search icon

Fine Living

Qhera – Koρυφαία εμπειρία γαστρονομίας πάνω στα κύματα της Θηρασιάς

Η φήμη της Σαντορίνης δεν έγκειται μόνο στην ομορφιά του φυσικού της τοπίου και την αξία του οινικού της πλούτου. Τα τελευταία χρόνια το νησί έχει αποκτήσει αξιόλογο, σε διεθνή κλίμακα, γαστρονομικό προφίλ που χαρίζει στη χώρα μας παγκόσμια αίγλη. Στα κορυφαία fine dining και τις γραφικές ταβέρνες προστίθενται και αξιόλογα εστιατόρια. Ενα από αυτά […]

Με θησαυρούς από το Αιγαίο και άπλετη δημιουργικότητα, ο Φάνης Μαϊκαντής συνθέτει ένα φεστιβάλ σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.

Η φήμη της Σαντορίνης δεν έγκειται μόνο στην ομορφιά του φυσικού της τοπίου και την αξία του οινικού της πλούτου. Τα τελευταία χρόνια το νησί έχει αποκτήσει αξιόλογο, σε διεθνή κλίμακα, γαστρονομικό προφίλ που χαρίζει στη χώρα μας παγκόσμια αίγλη. Στα κορυφαία fine dining και τις γραφικές ταβέρνες προστίθενται και αξιόλογα εστιατόρια. Ενα από αυτά είναι και το Qhera, που όχι μόνο συναρπάζει με τις γεύσεις του αλλά βάζει δυναμικά και τη Θηρασιά στο χάρτη των must γευστικών προορισμών στη Σαντορίνη. Εκανε το ντεμπούτο του την άνοιξη του 2022 στον όρμο του Κόρφου, σε απόσταση δεκαπέντε περίπου λεπτών με καραβάκι από το Αμμούδι.

Με απόφαση του ιδρυτή του, Χάρη Βρη, πήρε το όνομά του από τον παλιό οικισμό Κέρα της Θηρασιάς και έπιασε πόστο κυριολεκτικά πάνω στα νερά του Αιγαίου. Φυτά, ξύλινα τραπέζια, εκ των οποίων πολλά έχουν στολιστεί με μαρμάρινες επιφάνειες και ναυτικά διακοσμητικά κάνουν τον χώρο να μοιάζει με σπιτική αυλή. Υπό τη δροσιά της καλαμωτής του σκεπής, το εστιατόριο χαρίζει στους επισκέπτες του ανεκτίμητες στιγμές χαλάρωσης και μοναδική θέα στην Καλντέρα και τους οικισμούς με τα λευκά σπίτια που ακροβατούν στην κορυφή του βράχου της Σαντορίνης.

Χειροποίητο ψωμί, ελιές και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Καρπάτσιο με σταφύλια και καπνιστό ελαιόλαδο
Ταρτάρ με χυμό αγγουριού
Surf n’ Turf
Santorini’s Poke Bowl Salad
Ταραμοσαλάτα

Στο Qhera, ο ταλαντούχος σεφ και restaurateur Φάνης Μαϊκαντής (Panigyri) οργανώνει καθημερινά μια γευστική γιορτή με ψάρια και θαλασσινά από τη θάλασσα των Κυκλάδων, αλλά και του Μεσολογγίου. Από το μενού δεν λείπουν και οι προσεκτικά σχεδιασμένες surf ‘n’ turf επιλογές, καθώς και λίγα πιάτα με κρέας που προέρχονται κυρίως από τη Νάξο και την Κρήτη. Ο Μαϊκαντής έχει αφήσει δυνατό γαστρονομικό αποτύπωμα στη Σαντορίνη, τόσο με την αφοσίωσή του στις άριστες πρώτες ύλες και το απλό, διακριτικά δημιουργικό και νόστιμο φαγητό, όσο και με την έμφασή του στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της χώρας μας και την ανάδειξή του.
Στη Θηρασιά ακολουθεί το προσφιλές του «1,2,3» μότο, που συμβολίζει τον αριθμό των κύριων υλικών του κάθε πιάτου και προσφέρει εκπληκτικές, σύγχρονες ελληνικές γεύσεις και αρώματα. Ο κατάλογος είναι λιτός και περιεκτικός, ενώ αλλάζει συχνά ανάλογα με τα κέφια της κουζίνας και τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών.

