Ο γαστρονομικός ήρωας της Γαλλικής Ριβιέρας επιστρέφει στην Αθήνα με μια μοναδική εμφάνιση σήμερα το βράδυ στις βραδιές γαστρονομίας του εστιατορίου Athenee.
Ο Γιάννης Κιόρογλου είναι ένας από τους ανθρώπους που έχει κάνει το διεθνές star-system να αγαπήσει την ελληνική κουζίνα. Μια εντυπωσιακή εξέλιξη για ένα παιδί που ξεκίνησε ως απλός σερβιτόρος στο Περιστέρι και ο οποίος αφοσιώθηκε στο όνειρό του για να φτάσει σήμερα να αποτελεί είδηση το γεγονός ότι θα μαγειρέψει για ένα βράδυ στην Αθήνα.
Τον συναντήσαμε για να μας αφηγηθεί τις ιστορίες του παρελθόντος που τον ακολουθούν και τα σχέδια του μέλλοντος που κυνηγά: “Ως project έχω πάντα τα εστιατόρια “La Guerite” και “La Petite Maison” στις Κάννες. Παράλληλα, ετοιμαζόμαστε ανακαινίζοντας τη “Medusa” στο θρυλικό Palm Beach πάλι στις Κάννες, ενώ το “Shellona” του Σαιν Τροπέ θα ανοίξει πάλι σε μια σούπερ συνεργασία με την Christian Dior, όπου ο διάσημος οίκος υψηλής ραπτικής έχει αναλάβει εξ’ολοκλήρου την εσωτερική διακόσμηση του εστιατορίου. Επιβλέπω επίσης το “Victoria” στο Παρίσι απέναντι από την Αψίδα του Θριάμβου, ανοίξαμε το “Anna” πάλι στο Παρίσι με ελληνική κουζίνα. Η επιτυχία του ήταν τεράστια, από τη δεύτερη κιόλας μέρα της λειτουργίας του. Είμαστε πλέον κάθε μέρα “over-booked.. Στην Καραιβική έχω το αντίστοιχο “Shellona” στην καρδιά της Γκουστάβια του Σαιν Μπάρθ, ενώ στην ευρύτερη περιοχή έχουμε κι εκεί το “La Guerite” και το “La Petite Maison”.
Star system και γαστρονομία
“Παλιότερα στη Γαλλική Ριβιέρα έρχονταν οι Αμπράμοβιτς, Ριμπολόβλεφ, αλλά φέτος, μετά τον πόλεμο, ήρθαν ελάχιστοι”, λέει ο Γιάννης Κιόρογλου καταγράφοντας συνήθειες και συμπεριφορές ιδιαίερων ανθρώπων με εξίσου ιδιαίτερες επιθυμίες.
“Στα εστιατόρια που διοικώ έχουν έλθει πολλοί επώνυμοι, για παράδειγμα ο Ιταλός ποδοσφαιριστής της Παρί Σεν Ζερμέν Μάρκο Βεράτι, όχι μόνο ερχόταν αλλά παντρεύτηκε την Τζέσικα, το κορίτσι που είχαμε στην υποδοχή του εστιατορίου!
Στο Victoria του Παρισιού θυμάμαι να βάζουν την Rihanna με τους σωματοφύλακές της από διαφορετική είσοδο του εστιατορίου που κρατούσαν αποκλειστικά για τους VIP. Ηταν υπερβολικά, θα έλεγα, λιτοδίαιτη.
Η Marion Cotillard έρχεται συχνά στις Κάννες, εκεί όπου το καλοκαίρι είχαμε πελάτη τον Λεβαντόφσκι λίγο μετά την μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα. Χαρούμενος, ευδιάθετος, άνοιξε αρκετές φιάλες εκείνο το βράδυ.
Στο Σαιν Μπάρθ έφαγε από την κουζίνα μου ο Τζεφ Μπέζος, που θα τον χαρακτήριζα κλειστό και όχι ιδιαίτερα προσβάσιμο, σε αντίθεση με τη Beyonce και τον Jay-Z που είναι σαφώς πιο επικοινωνιακοί με το προσωπικό, ενώ λατρεύουν την Ελλάδα και το ελληνικό φαγητό. Είναι θαμώνες του “La Gueritte” και έρχονται σε κάθε επίσκεψή τους στην Ευρώπη.
