Ο Βαγγέλης Λεούσης οργανώνει μια αξιομνημόνευτη γαστρονομική παράσταση ελληνικών αρωμάτων και γεύσεων.
Το Meraki έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στο κέντρο του Λονδίνου το 2017 και γρήγορα ταξίδεψε στο Ριάντ, ενώ αποφάσισε να ρίξει άγκυρα κοντά στο παλιό λιμάνι της Μυκόνου το 2022. Σπίτι του στο νησί των ανέμων είναι το πολυτελές ξενοδοχείο Cavo Tagoo. Στέκεται κυριολεκτικά πάνω στη μεγαλεπήβολη πισίνα υπερχείλισης του ξενοδοχείου, με το βλέμμα στραμμένο στα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου και τα λευκά σπίτια της μυκονιάτικης χώρας.
Η σικ σάλα με τα βαριά ξύλινα τραπέζια και τις αναπαυτικές πολυθρόνες και η μοντέρνα διακόσμηση, συνθέτουν ένα χαλαρά πολυτελές σκηνικό με κοσμοπολίτικο αέρα. Δίπλα στο εστιατόριο έχει πιάσει πόστο το φινετσάτο μπαρ. Η τεράστια μπάρα του στηρίζεται πάνω σε καλαίσθητο ενυδρείο και φώτα που το στολίζουν και σκορπούν ελκυστικά χρώματα στον χώρο, αλλά και στην επιβλητική συλλογή των ποτών που κατοικούν στα ράφια του. Την ευχάριστη διάθεση που δημιουργεί το ελκυστικό περιβάλλον ενισχύει η εκπληκτική new disco house μουσική από τον resident DJ Νίκο Μπούνια, καθώς και οι εξαίσιες γεύσεις της κουζίνας.
«Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε ένα νέο ύφος της ελληνικής κουζίνας – τη δικιά μας εκδοχή για την εξέλιξη των παραδοσιακών γεύσεων», μου λέει ο Βαγγέλης Λεούσης, executive chef του εστιατορίου αλλά και του Cavo Tagoo. Το μενού της Μυκόνου, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της γαστρονομικής κατεύθυνσης του brand, εμφανίζονται πιάτα που φιγουράρουν και στους καταλόγους των εστιατορίων του εξωτερικού, καθώς και αποκλειστικές για το νησί δημιουργίες. Με βάση άριστης ποιότητας εποχιακές πρώτες ύλες, το Μεράκι χαρίζει γεύσεις και αρώματα Ελλάδας, ενώ ξεκάθαρες είναι οι επιρροές από την ευρύτερη Μεσόγειο αλλά και τη διεθνή γευστική σκηνή, όπως τα δροσερά σεβίτσε, τα οποία αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της νεοελληνικής κουζίνας.
Η αυλαία της γαστρονομικής μου εμπειρίας στο Meraki άνοιξε με ζεστές φέτες προζυμένιου ψωμιού, λευκού και χαρουπιού, πασπαλισμένες με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ανθό αλατιού. Συνοδευόταν από ζεστές ελιές γολιάθ από τη Λακωνία, μαριναρισμένες με μαραθόσπορο, κόλιανδρο, μπαχάρι και κανέλα, φρέσκα ντοματίνια Σαντορίνης, κονφί με βασιλικό και καπαρόφυλλα, καθώς και φέτες από παστράμι τόνου με ξύσμα λεμονιού και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι. Σειρά στο πλατό πήρε ένας απαστράπτον, γεμάτος δροσιά, δίσκος με ολόφρεσκες θαλασσινές δημιουργίες, ανάμεσά τους σεβίτσε τόνου, λαυράκι καρπάτσιο, σεβίτσε φαγκρί, φρέσκα όστρακα και ρεγγοσαλάτα. Από τους θησαυρούς της θάλασσας προέρχονταν και το ευχάριστα πικάντικο λαυράκι καρπάτσιο με αχινό, περγαμόντο, τσίλι και ελαιόλαδο, καθώς και το εξαιρετικά ψημένο χταπόδι που παρουσιάστηκε με ανάλαφρη, στολισμένη με ντοματίνια κονφί, φάβα στο πλευρό του.
Δημιουργικότητα και νοστιμιά συναντιόταν αρμονικά στα υπόλοιπα πιάτα που ακολούθησαν, όπως ο γύρος από Wagyu picanha με αφρό τζατζικιού, στον οποίο δεν είχε προστεθεί σκόρδο, πίκλα κρεμμυδιού, φρέσκα ψιλοκομμένα ντοματίνια και αφράτα λαδοπιτάκια, το ολόφρεσκο καλαμάρι με τσιμιτσούρι, σταφίδες και κουκουνάρι, τα πληθωρικά paccheri θαλασσινών με γαρίδες, χτένια και ζωμό από μύδια, η μεστή κακαβιά με φαγκρί, γαρίδες και βραστά λαχανικά εποχής και το ζουμερό wagyu striploin με πουρέ παστινάκι, ντοματίνια και πίκλα κρεμμυδιού. Το Χιλιανό λαυράκι «σπανακόρυζο» χάρισε έντονες γευστικές συγκινήσεις με τον όμορφο συνδυασμό του καραμελωμένου ψαριού με το αρωματικό και σωστά χυλωμένο ριζότο με σπανάκι, γιαούρτι και άνηθο, ενώ σε αγαπημένο μου πιάτο αναδείχθηκε το θαυμάσιο μπρεζέ χεράκι αρνιού που έλιωνε στο στόμα και συνοδευόταν από τραχανά και μελιτζάνα.
Το γεύμα έκλεισε με τις ντελικάτες γλυκές νότες που πρόσφεραν τα επιδόρπια του head pastry chef Δημήτρη Σταματιάδη. Σε αυτά ξεχώρισαν η λαχταριστή γαλατόπιτα με τραγανό φύλλο, κρέμα βανίλιας και raspberry, καθώς και το δροσερό wild strawberries yogurt με παγωτό τσουκνίδα. Απολαυστικά cocktails και εκλεκτές φιάλες κρασιού από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα πλαισίωσαν όμορφα το γεύμα. Με βλέψεις για περαιτέρω επέκταση στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή, το Meraki είναι άξιος πρέσβης της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, αλλά και της εγκάρδιας φιλοξενίας που χαρακτηρίζει τη χώρα μας.
Cavo Tagoo Mykonos, 84600, 22890202200
Φωτογραφίες: A ννα Τασιούλα