerfeld, το θρυλικό Γερμανό σχεδιαστή και δημιουργικό διευθυντή πολλών οίκων μόδας -Chanel, Chloé, Fendi, Balmain, Patou και του ομώνυμου δικού του- με ονομασία “Karl Lagerfeld: A line of beauty”. Η συνοδευτική έκθεση θα περιλαμβάνει 150 από τις πιο εμβληματικές δημιουργίες του Lagerfeld καθώς και παλιά του σκίτσα και άλλα αντικείμενα που σχεδίασε ο ίδιος κατά τη διάσημη καριέρα του. Την επιμέλεια της έκθεσης θα έχει ο Andrew Bolton, υπεύθυνος επιμελητής του Ινστιτούτου Κοστουμιών και η μακροχρόνια συνεργάτιδα του σχεδιαστή, Amanda Harlech. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 5 Μαΐου έως τις 16 Ιουλίου.
Οι καλύτερες εμφανίσεις όλων των εποχών
Ομολογουμένως, σε ένα event που βασικό και σχεδόν μοναδικό στοιχείο που γίνεται γνωστό στο κοινό είναι οι στυλιστικές επιλογές των καλεσμένων, είναι εύκολο κανείς να αποτύχει στην προσπάθεια του να εντυπωσιάσει και να ενσωματώσει τα εκκεντρικά θέματα της Anna Wintour στην ενδυμασία του. Πολλοί celebrities, μάλιστα, επιλέγουν να ντυθούν εκτός θέματος, ίσως για να «γλιτώσουν» την σκληρή κριτική. Τις τελευταίες όμως δεκαετίες αρκετοί έχουν χαρίσει εμφανίσεις που έμειναν «ανεξίτηλες» στο χρόνο. Από το τοπ μόντελ Iman το 1981 με θέμα “The 18th century Woman” και την Naomi Campbell το 1995 μια ωδή στην “Haute Couture” μέχρι την Beyonce το 2014 στο αφιέρωμα για τον Αμερικανό σχεδιαστή “Charles James: Beyond Fashion” και τη Zendaya το 2017 με θέμα τη Γιαπωνέζα Rei Kawakubo ιδρύτρια των “Comme des Garçons: Art of the In-Between”. Αγαπημένη όλων τα τελευταία χρόνια η Blake Lively που της αρέσει να σετάρει τα ρούχα της με το χρώμα του χαλιού αλλά και ο πολυτάλαντος Βilly Porter για τις εκκεντρικές του εμφανίσεις.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image