Η πλάκα είναι ότι στο “La petite maison” μαγείρευα για τα 20 χρόνια της L’ Oreal, όπου επίτιμη καλεσμένη ήταν η Eva Longoria. H οποία όπου στεκόταν φώναζε “Γιάννης, Γιάννης!” Κι αυτό γιατί την προηγούμενη μέρα της άρεσε πάρα πολύ το φαγητό. Είχαμε μάθει ότι της αρέσει πάρα πολύ η ελληνική κουζίνα και είχα ετοιμάσει δύο-τρία ελληνικά πιάτα από το “Anna”: ένα σεβίτσε φρικασέ, σαίτια που είναι η μανιάτικη πίτα με διάφορα χορταρικά και στο τέλος είχαμε ένα γιουβέτσι που είχα κάνει με ροφό. Της άρεσε πάρα πολύ, μιλήσαμε, βγάλαμε φωτογραφίες, μας έγραψε και η εφημερίδα του φεστιβάλ των Καννών. Και την επόμενη μέρα ήρθε πάλι”.
“Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο είναι ένας άνθρωπος που φεγγοβολάει” λέει χαρακτηριστικά. “Εχει την ποιότητα ενός κλασικού κινηματογραφικού star του 20ου αιώνα. Η ενέργεια που αποπνέει είναι χαρακτηριστική. Ηταν ευγενικός, ωραίος, ήσυχος και του άρεσε πολύ ένα γλυκό με βάση το ελληνικό γιαούρτι, το οποίο συνοδεύεται από μικρά γεμιστά σού με κρέμα βανίλιας, το οποίο μου έλεγε πως θα έλθει πάλι μόνο και μόνο για ξαναφάει αυτό το γλυκό. Ηταν προσιτός, χωρίς να προδίδει την αύρα του σταρ που τον περιέβαλε”.
Τα αγαπημένα του σημεία στη Γαλλία
Το αγαπημένο του μέρος για φαγητό είναι το “La Merenda” στη Νίκαια. Είναι ένα μικρό εστιατόριο του οποίου ο σεφ αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού για αυτόν. Είναι o Dominique Le Stanc, ο οποίος πριν 30 χρόνια ενώ είχε δύο αστέρια Michelin, παράτησε τα μεγαλεία των λαμπερών εστιατορίων για να ανοίξει αυτό ακριβώς το μικρό εστιατόριο όπου εργάζεται αυτός, η γυναίκα του, ένας λαντζερομάγειρας κι ένας σερβιτόρος. Εχει ίσα-ίσα 25 καρέκλες, δεν επιτρέπει τις κρατήσεις και κάνει τα ψώνια του εστιατορίου με το ποδήλατο στη Νίκαια. Δουλεύει Δευτέρα με Παρασκευή δύο ώρες το μεσημέρι κι άλλες δύο το βράδυ, ενώ τα Σαββατοκύριακα είναι κλειστά.
“Μου αρέσει να τρώω στο καινούργιο Spoon στην Opera, που έχει στυλ λίγο oriental και είναι φανταστικό! Χάρηκα το φαγητό περισσότερο εκεί, παρά στο Louie XV στο Μονακό που έχει τρία αστέρια. Θα περάσω από το Homer lobster στο Marais, για street food που θα φάω το αγαπημένο μου Lobster roll. Η επίσης, παστράμι σάντουιτς στο Janet by Homer, πάλι στο Marais. Στο 4ο διαμέρισμα υπάρχει ένα εστιατόριο που φτιάχνει τα “Pasteis de Nata”, ένα πορτογαλικό street food με ζύμη που μέσα έχει κρέμα ζεστή με κανέλα, που όταν το τρώω νιώθω σαν εκείνο το παιδί που τρώει το πρωινό του στη Θεσσαλονίκη. Μας έκλεψαν την μπουγάτσα αδελφέ!“