Ανοιχτή πίτα με άγρια χόρτα
Λιαστό χταπόδι με καπνιστό γιαούρτι
Μελιτζάνα ψητή με καπνιστό χέλι
Αθερίνα με σκορδαλιά
Τραχανάς με οστρακοειδή
Φρέσκια πάστα με σκορπίνα
Μπαρμπουνάκι με σαλάτα κεράσι

«Στόχος μας είναι να δώσουμε στους επισκέπτες μας μια όμορφη καλοκαιρινή εκδρομική εμπειρία – διαδρομή με το καραβάκι από Αμμούδι, μπάνιο στη θάλασσα ή περπάτημα στη Θηρασιά, σπιτική φιλοξενία και νόστιμες γεύσεις στο εστιατόριο», μου λέει ο Φάνης. Εχοντας απολαύσει τη μικρή διαδρομή με το καραβάκι, αποφάσισα να εστιάσω την προσοχή μου στις γεύσεις του Μαϊκαντή, αγναντεύοντας τα κρυστάλλινα νερά και το πανέμορφο νησί. Το γεύμα μου ξεκίνησε με ζεστό, άκρως εθιστικό χειροποίητο ψωμί, φτιαγμένο ακολουθώντας τη συνταγή της λαδόπιτας και συνοδευόμενο από ελιές Αγρινίου και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από τη Μεσσηνία. Ο κέφαλος που είχε παραλάβει ο σεφ από το Μεσολόγγι το πρωί, εμφανίστηκε σε ρόλο πρωταγωνιστή, ωμός και ψιλοκομμένος μαζί με αγουρίδα, σταφύλι και τραγανό κρεμμύδι, χαρίζοντας δροσιά, ελαφριά οξύτητα και όμορφη σπιρτάδα.

Σε ιδιαίτερα αγαπημένο μου πιάτο αναδείχθηκε το ευφάνταστο surf n’ turf που ακολούθησε, με ταρτάρ από κέφαλο και μοσχάρι, πίκλα κουμ κουάτ και κρέμα από μαύρο σκόρδο – ένα πιάτο με εξαίσια αρώματα και καλά σχεδιασμένο παιχνίδι βουτυράτων, γήινων και θαλασσινών γεύσεων. Εμπνευσμένος από τον ξυλουριστό μπακαλιάρο, ο Φάνης δημιούργησε ένα δροσερό “Santorini bowl”, με αγγούρι, ντοματάκια ωμά και λιαστά, αλμύρα, παστό μπακαλιάρο και φάβα Σαντορίνης, που πρόσφερε ήπια μεταλλικότητα. Πολλά ακόμα, άκρως γευστικά, πιάτα πέρασαν από το τραπέζι μου, όπως η μους λευκού ταραμά, η ανοιχτή πίτα με μυρώνια, σπανάκι, βλίτα, καυκαλήθρες, γαύρο μαρινάτο και εσπεριδοειδή, η καπνιστή μελιτζάνα με χέλι από το Μεσολόγγι και κρεμμυδόζουμο, καθώς και ο ξινόχοντρος τραχανάς με κυδώνια, γυαλιστερές και μύδια. Ομορφο πάντρεμα γης και θάλασσας αποτέλεσε η ψητή στο Josper πατάτα, με βούτυρο καραβίδας και τριμμένο αυγοτάραχο και, όντας λάτρης των ζυμαρικών, απόλαυσα τη ντελικάτα πληθωρική χειροποίητη πάστα με σκορπίνα και κρέμα κακαβιάς.

Κρέμα μήλου με παγωτό μέλι
Αρμενοβίλ
Σαντορίνες από το οινοποιείο Mikra Thira
Μαλαγουζία – Καρακάξα

Γεύμα δίπλα στο κύμα σε ελληνικό νησί χωρίς τηγανητό ψαράκι δεν είναι ολοκληρωμένο. Ετσι καλοδέχθηκα την ιδανικά τηγανισμένη αθερίνα με σκορδαλιά και πίκλα από καρδαμίδα, καθώς και το μπαρμπουνάκι με αλμύρα και κεράσι. Και τα δύο ήταν περασμένα από καλαμποκάλευρο πριν μπουν στο τηγάνι, κάτι που τους χάριζε χρυσαφένια, τραγανή κρούστα και ωραία αρώματα ξηρών καρπών. Καλή παρέα στις γεύσεις του μενού πρόσφερε η λίστα κρασιών με επιλογές από τον Ελληνικό και ιδιαίτερα τον Σαντορινιό αμπελώνα, ενώ στα επιδόρπια ξεχώρισε το αέρινο αρμενοβίλ με φιστίκι και σος σοκολάτας.

«Για εμένα και τον Χάρη, το στοίχημα που βάλαμε με μεγάλη χαρά, ήταν να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο επίπεδο φαγητού στη Θηρασιά, το οποίο κατά γενική ομολογία έλειπε», μου λέει χαμογελώντας ο Φάνης. Το Qhera είναι όντως μια ευχάριστη εξόρμηση κατά τη διάρκεια των διακοπών στη Σαντορίνη. Οσο για το στοίχημα, το έχουν αδιαμφισβήτητα κερδίσει.
Κόρφος Θηρασιάς, Σαντορίνη, τηλ: +30 697 0041 446
Instagram: qherasantorini

Φωτογραφίες: Αννα Τασιούλα

Exit mobile version