Οι τάσεις, τους όρους, τα emojis που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο και τα τραγούδια που κυριάρχησαν στον κόσμο των online γνωριμιών.
Δημοφιλέστερο emoji για την Gen Z ήταν το “always on”. Όπως αναφέρει η έκθεση, «οι singles χρησιμοποίησαν το emoji για να φέρουν ενέργεια στο bio τους και να ενημερώσουν τα πιθανά matches τους ότι είναι έτοιμοι για μια περιπέτεια!». Ακολουθεί η ανθοδέσμη -η απόλυτη delulu χειρονομία σύμφωνα με το Tinder-, το κομποσκοίνι mala που χρησιμοποιείται στο διαλογισμό και το ματέ ή Υerba Mate, το παραδοσιακό ρόφημα της Λατινικής Αμερικής που φτιάχνεται από το ομώνυμο φυτό και θυμίζει τσάι ή καφέ.
Τα δύο τελευταία emoji αποκαλύπτουν ότι το 2023 χαρακτηρίστηκε από θετικότητα και εστίαση στην αυτοβελτίωση μέσω της δημιουργίας επαφών με τους άλλους. Μέσα σε αυτό το κλίμα αισιοδοξίας, μια νέα τάση γεννήθηκε, το “NATO” ή αλλιώς “Not Attached to an Outcome”.
Πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση στο dating, όπου τα άτομα εστιάζουν στην απόλαυση της παρούσας στιγμής χωρίς να ασκούν πίεση για το μέλλον της σχέσης – γνωριμία «που δεν συνδέεται με ένα αποτέλεσμα». Όπως εξήγησε πρόσφατα ο Αμερικανός ψυχολόγος Μark Travers στο Forbes, «η προσέγγιση ΝΑΤΟ αγκαλιάζει το ταξίδι της σχέσης αντί να είναι προσηλωμένο σε έναν συγκεκριμένο στόχο και επιτρέπει στις σχέσεις να εξελιχθούν οργανικά προσφέροντας μια πιο χαλαρή και ευχάριστη εμπειρία». Το ΝΑΤΟ δεν απορρίπτει την πιθανότητα μιας μακροχρόνιας σχέσης. Δίνει, όμως, έμφαση στην απόλαυση κάθε σταδίου της διαδικασίας γνωριμίας, αντιμετωπίζοντας κάθε εμπειρία ως ένα σημαντικό κεφάλαιο.
Χωρίς δεσμεύσεις
Ένα από τα πλεονεκτήματα του NATO είναι ότι η σχέση προσεγγίζεται με ενσυνειδητότητα. Kαθώς τα άτομα εστιάζουν στο τώρα, ζουν τη στιγμή και δεν ανησυχούν για το αποτέλεσμα, είναι 100% παρόντα στη σχέση. Η ενσυνειδητότητα τους βοηθά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, να είναι καλοί ακροατές, να έχουν ανοιχτή επικοινωνία, να δείχνουν ενσυναίσθηση και να μην είναι επικριτικοί. Mια τέτοια σχέση δεν στέκεται εμπόδιο στην αυτοβελτίωση, αντίθετα η ερωτική ζωή τροφοδοτεί την προσωπική ανάπτυξη. Είτε πάει καλά είτε όχι, ένα ραντεβού NATO θα γίνει ένα ακόμα «αναμνηστικό» σε μια συλλογή προσωπικών εμπειριών και μαθημάτων ζωής.
Επιπλέον, η σχέση NATO απελευθερώνει τα άτομα από το άγχος του να βρεις « τον άντρα ή την γυναίκα των ονείρων σου». Δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, άρα ούτε απογοήτευση αν η σχέση δεν λειτουργήσει. Η προσέγγιση NATO ενθαρρύνει την αναζήτηση νέων εμπειριών, προσφέροντας μια αίσθηση ευημερίας στη ζωή. Βοηθά, επίσης, και στην αξιολόγηση της αληθινής συμβατότητας με το άλλο άτομο. Αν και το να οραματίζεσαι ένα μέλλον με κάποιον που γνώρισες προχτές δεν είναι κακό, συχνά υπάρχει βιασύνη για εξομολογήσεις ή συγκατοίκηση -ουσιαστικά πρόκειται για μια προσπάθεια να εξασφαλίσουμε ότι το ενδιαφέρον του άλλου είναι αληθινό.
Από τη γνωριμία ΝΑΤΟ απουσιάζει η επιδίωξη για «σοβαρή» σχέση και το άγχος για εξέλιξη της σχέσης, επομένως υπάρχει περισσότερος χρόνος για να γνωρίσουμε βαθιά τον άλλον και να αποφασίσουμε αν αξίζει να επενδύσουμε συναισθηματικά ή όχι. Στα μειονεκτήματα συγκαταλέγεται η πιθανή χρήση του NATO ως μέσο αποφυγής δέσμευσης ή συναισθηματικής οικειότητας. Αν και αυτή η προσέγγιση προωθεί μια υγιή νοοτροπία γνωριμιών, η υπερβολική έμφαση στο παρόν χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το μέλλον μπορεί να εμποδίσει τα άτομα να επενδύσουν σε σχέσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξελιχθούν.
Η κατάχρηση της προσέγγισης NATO μπορεί να οδηγήσει ορισμένα άτομα να αγνοούν ή να απορρίπτουν τα ρομαντικά συναισθήματα. «Είναι ανθρώπινο να αναζητάς σύνδεση και να επιδιώκεις την προσκόλληση» καταλήγει ο ψυχολόγος. «Το κλειδί είναι τα άτομα να επικοινωνούν ανοιχτά για τις προσδοκίες, τις επιθυμίες και τον βαθμό δέσμευσης, και να διασφαλίζουν ότι αισθάνονται άνετα με τον ρυθμό και την κατεύθυνση της σχέσης. Η γνωριμία NATO επικεντρώνεται στην ομορφιά της παρούσας στιγμής αλλά μπορεί να οικοδομήσει βαθύτερες και πιο ικανοποιητικές σχέσεις μακροπρόθεσμα».
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image