Το καταξιωμένο ελληνικό brand Zeus+Δione γιορτάζει τα δέκα χρόνια του στον χώρο της Μόδας με τη νέα Homeware συλλογή “Philoxenia”, μια σειρά χρηστικών αντικειμένων για το σπίτι εμπνευσμένη από την Αρχαία Ελλάδα.
Mάρμαρο, μπρούτζος, πορσελάνη, πηλός είναι τα κυρίαρχα υλικά. Λευκά κεραμικά σερβίτσια με υάλωμα στο εσωτερικό, πορσελάνινα βάζα που μοιάζουν με γλυπτά, μπρούτζινα κηροπήγια και κεριά βουτηγμένα σε αιθέρια έλαια, όλα αποπνέουν μεσογειακή απλότητα και ομορφιά.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του brand Marios Schwab δήλωσε γι’ αυτή την καινούργια “επετειακή” συλλογή: “Συνδύασα φυσικά υλικά και χειροποίητες κατασκευές από όλη την Ελλάδα. Θέλησα να αποδώσω μια αίσθηση οικειότητας και απλότητας, με κώδικες που έχουν τις ρίζες τους στις καθημερινές φιλικές μας συγκεντρώσεις“.
Αντλώντας έμπνευση από την αρχαία ελληνική κεραμική και με απλή, αλλά γεωμετρικά πλούσια σχεδιαστική γλώσσα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Zeus+Δione αποτυπώνει την κίνηση και τη ρευστότητα στα αντικείμενα, μέσα από γραμμικές πτυχώσεις και διακριτές καμπύλες. Λευκά είδη από φυσικά υφάσματα, όπως βαμβάκι, μετάξι και λινό, διακοσμούνται με μοτίβα χειροποίητης ύφανσης. Σαν τελευταία πινελιά, το ανάγλυφο σπαθωτό μοτίβο Z+Δ χαρακτηριστικό του οίκου, που χαράσσεται περιμετρικά γύρω από το κάθε αντικείμενο. Η απλότητα, η γεωμετρία και η τεχνοτροπία της σειράς Philoxenia Homeware ’23 Collection μας ταξιδεύει στα ελληνικά νησιά με τους ασβεστωμένους τοίχους, τον καταγάλανο ουρανό και το βαθύ μπλε της θάλασσας.
Ο “ιθύνων νουs” του Zeus+Δione
Ο Marios Schwab είναι Ελληνοαυστριακός σχεδιαστής μόδας, με λονδρέζικη παιδεία και τολμηρή νιότη, πλούσια σε ιστορίες, βιώματα και μεταβάσεις. Σπούδασε στη διάσημη σχολή μόδας Esmod στο Βερολίνο και το 2003 μετακόμισε στο Λονδίνο όπου ολοκλήρωσε το MA στη γυναικεία μόδα στο περίφημο Central Saint Martins. Το 2005 δημιούργησε το δικό του brand και συνεργάστηκε με τον Οίκο Halston. Η συνεργασία του ως creative director του brand Zeus + Δione ξεκινά το 2021 σε μία περίοδο κατά την οποία εορτάζονται τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Στόχος του να επαναπροσδιορίσει αισθητικά την ελληνικότητα αναβιώνοντας μοτίβα από την παράδοση και αντλώντας έμπνευση από το σήμερα.
Ο ίδιος μας είπε: “Σε πρώτη φάση ήταν εντελώς προσωπικός ο λόγος της επιστροφής μου στην Ελλάδα. Ηθελα να βρίσκομαι κοντά στους γονείς μου. Μου έγινε η πρόταση από το Zeus+Dione και επέλεξα να κάνω μια collection για το 1821, αλλά για την υλοποίησή της ήταν πολύ δύσκολο να κάνω έρευνα. Ηρθα διαδικτυακά σε επαφή με ανθρώπους που είχαν συλλογές από παραδοσιακές ενδυμασίες ακόμα και στο Λονδίνο. Το μουσείο Μπενάκη έκανε μια πολύ σημαντική έκθεση και συνεργαστήκαμε το καλοκαίρι του 2021″.
Του αρέσει πολύ να δουλεύει με τα χέρια του. Οπως μας λέει ο ίδιος: “Ακόμα και σήμερα όταν βρίσκομαι σ΄ ένα χωριό και βλέπω κάποιον να κατασκευάζει κάτι με τα χέρια του, είναι ένα θέαμα που με αγγίζει και με συγκινεί. Εξίσου όμως μου αρέσει να βλέπω και μια μηχανή να κάνει τη δουλειά της. Αυτά τα δύο αντιφατικά στοιχεία είναι για μένα πολύ σημαντικά. Το στοιχείο της επαφής του ανθρώπου μ΄ ένα υλικό, που του δίνει μορφή με τα χέρια του με μεράκι και χρόνο, είναι πολύ εντυπωσιακό. Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να χρησιμοποιήσεις τρόπους παραγωγής που να συμβαδίζουν με παλιές τεχνικές -οι οποίες χάνονται δυστυχώς- για την επεξεργασία της πρώτης ύλης”.
Η homeware συλλογή ‘Philoxenia’ είναι διαθέσιμη online στο eshop Zeus+Δione.
Φωτογραφίες Γιώργος Καπλανίδης / Καλλιτεχνική επιμέλεια Marios Schwab